Läsarberättelse om att få tvillingar

Läsarberättelse om att få tvillingar

Dagens läsarberättelse kommer från Cathrine som har tvillingarna Alfred och Nora som  är 6 månader, och storasystern Ingrid som är 4 år och bor tillsammans barnens pappa i en söderförort till Stockholm. Cathrine bloggar också här.

Hur fick du/ni veta att det var tvillingar i magen? Hur kändes beskedet?

Vi fick reda på det ganska sent vid rutinultraljudet i vecka 19. Det blev en stor chock! Vi hade nämligen gjort ett tidigt vaginalt ultraljud i vecka 12, en kontroll på MVC för att fastställa vilken vecka jag var i, och då såg gynekologen bara ett barn. Förstår fortfarande inte hur hon kunde missa att det var tvillingar!

Jag både grät och skrattade när jag fick beskedet, min man stirrade på skärmen och fick inte fram ett ljud. Sedan kunde jag inte sova på två nätter, var tvungen att ta ut en semesterdag för att kunna smälta nyheten. Men mest blev vi glada, och pirriga inför vårt nya liv!

 Du har även haft en enlingsgraviditet, var det stor skillnad med tvillingarna?

Ja, graviditeterna skiljde sig åt på många sätt, både fysiskt och psykiskt. Jag mådde mycket mer illa och var tröttare med tvillingarna. Jag fick tidigt sammandragningar och hade svårt att gå. Blev därför sjukskriven redan i vecka 24, vilket kändes jättekonstigt.

Jag fick ofta höra att en tvillinggraviditet är en riskgraviditet, det gjorde mig väldig nervös. Jag var rädd att de skulle komma för tidigt, att de inte skulle klara sig, osv. Jag gick till och med hos en psykolog för att hantera min oro.

Hur blev förlossningen?

I Stockholm sätter man igång tvåäggstvillingar i vecka 38. Eftersom Nora låg i säte var det aldrig något snack om en vaginal förlossning. Det gjorde mig lite ledsen eftersom jag fött vaginalt första gången och tyckte det var en sådan häftig grej. Det blev alltså ett planerat snitt. Kändes verkligen skumt att åka in där på morgonen och veta att vi bara inom några timmar skulle få möta våra barn.

Allt gick bra förutom att jag hade ett tjockt kärl precis där de gjorde snittet. På bara några sekunder förlorade jag 1,9 liter blod. Blev rätt medtagen och kunde inte resa mig ur sängen på över ett dygn. Min man fick göra rubbet under tiden. Glömmer aldrig hur han satt och höll en kopp under min mun så att jag kunde få vatten och spotta när jag borstade tänderna. Men jag kunde i alla fall gosa lite med barnen och amma.

Många kan känna att det är fullt upp nog med bara två barn, hur löser en livet när det plötsligt är tre små barn hemma?

Vi ber om hjälp! Våra mammor hjälper till supermycket. De hämtar vår äldsta dotter på förskolan, fixar nattningar, m.m. Ibland tar vi också hjälp av andra föräldrar med hämtningar.
Eftersom vi inte har någon hiss beställer vi mycket mat från Mathem. Nu senast köpte vi en del pasta och halvfabrikat. Kallar det lite på skämt för ”katastrofmat”, alltså mat som jag kan ha om jag, på grund av snö eller sjukdom, inte kommer ut med vagnen.

Men trots all hjälp är det ändå svårt att hinna med allt vi vill. Dagarna går i ett. Man får inte ha så höga ambitioner. Just nu är hela vardagsrummet fullt av ren tvätt som måste vikas. Hur mycket smutsig tvätt som ligger i badrummet vill jag inte ens tänka på. Det där med att vila när barnen sover har jag gett upp för länge sedan.

Vad är det bästa med att ha tvillingar?

Att det är två! Det ska bli så spännande att få följa dessa två individer, som startade med exakt samma förutsättningar, och se hur de kommer att utvecklas. Just nu bryr de sig inte om varandra alls, men jag längtar verkligen till de upptäcker varandra

Finns det något du vill tipsa andra tvillingföräldrar (eller andra föräldrar för den delen) om som gör livet med hanterbart?

Var hemma länge tillsammans, vi tog nästan ut 6 månaders föräldraledigt tillsammans. Då finns det tid att njuta av föräldraledigheten också!

Tack Cathrine för din berättelse!

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.