11-20 februari 2016

image

Vår vän Jenny (hon som födde barn i lördags, vars nyföding jag fick snusa på häromdagen!) har illustrerat underbara bilder om yoga för barn till ett material som bland annat säljs till förskolor. Vi fick en förpackning rörelse-kort av henne för några månader sedan, men Wollmar har inte varit intresserad alls.
Idag kände jag mig nöjd, och stel, efter att ha fått ihop mina 30 kilometers löpning som jag har som målsättning att skrapa ihop i per vecka. Plus att jag gymmade igår. Idag är Wilfred feberdäckad, men Wollmar har energi som vanligt. Så när vi lagt Wilfred efter middagen, tog vi fram yogakorten.

image

Det var rätt kul! Och jag är pinsamt stel.
Vill ni läsa mer om materialet finns det här.

Äntligen fredag igen!

Idag är det fredag! Hurra! Wilfred är fortfarande sjuk och Wollmar verkade lite hängig och gnällig på morgonen så vi bestämde att även han skulle stanna hemma från förskolan. Mia VABar idag och jag är på väg tillbaka till jobbet. Men ni har ännu inte hört om det roligaste med denna fredagen. Jo så här var det:

När min väckarklocka ringde och jag gick upp, bad Mia mig att gå till hennes mobil och stänga av hennes väckarklocka. Båda barnen sov i vår säng men jag lyckades gå upp, stänga av Mias väckarklocka och smyga ut utan att väcka barnen. “Superskönt för dem” tänkte jag, “Nu kan de sova riktigt länge denna fredagmorgon”. Men jag hann inte mer än att tvätta händerna och få i linserna till att Mia kom in i badrummet med en ledsen och minst sagt blodig Wilfred. Han var blodig, Mia var blodig och allt var blodig. Näsblodsblodigt! I och med att han grät och tårarna blandades med blodet så rann det ännu kraftigare ur näsan. efter många försök så fick jag äntligen in en papperstuss i näsan som han inte ryckte ut. Sedan tog jag fram mobilen för att avleda honom och få honom på bättre humör. Efter 10 minuter så hade det slutat att blöda och tvättandet och blodsaneringen kunde börja.

Så här på tåget känner jag fortfarande doften av blod i näsan. Måste verkligen kolla mig i spegeln när jag kommer till jobbet så jag inte ser ut som lillen gjorde i morse.

image

En liten fredags-selfie!

Så mycket blod!

image

Wilfred fick näsblod igen. Wollmar grät argt i tio minuter för att det var “fel” mat till lunch. Sjukt stressande, det är inga små mängder blod vi pratar om.

Nu har Wollmar ätit tre äpplen istället medan jag mutat med Cloud Babies och fått stopp på Wilfreds näsblod.

Och nu äter de kakor och kollar på “TV” vid matbordet. Jag är helt darrig, så sjukt dålig på att hantera mina egna barns blod.

Puuust.

image

Lördag, slödag

image

Wilfred är fortfarande sjuk, vi har haft min mamma på lunch och nu leker vi picknick med djuren.

Vi hade tänkt göra wienerbröd idag som höjdpunkt i vår danska vecka, men det fick bli köpta ändå.

Vi har också fått napp från en italiensk bondgård och ska fixa det sista med beställningarna och köpa biljetter, sen är vår italienska sommardröm så gott som i hamn!

Har du en bra lördag?

Konstig sjuka

Barnens sjuka den här veckan har blivit konstigare och konstigare. Hosta, hög feber, matthet och aptitlöshet känns ju allt som normala grejer. Wilfreds högtrycksnäsblod upprepade gånger känns ju annorlunda, men ändå liksom under kategorin “saker som händer sjuka barn”.

På eftermiddagen igår började Wollmar få konstiga utslag. Någon timme efter läggdags var hela kroppen rödflammig, prickig och med vita upphöjningar, och han kliade som en tok. Jag menar det verkligen, det var hål genom huden på många ställen.

Efter ett svalt bad och lite kortisonkräm och ett samtal med 1177 senare gick Joseph och Wollmar till barnakuten. De resonerade nog att han inte skulle kunna få någon nattsömn om han inte fick någon hjälp.

Först grät han av oro när vi sa att han skulle få träffa en doktor. “kommer jag få en spruta då?”. Vi försökte peppa och trösta, och han frågade då vad läkaren som han skulle träffa heter. Gullungen, han ville liksom få grepp om situationen.

Sen tog han mod till sig och gick med Joseph ut. No fuss. Han är vår finaste, bästa och modigaste Wollmar.

De kom hem någon timme senare efter att ha fått antihistamin.

Vi sov alla till NIO idag, det har aldrig hänt under våra 3,5 år som småbarnsföräldrar. Nu är de feberfria och vi hoppas på att kurera oss helt under dagen så att ordningen blir återställd till imorgon.
Glad Valentin på er! Firar ni?

Kärleken

Den här dagen har inte innehållit någon höggradig romans från vår sida, på grund av sjuka barn och någonslags överlevnadsläge på oss alla. Men något ska vi väl göra för att uppmärksamma vår kärlek idag! 

Här kommer en bildbonanza från våra 10 år tillsammans! På grund av… strul… så har jag skärmklippt bilder från fejjan, så därför får ni en del av dem med “namnskylt”. Håll till godo!

öckerö
Nykära, 2005.
operan
Två studenter som gjorde en lyxdejt och gick på operan 2006.
bröllopsfrisyr
himmel
Bröllop!
kyss
Mia och Joseph bröllop 23 juni 2007
klänning
Som “bästa dagen i vårt liv” har den fått konkurrens av 30 juli 2012 och 16 maj 2014, men ååå, en sån dag…
adamspeak
På sri lanka 2011. Väntar på soluppgången efter att ha bestigit berget Adam’s Peak. 
bröllop
På vänners bröllop 2011.
mj2
Med Wollmar i magen 2012.
gravidw2
Med Wilfred i magen 2014.
sommarnu
Lyckliga och trötta småbarnsföräldrar 2015.

Tack Joseph för att du är min! <3

Vardagsjämställdhet?

Vi kämpar på med vår vardagsjämställdhet, nu i vårt nya liv som två arbetande föräldrar och två barnpå förskola. Tycker det varnas till höger och vänster om att “när en får barn, då blir relationen ojämställd” och “när båda jobbar igen, DÅ blir relationen ojämställd”. Generellt är vi väldigt välbalanserade i vår vardag, vi är båda är nöjda med fördelningen av vardagsysslorna. Vi har inte direkt fört statistik, men tror ändå arbetsbördan och nedlagd tid blir rätt lika.

Vi har två saker som är viktiga för oss, den ena av känslomässiga skäl och den andra av rationella skäl:
1. Vi vill att barnen ska ha en upplevelse av oss som lika närvarande och engagerade föräldrar.
2. Vi har gemensam ekonomi med en obalans till att börja med  när det kommer till inkomster (man inom big pharma jämfört med kvinna inom landstingsdriven vård) och vi vill inte spä på den inkomstklyftan med att jag också ska hamna efter genom att fastna i ett könsmönster och alltid vara primär omsorgsgivare.

Just nu har vi bestämt så här: På grund av väldigt olika lång restid till jobbet, så är det mest praktiskt att jag jobbar deltid och sköter fler av lämningar/hämtningar på förskola. Det innebär att jag får ett försprång i tid med barnen nästan dagligen. Jag VÄGRAR anse att hell hour är en kvalitetstid med barnen, men never the less – jag får mer tid med barnen totalt sett.

Då har vi i stort sagt att Joseph kommer få vabba mer, och vara hemma fler planerade dagar (typ när förskolan är stängd etc). För att både ersätta barnen i tid, och för att jämna ut vårt glapp när det handlar om inkomster. (Sedan har vi mer eller mindre klarlagda prioriteringar inom våra respektive arbeten, saker i både mitt och Josephs jobb som går före annat och kräver omplanering och att vi går ifrån vår strategi. Så kommer väl livet alltid vara.)

Här kan vi igen hamna i tankarna kring jämställdhet – det är ju ett lite typiskt könsrollsmönster att mannen dyker in och gör “roliga grejer” medan kvinnan harvar på mer i vardagen. Typ som kring matlagning ofta – kvinnan står och lagar vardagsmat dag in och dag ut medan mannen glapp poppar in i köket när det kommer till sommarens grillfest och att griljera julskinkan. Hamnar vi i det läget nu med barnen? Att jag är surmamman som hämtar på förskolan och stressar hem för att koka makaroner, medan Joseph är skojpappan som planerar in kul aktiviteter på lediga dagar?

Tiden får väl utvisa, och vi får utvärdera, och tänka om ifall utfallet inte blir som vi vill. Just nu är vi mitt inne i en VAB-intensiv period och Joseph drar den tunga bördan. Vilket ger mig dåligt samvete.

För övrigt, det här med VAB. Hur hanterar en det igenligen? Ge mig era tanke-tips! Skulle jag vara bort från jobbet, säg idag och imorgon, då skulle jag behöva boka om patienter som väntat i tre veckor på att få träffa mig. Och i och med att veckorna framöver är fulla så får de mest troligt vänta TRE VECKOR TILL innan de kan erbjudas en ny tid. Det känns ju så eländigt dåligt, och jag vet att receptionen får ett skitgöra och att folk blir sura. Jag antar att vi har måååånga år med VAB framöver, så det är väl bara börja att acceptera. Men det känns pissigt, gör det inte? Hur gör ni andra för att liksom acceptera eländet när det kommer?

