Vad ska en tänka på när en köper skor till barn?

Vad säger egentligen vetenskapen om barn och skor? Vad ska en tänka på när en köper skor till barn?

Vad ska man tänka på när en köper skor till barn?

Att gå är en komplex process som kräver mycket av kroppen. Speciellt för en individ som just håller på att lära sig. Att gå kräver benstyrka, en viss kroppshållning och en nivå av utveckling i hjärnans motoriska centrum. Fotens roll i gåendet är att ge stabilitet, stötdämpning och följsamma rörelser under gångens olika faser. Fotisättning, ståfas, tåavveckling. Foten har också en viktig roll i balanssinnet genom känsel-inputen som hjärnan tar emot från hudens, musklernas och ledernas känselceller. Skor kan påverka gången på flera av dessa olika ”system” (stabilitet, dämpning, följsamhet och känsel).

Känsel-inputen från fot till hjärna anses vara extra viktig för barn som är nya på att gå. Det verkar som at de flesta forskare är överens om att barfotagående är det bästa för små barn.

Barns skor behöver inte vara extra stabila

Det att många forskare och experter inte tycker att barn ska ha skor som ger någon extra stabilitet. Stela skor innebär en nedsättning i följsamhet och känslighet, vilket kan vara negativt för både barnets motoriska utveckling och foten i sig. Här i Sverige är min känsla att gemene småbarnsförälder tror det motsatta. Att ”lära gå-skor” ska vara nästan som en stabil känga. Hur kommer detta sig, tro?

Barn under fem år växer ungefär en halv skostorlek varannan till var fjärde månad. Detta gör att det kommer vara svårt att hålla takten med barnens skostorlekar under många år. Epidemiologiska studier har visat att det finns ett samband mellan för trånga skor under barndomen och utvecklingen av plattfot.

Stabila skor, sämre gång

En sjukgymnastisk studie från 2014 av 26 barn med medelålder på 15 månader (ingen hade gått mer än i fem månader) hade som syfte att utröna hur skor med olika stabilitetsgrad påverkade barnens gång och balansförmåga. Resultatet visade att barn med mycket stabila skor gick enligt sjukgymnastiska mått mätt ”sämre” än de barn som gick med mindre stabila skor. Stegbredden ökade och ståfasen blev längre. Detta tyder på en funktionellt försämrad balans för barnen som bar de mycket stabila skorna. Barn med smidigare skor hade kortare ståfas och smalare stegbredd. Slutsatsen från detta studie var att de skor som är mest flexibla är de bästa, för barn som lär sig gå.

Även från i systematisk översikt om sportskor från barn läser jag att barns skor ska vara lika flexibla som deras egna fötter. Men denna översiktstudier går lite djupare i att förklara varför.

 • Spädbarn och bebisar upp till att de börjar gå

Spädbarns fötter hålls ofta i en ställnign att deras fotsulor pekar mot varandra. Alldeles nyfödda barn kan ha ganska höga fotvalv, men på några veckor brukar en fettkudde fylla ut fotvalven. Benen i fötterna har inte ”förbenats” än och är alltså inte hårda som vanligt skelettben. Barn som inte går behöver inte ha skor, men såklart ibland något på fötterna för att hålla värmen.

wpid-20130720_123436.jpg

 • Två- till sexåringar (eller från det att barnet börjar gå)

När barnet börjar gå hålls fötterna fortfarande något supinerade och fotsulorna kan ha en lätt vinkling mot varandra. Detta hör ihop med det lilla barnets hela gångmönster som liknar en apas. Böjda knän och höfter och en samtidig hjulbenthet. Belastningen går inte rakt ner genom benet utan passerar strax innanför knäleden, vilket medför att den inre sidan av underbenet och lårbenet växer fortare. Så småningom rätas benet ut. Den neutrala benformen (med vare sig kobenthet eller hjulbenthet) brukar ha uppnåtts vid sex års ålder. Under åren mellan två till sex följer hälen med i benens vinkling. Detta medför att barn i dessa åldrar kan se ut som att de har plattfot, utan att barnet egentligen har ett lågt längsgående fotvalv. Barn i dessa åldrar har dessutom kvar fettkudde från spädbarnstiden i fotvalvet, vilket gör att fotvalvet inte syns så tydligt.

wpid-dsc_0471.jpg

Många barn i 3-4-årsåldern går på tå. Det kan under perioder se ut som att de lider av en förkortning av hälsenan. Detta är dock ett normalt steg i utvecklingen och håller ofta i sig under en period som kan vara allt från några veckor till några månader.

Förbeningsprocessen

Förbeningsprocessen av foten börjar under denna period och börjar på utsidan av bakfoten och slutar på insidan av framfoten. Till skillnad från vuxna som har hård ben och svagare ligament, har barn mjuka ben och hårda ligament.

