Läsarberättelse om PCOS

Läsarberättelse om PCOS

Amanda berättar om livet med PCO(S?)

Jag har lovat er faktainlägg i byte mot läsarberättelser. För en tid sedan skrev jag om PCOS och fick denna läsarberättelse i utbyte. Jag vill fortfarande ha in läsarberättelser, skriv till oss!

Dagens läsarberättelse kommer från Amanda.

Du har fått höra att du lider av PCOS. Hur, när och var fick du beskedet? Vilka undersökningar gjordes?

Under ett besök hos en gynekolog eller barnmorska (ledsen, jag vet inte) på Sofia-hemmet i Stockholm. Tror det var hösten 2013. Jag gick dit i ett annat ärende som inte alls har med PCOS att göra. Hon gjorde ett ultraljud i det ärendet och såg då att jag hade blåsor på äggstockarna

Hade du haft några besvär innan?

Inga alls!

Hur reagerade du på att få en diagnos?

Jag blev ställd. Har aldrig haft något ”problem” med något kroppsligt tidigare – inga allergier, sjukdomar, diagnoser, skador. Så det kändes otroligt främmande och skrämmande att helt plötsligt få en. Antar att känslorna har att göra med sättet jag fick diagnosen på också, lite slarvigt slängt i ansiktet. Pyttelite information om olika symptom och bara ”oroa dig inte”.

Du blev sedan gravid, berätta om det. Följde mödravården upp dig något extra?

Efter att ha fått höra att ett av symptomen var jag kanske skulle ha svårt att bli gravid tänkte jag ganska mycket kring det. Inte för att jag tagit det för givet innan men det blev så på riktigt när hon sa så. Men det gick, till och med på första försöket. Mödravården följde inte upp mig något särskilt. Jag gick till en annan barnmorska och sa aldrig något om PCOS, det spelade ju ingen roll nu när det värsta symptomet inte var något att oroa sig för längre. Och jag vet inte om det stod något i min journal eller så om det men min nya barnmorska sa i alla fall inget om det.

Har du några besvär idag?

Nej, inga alls.

Hur går dina tankegångar kring din diagnos idag? 

Jag misstänker faktiskt att jag fick fel diagnos. Symptom för PCOS är:
– oregelbunden mens
– ökad produktion av testosteron
– Ökad behåring på kroppen och i ansiktet
– Acne
– Övervikt, ofta bukfetma

Och jag tycker inte att något stämmer in på mig! Visst, min mens är inte exakt på dagen men jag får den någon gång varje månad. Ökad behåring? Än vadå? Hur vet man vad ökad innebär? Jag har några hårstrån på käken, räknas det? Jag får också finnar ibland men absolut inte acne. Och jag är inte överviktig. Testosteronproduktionen vet jag inte hur man mäter.

Jag har fått höra att det finns något som heter PCO, alltså utan S:et. Det innebär bara att man har en speciell typ av äggstockar – de har äggblåsorna. Men det finns inga andra symptom och därför spelar det egentligen ingen roll om man har det eller inte. Hade ju varit bättre om jag fick korrekt information från början…

Tack Amanda för din berättelse!

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.