Hemmagjord pasta

Hemmagjord pasta

Pasta att göra hemma

Förr i tiden gjorde vi hemmagjord pasta nästan varje vecka. Det var på den tiden som vi levde vårt d.i.n.k.-liv (Dual Income No Kids). Jag kan inte med säkerhet säga hur mycket pasta som gjordes under halvåret efter att Wollmar föddes, men efter det så tror jag inte att vi gjort pasta en enda gång. Förrän idag!

Idag var en sådan där fantastisk dag. Solen sken, barnen var harmoniska från första stund och lekte fint hela morgonen. Det blev inga rester från gårdagens middag så planen var att koka pasta och göra en enklare pastasås till det hela. Men i och med att allt kändes såpass bra så fick jag ett infall att göra en pastadeg och dra fram den gamla pastamaskinen igen.

Det gick förvånansvärt bra. Båda barnen var intresserade och blev sjukt glada när de fick äta små snuttar av okokt tagliatelle. Jag har egentligen inget hemlig eller eget recept utan följer den som finns på durumvetepaketet med små variationer. Gällande mjölsorterna är inte förhållandet mellan vetemjöl och durum stenhårt. Det viktigaste är att den totala mängden är 250 g.

 

Ingredienser:

 • 130 g durumvete
 • 120 g vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 2 ägg
 • 2 msk vatten
 • 2 msk olja

Gör så här:

 1. Blanda mjölsorter och salt i en bunke eller på ett bakbord.
 2. Gör en krater i mitten och knäck ner båda äggen och tillsätt vatten och olja.
 3. Knåda degen i maskin eller förhand tills du får en smidig och elastisk deg. Är degen för torr kan det behövas lite mer vatten. Degen ska vara mjuk och smidig men inte kletig.
 4. Forma degen till en rektangel och plasta. Låt den vila i minst 10 minuter (gärna 30 min).
 5. Dela degen i fyra delar (skär från långsida till långsida). Forma ut varje bit i lite mjöl till en rektangel (ca 2 cm tjock).
 6. Mata genom pastan i pastamaskinen på inställning 2 (av 9). Mjöla längden på nytt och mata genom igen på inställning 7.
 7. Kör sedan denna längden genom tagliatelle valsen och häng eller lägg att torka medan du gör de andra bitarna.
 8. Koka upp ca 2 liten vatten i en stor kastrull. Salta med 1 msk salt.
 9. Tag 4-5 tagliatelle strängar och vira ihop dem till luftiga ”knyten”.image
 10. Koka i 1-2 minuter och servera med en god sås.

 

image

image

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.