Parippu

Parippu

Äter du mat i Sri Lanka så är parippu något definitivt stöter på. Det är busenkelt att göra och smakar hur gott som helst och är förutom ris en bas i Sri Lankesiskt matlagning. När jag var liten och lite petig med maten var parippu med ris det enda jag åt.

Ingredienser (4 port parippu):

  • 4 dl röda/gula linser
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5-9 carapincha (currylöv)

 

  • vatten (ca 1,2 – 1,4 liter)
  • salt
  • ev. kokosmjölk
  • ev. en skvätt pressad lime

Så här gör du:

  1. Mät upp linserna i en kastrull. Tvätta/skölj genom linserna 3-4 gånger i vatten.
  2. Hacka löken och vitlöken.
  3. Lägg i allt förutom salt, limesaft och kokosmjölk i en kastrull. Häll på vatten och koka upp
  4. Linserna drar åt sig ganska mycket vatten under kokning så rör om då och då och fyll på om det blir för torrt.
  5. Koka på medelhög värme tills linserna är gula och mjuka och mosa det med en träslev.
  6. Smaka av med salt, limesaft och eventuellt kokosmjölk om man vill ha den lite krämigare.

image

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.