Ja, det var måndagsmorgonens funderingar medan Joseph och barnen sover och jag strax ska till jobbet. Några konstruktiva tips, någon?

Skriva bok med Louise

Idag har jag hängt med HejhejVardagsLouise och spånat kring en gemensam idé vi har. Det var första gången som Joseph och barnen träffade henne, men hon är ett välkänt fenomen för dem alla. Wollmar kallar henne vardags-Louise och har en liten sång om henne till och med. När hon var på väg bestämde Wollmar att han skulle vara blyg, men berättade också att vardags-Louise är lika söt som gröt-Lotta. Vem är Gröt-Lotta? Jag ville ta kort på henne och en teckning hon och Wollmar hade gjort tillsammans, men blev tvungen att ryta:

image

Previous

Next

4 Comments

 • Åh, finaste yogisarna jag sett! Wollmar, nån dag ska vi yoga ihop! Men inte innan din mamma sagt att det är okej för min ihopsydda mage såklart. Henne måste man lyssna på, för hon är så oerhört infernaliskt klok! PUSS på er!

 • Men alltså; det här inlägget behöver ju lite sjukgymnastisk analys (eller ska vi säga fysioterapeutisk dagen till ära?).
  Hur var övningarna att utföra? Vad gav de för utövarna, både föräldrar och barn?

  Jag grunnar också på själva yoga-begreppet: på vilket sätt är det viktigt att det är just yoga? Och hur säljs yoga-grejen in av författarna? Tröttsam fråga som jag förstår om du inte orkar bry dig om.

  • Oj, gudars. Övningarna/positionerna hölls i ungefär en sekund av Wollmar och något längre av mig. Jag hade gärna gjort det längre, mer som ett träningspass. Tror faktiskt att det hade passat bättre för barn i grupp, lite hade nog “grupptryckseffekten” gett. Jag tror ändå på att det hade kunnat ge kroppsmedvetenhet och lite lugn till barn, om utfört mer noggrannt och lite kontinuerligt.

   Har faktiskt inte läst materialet som kommer med, vet inte hur viktigt det är med yogabegreppet. Men typ “statiska positioner med koordinerad andning för barn i förskoleåldern” hade inte varit lite klatschigt. Kanske kan Jenny berätta mer?

   Generellt är jag ju ingen yogaperson alls, men känner mig ändå liksom instinktivt positiv mot något som syftar till att hjälpa barn att utveckla sin kroppsmedvetenhet och kroppskännedom. Mest kanske på grund av min egen barndom och bristande kroppskänsla.

   • Oj, nu är jag ju mest illustratör och grafisk formgivare till projektet, och kanske inte den som säljer in bäst till två proffsiga sjukgymnaster (fysioterapeuter in transcention).

    Det är Filippa Odevall som är författare, även grundare till organisationen Skolyoga som håller klasser i grundskolan och även utbildar pedagoger som vill kunna leda yoga i skolklasserna. Korten är ett verktyg för dom i det, men kan även användas av barn på egen hand, tex i lek, eller om en tex vill ta en liten paus i skolarbetet, dra ett kort och köra en övning.

    Att det är just Yoga har såklart med Filippas bakgrund att göra, men även att pedagoger idag efterlyser verktyg som kan stödja när en vill få en stor barngrupp att aktiveras, fokusera, lugna ner sig och tex släppa skärmar osv en stund. Här såg grundarna till Skolyoga på vilket sätt yoga skulle kunna vara ett verktyg till det.

    Materialet vi tagit fram med Natur och kultur riktar sig ju främst som sagt till pedagoger som vill aktivera grupper av barn, men det går såklart att använda som förälder med, som här, om man vill ha nåt litet stöd för att få en liten stund av (mer eller mindre) koncentrerad fysisk aktivitet tillsammans med sitt barn tex.

    Läs gärna informationen i länken Mia la upp. Här är även länk till ett brev som pedagoger kan använda för att informera föräldrar om aktiviteten. Det förklarar rätt bra tanken bakom tycker jag. (Mycket bättre än den här nyförlösta hjärnan som själv mest kör lite youtube-yoga då och då för att “det känns gött, änna”.)

    http://www.nok.se/PageFiles/139673/yogakort_foraldrabrevl.pdf

    Hör såklart gärna mer av era kloka tankar! 🙂

    Vi håller just på att ta fram material för
    Yoga i Lågstadiet, där tanken är att övningarna ska kunna göras även när det bara finns klassrum med bänkar tillgängligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *