Alla har rätt till sexualiserade kroppar.

Genom ett genialiskt bra podavsnitt från “Feminist current” hittade jag systrarna bakom Beauty Redefined och deras  intressanta arbete och den offentliga diskussion de för på sina olika mediesidor.

Deras arbete handlar om att positiv kroppsuppfattning och självbild, om att ha positiva känslor till sin egen kropp oavsett hur den ser ut, är en nyckel till att ha generell hälsa och tillfredsställelse.

Allt vi ser när vi lyfter vår blick i omgivningen, och allt vi ser när vi tittar ner i våra telefoner är idealbilder som på olika sätt försöker sälja på oss saker. I det offentliga rummet är kvinnans kropp objekt, och i reklam ser kvinnor oftare ut som kroppsdelar än som människor. Vi alla är så pass indoktrinerade att gemene kvinna gör sig själv till objekt helt omedvetet. Hur ser jag ut nu? Nu känner jag mig fin, jag tar en selfie!

Diskussionen i poddavsnittet handlade om motsättningarna mellan det som sker allt mer i sociala medier, att kvinnor med “alternativa utseenden” som inte står helt inom normerna för idealskönhet skapar kampanjer på sociala medier för att visa upp att olika kan vara vackert. I den superintressanta diskussionen problematiserar de detta. De menar att parallellt med strävan att alla ska kunna ses som vackra blir arbetet också att handla om att sexualisera fler kroppar, istället för färre.

Det här är väldigt intressant och det är vid såna tillfällen som detta som jag ibland önskar att jag hade en “bokklubb” för podcastavsnitt för att få stöta och blöta en del frågor kring. Lyssna gärna så kan vi reflektera tillsammans i kommentarsfältet…!

På samma löptur  igår (25 km, så jag hann med en del…) lyssnade jag även “Stuff mom never told you” och avsnittet om sexualitet för människor med funktionsnedsättning.  Det var lite på samma tema, även om vitt skilt… Otroligt intressant, det med.

Om du har någon restid i kollektivtrafik eller löptur planerad inom de närmsta dagarna kan jag starkt rekommendera dessa poddar!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.