Barn som nyligen börjat gå behöver en sko vars primära syfte är att skydda från väder och omgivning. I dessa åldrar behöver skon inte ha någon annan egenskap. Skor kommer inte kunna bidra med något till foten eller barnets utveckling (så vida barnet inte har någon medicinsk åkomma eller utvecklingsstörning som kräver skor i behandlande syfte). Barnets fötter har själva den stötdämpning de behöver och yttre stabilitet är alltså vad jag kan hitta forksningsmässigt inget som tillför något till barnets gångkvalitet eller utveckling.

Vad säger egentligen vetenskapen om barn och skor? Vad ska en tänka på när en köper skor till barn?

Barn som börjar komma upp i det äldre spannet i denna grupp, alltså 3-6 år är mer aktiva och benen i foten börjar nu förnbenas. Under denna period bör inte foten påverkas av skornas sula. Skorna ska alltså vara platta och mjuka. Stabiliteten i skorna för barn i dessa åldrar kan dock vara högre än för tidigare åldrar. Detta på grund av att barn i denna ålderskategori ofta rör sig över blandade underlag. Stabiliteten kan i dessa åldrar bestå av att skon med fördel går upp över anklarna och att hälkappan ger ett bra stöd. Skorna behöver fortsatt inte ha någon extra stötdämpning eller fotvalvsstöd.

 • Barn mellan 7-9 år

Barn i dessa åldrar har förmodligen fått sin slutgiltiga form på fotvalven. Barn i dessa åldrar lägger mycket tyngd på hälarna och ett tydligt slitage på skorna är inget konstigt.

 • Barn mellan 10-15 år

Någon gång under denna period kommer fötterna troligen stanna i växten. En 15-årings fötter är nästan lika stabila och hårda som en vuxens och nu kommer behovet av stötdämpning och yttre stabilitet in på ett annat sätt.

Vad ska en tänka på när en köper skor till barn?

 • Barn i alla åldrar ska ha skor som sitter stabilt om foten över vristen.
 • Barns skor ska väga så lite som möjligt
 • Barn klagar inte på för små skor, och därför behöver storleken på fötterna mätas ofta
 • ”Less is more” – för barn upp till skolåldern i alla fall. Ingen yttre stabilitet eller extra dämpning behövs.
 • Att sulan är flexibel är det viktigaste, och den ska böjas i skons främre tredjedel, där tårnas grundleder finns.
 • Barns gympaskor ska inte ha en upphöjning baktill, som vuxensportskor har.
 • Det är bäst att prova skor på barnen på eftermiddagen, eftersom fötterna är svullna och som störst just då.

På torsdag återkommer jag med mina tankar om huruvida det är ”okej” att köpa begagnade skor till barn eller inte. Stay tuned!

Referenser:

The effect of torsional shoe flexibility on gait and stability in children learning to walk

Children sport shoes – a systematic review of current literature

Development of the child’s arch

 

 

Previous

Next

10 Comments

 • JA. Tack för att du bekräftar mina tankar! Och nu till knäckfrågan: VAR hittar jag alla dessa mjuka följsamma skor att köpa? Vanliga skoaffärer är ju värdelösa, bara stenhårda sulor, smal tåbox och ibland t.o.m. klack! Min då tvååring hade Bobux i somras, beställda på nätet, men ärligt talat var inte sulan riktigt så mjuk som jag hade hoppats. Jag vill ju ha typ ”barfotaskor” men såna tillverkare har sällan barnmodeller i sitt sortiment.

  • Asså, ibland är det ju nästan så att ”ju billigare desto mjukare”. De behöver ju ingen speciellt sula, ingen dämpning, inget läder…Bara bra material som andas. När vi har köpt ”märkesskor” har vi köpt Adidas ortholite, annars brukar vi köpa tokbilligt på zalandorea av något tyskt märke som heter STUPS (en del är bra, andra inte) Kanske inte att de är suuperkvalitet och inte alltid i alla fall håller från storebror till lillebror, men ändå. Sen kanske det inte är ekologiskt och rättvisemärkt, direkt, men men.

   • Åh tack! Ska kolla upp. Här går vi i vinterskor ett par månader till, men jag planerar redan sommaren. Måste hålla hoppet uppe gissar jag!

  • Kan tipsa om Attipas! Mest lämpliga på sommaren dock men har funkat oerhört bra på vår unge. Finns på nätet.

 • Tack för inlägget, detta har jag tänkt på många gånger sedan äldsta barnet föddes för tre år sedan. Jag ser fram emot nästa inlägg!

 • Intressant! Vi har fått ärva många skor, ska bli kul att läsa vad du tycker om det 🙂 När det gäller mjuka skor så tycker jag att tassa-skor är jättebra.

 • Bra och läsvärt inlägg! Börjat klura kring skor till vår 10-månaders och har liksom de flesta spanat åt robusta kavat men får vända blicken åt ett annat (billigare) håll! Tjoho!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *