Träning under graviditet – Video

Här är lite fysioterapeutiska tankar om träning under graviditet!

Enjoy!

Tänkte ta mig an efter-graviditets-temat härnäst. Något du undrar?

PS, har ni ens kollat på något klipp och tyckt och tänkt något får ni gärna ge någon som helst feedback. Känns svårt att värdera hur värdefullt det här är annars!

Comments (13)

Hej Mia!
Jag fick barn för ett år sedan och hade under de första tio månaderna besvär med tyngdkänsla och obehagskänslor i underlivet. Enligt två olika gynekologer så ser allt normalt ut och jag har inget framfall.

Nu till min fråga. Hur ska man egentligen veta vad kroppen är redo för träningsmässigt? Om man inte har problem med urinläckage och inte får tyngdkänsla under träning längre, kan man vara säker på att man inte pressar på för hårt då? Självklart måste man trappa upp träningen successivt men hur vet man egentligen vart gränsen går?

Jag har blivit livrädd för att få ett framfall och vågar därför knappt gå framåt med min träning överhuvudtaget. Just nu känns det som att jag aldrig kommer att våga ens prova att hoppa eller springa mer av rädsla för att få tillbaka eller förvärra mina besvär…
Tack för en fantastisk blogg!

Jag svarar idag (eller möjligen senare…) med ett blogginlägg om detta, det blir nog ett längre resonemang.

Jag brukar tyvärr inte lyssna/titta på videos när jag är inne på bloggar. Jag läser mycket hellre en text och det är nog mest av praktiska skäl då jag surfar runt när jag åker tunnelbana eller har en paus någonstans och sällan har hörlurar med mig. Då vill jag inte direkt dra på ett klipp med ljud utan tänker att jag ska titta på det när jag kommer hem men glömmer bort det alternativt får inte tid och ro att sätta mig ner för att titta.

Utöver detta så vill jag bara säga att jag älskar er blogg, den är helt fantastiskt och jag lusläser allt som skrivs. Det är bara videorna som inte passar mig som person. Jag hoppas fler kommer med kommentarer angående detta, det kan ju faktiskt vara så att resten av läsarna älskar videos och att det är jag som tänker annorlunda 🙂

Trevlig helg och heja er!

Nä, jag vet, tänker egentligen att blogg och youtube är så två helt olika media att de inte nödvändigtvis är så att bloggläsare gillar klippen. Dessutom kommer nog klippen sällan innebära något nytt för någon som lusläser bloggen… =) Klippen blir sammanfattande, förenklade och lite mer lättillgängliga. Egentligen hoppas jag nog mer på att folk som letar på youtube hittar oss där. Vet inte om det hjälper, men kanske att ni läsare som ändå gillar oss kan gå in och gilla/följa ändå, så kanske vi blir lättare att hitta för andra?

Absolut, ska leta mig in på Youtube och hitta hur en både följer och gillar 🙂

Tack snälla!

När du säger sammandragningar, är det samma sak som braxton hicks? Jag har jättemycket braxton hicks och har haft sen vecka 15 (är i vecka 21 nu). Nästan all aktivitetsökning ger mig braxton hicks eller om man kan kalla det sammandragningar. Magen blir alltså stenhård i nån minut.
När jag sa till barnmorskan att jag ofta har braxton hicks sa hon att det är helt normalt, inget att oroa sig för.
Är detta något man ska akta sig för vid träning?

Har också tänkt att fråga dig om silikonringen som jag fick av min fysioterapeut för att underlätta min knipträning. Hon sa att jag kan använda den under graviditet men när jag nämnde det för barnmorska så sa hon lite svävande att hon tyckte jag skulle vara försiktig med det. Så nu har jag inte vågat använda den, och heller inte vågat mig på så mycket träning eftersom jag gärna vill använda ringen för att motverka för högt tryck på mina ”problem”. Hur tycker du jag ska tänka här?

Onda sammandragningar eller väldigt frekventa och störande, bör undvikas liksom. Jag tror du kan ha ringen om fysioterapeuten säger det, det är ju liksom de som prövar ut dem där ni bor, så barnmorskan vet nog inte riktigt. Jag tänker att du borde kunna cykla och göra sittande övningar som du känner att du mår bra av, i lugnt tempo.

Och ja Braxton-hicks är sammandragningar.

Tack Mia, du har såklart rätt med träningen. Ska pallra mig till gymmet när den här förkylningen lagt sig. Tänker att cykling och rodd kan vara bra att komplettera promenader med. Plus lite styrka borde jag våga. Som du sa i videon så kan man ju köra lite lättare, det är så svårt att ställa om hjärnan på att bara hålla igång och inte maxprestera tycker jag.

Angående era videos tycker jag dom är toppen! Ska försöka leta mig in på youtube och fatta hur man gör för att följa och likea.

Hej Mia!
Först vill jag tacka för en superbra och viktig blogg. Keep up with the good work!

Jag fick ett diskbråck och bäckensmärta i vecka 20 för nästan ett år sedan nu. Nästan halva graviditeten var jag ganska orörlig. Efter förlossning hängde bäckensmärtan med i ett par månader men jag försökte vara fysiskt aktiv så gott det gick även om det för det mesta bara innebar promenader och några få löprundor. Jag har övningar från sjukgymnasten som jag gör när ryggen säger ifrån. Att vara småbarnsförälder innebär för mig (en del håller nog med mig också) påfrestningar för ryggen. Efter ett par veckors uppehåll (2-3 kanske..?) med mindre aktivitet än jag brukar tänkte jag kicksparka igång kroppen och gav mig ut på en liten löprunda. Ryggen gjorde ont men så länge min skinka inte gör ont tänker jag att det bara är att köra på. Hemkommen lägger jag mig på golvet för att göra mina övningar från sjukgymnasten och sen kommer jag inte upp. Det gör mycket ont i vänster skinka och ner i foten precis som för ett år sedan. (Jag känner av min onda skinka lite då och då, men jag tänker inte så mycket på det.) Efter en och halv timme kommer jag upp men skinkan gör ont.
Nu undrar jag om hur jag ska lägga upp min träning för uppenbarligen hänger kroppen inte med som innan graviditeten. Då tränade jag 2-3 gg i veckan och jag kände mig stark.

Tacksam för svar. /Villrådig mamma till en 6-månaders bebis

Hej! Diskarna är ju kotpelarens stötdämpning, så om du har besvär med en disk så kanske löpning är väl provocerande stötigt för din rygg? Jag brukar också säga precis som du, att vara småbarnsförälder är ingen friskvård. Det är ryggen som tar allra mest stryk. Och det finns studier som visar att om du lyfter med raka ben och böjd rygg, så som en ofta gör som småbarnsförälder, så ökar du risken att drabbas av skada på ryggradens diskar med fyra. Att lyfta korrekta, träna upp benstyrkan för att alltid orka lyfta med benen och ha en uthållig/stark bål för att optimera att kunna hålla dig i en tillräckligt stadig position brukar jag tycka att är et viktigaste. Det är fortfarande ganska tidigt efter graviditeten, bara sex månader, så du kan lugnt ge dig själv lite mer lugn rehab innan du börjar med tyngre träning som löpning etc. Jag brukar förespråka att kvinnor som haft avsevärda besvär från rygg/bäcken/bäckenbotten inte ska ens börja jogga innan 6 månader har passerat, och då i princip börja med gå-jogga-intervall om bara någon minut, i högst 15 minuter. Jag tycker att det låter som att du skulle behöva vägledning av någon som kan kvinnokroppen/graviditetsefterdyningar lite bättre än din sjukgymnast möjligen gör, finns det någon annan du kan gå till?

Tack och välkommen hit!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.