Att bo på lantgård i Italien

Här kommer vår recension av vår resa i Italien 2016. Det inkluderar ”Att resa i Italien”, ”Att bo på lantgård i Italien” och ”Rom med barn”. I det stora hela var resan fantastisk och allt var över förväntan. Sedan hade vi också hemskt massa tur:
Det ena var vädret, som var perfekt för oss. Någon regnskur, lagom med sol (=dvs ganska lite) och lagom varmt.
Att vi reste innan SAS-strejken och kom hem efter SAS-strejken får väl också klassas som übertur.
Att platserna vi bokade motsvarade (och överträffade) våra förväntningar kan väl delvis räknas in som tur, även om jag får säga att vi är ganska skillade på att göra research inför resor.

Att resa i Italien:

Att resa i Italien utan bil är förhållandevis smidigt, även om man vill till landsbyggden (I alla fall i Umbrien dit vi åkte). Kolla i förskott hur ofta tåg och bussar går eftersom det kan vara ganska begränsat på helger. Av just detta skäl bokade vi vår resa så att vi reste dit på en onsdag och åkte hem på en torsdag. Sedan är det värt att nämna att det sällan känns tryggt att att promenera på sidan av en landsväg i Italien. Det finns inga trottoarer och inte heller en väggren vilket gör att promenader med barn eller barnvagn känns ganska olustigt. Italiens kollektivtrafik och fjärrtåg har kanske inte världens bästa rykte, men i vår erfarenhet är de inte värre än den svenska standarden.

Fjärrtåg:

När det gäller tågresor inom Italien åker du med TrenItalia, de har en bra hemsida där du i förväg kan kolla på tåg och även köpa din resa. Det finns smidiga biljettautomater vid de flesta tågstationer och det kan vara lättare att köpa biljetter i en sådan som går att ställa in på engelska, än hos en person i en lucka som rabblar fram något snabbt på Italienska. Speciellt om du är på en mindre ort. Även på Roma Termini (Roms centralstation) var det hur lång kö som helst till kassorna, medan det runt höret fanns ett 10-tal tommar biljettautomater.
Prismässigt kostade en biljett (vuxen) med snabbtåget från flygplatsen (FUI) till Roma Termini 14 € och tåg 20 minuter. Tågresan till Orvieto (på 1 h 20 min) kostade 7,5 €. Barn under 4 år åker gratis både på fjärrtåg och kollektivt.

När väl biljetten är köpt måste den valideras/stämplas i en liten grön automat innan du har stigit på! Det känns lite knasigt, du har precis köpt en biljett och tänker att allt är färdigt med det, men för att biljetten är öppen för den sträckan du ska resa och för att den ska vara giltig för specifikt denna resan behöver den stämplas. Annars väntar en bot på 200 €.
image

Kollektivt i Rom:

När det gäller sightseeing i Rom är det enda sättet att se staden till fots. Med begränsad tid, eller som du bor längre ut i någon förort är det smidigt att använda sig att kollektivtrafiken.
Biljetter kan köpas på ungfär samma ställen som i Sverige. I spärren i tunnelbanan, i kiosker och i tobaksaffärer. Håll utkik utanför affärer och se om de har ett stor ”T”, då vet du att de säljer biljetter.

En enkelbiljett kostar ca 1,5 € och räcker i 100 minuter. Det finns även 24-timmarsbiljett, som kostar 7 euro, 48-timmarsbiljett 12,50 euro, 72-timmarsbiljett 18 euro och en veckobiljett 24 euro (priserna gällde i juni 2016). Du måste ha en biljett innan du stiger på spårvagnen, tåget eller bussen, annars kan du få betala dryga böter.

Vår upplevelse, både från denna och tidigare resa i Italien, är att tågen är hyfsat punktliga och kollektivtrafikssystemet lätt att förstå sig på.

Att bo på lantgård i Italien:

Vi kom på tanken att bo på lantgård i Italien när vi kände att vi inte var så sugna på det mer traditionella sättet att resa med barn. Alltså att åka till en väldigt tillrättalagd resort med barnpool och turist- och barnvänlig mat. Vi hittade ganska snabbt hemsidan agriturismo.it och liknande sidor, och dessa tillsammans med tripadvisor blev bra verktyg för att specificera våra önskemål: barnvänligt, pool, djur som går att klappa och god mat.

Efter några kvällars sökande hittade vi Fattoria Walden och när vi bekräftat med dem att det dels fanns lediga rum och dels fanns möjligheter att bli upphämtade från närmaste tågstation bestämde vi oss. Vi betalade 30% av boendekostnaden i förskott, och lite läskigt känns ju alltid sådant. Men tack vara goda rekommendationer på Tripadvisor och en god känsla som mejlkontakten med dem förmedlade kändes det ändå tryggt.
image

Väl på plats:

Vi blev upphämtade på tågstationen i Orvieto av en glad kvinna i vår ålder som körde oss tryggt upp till gården, en tjugo minuters bilfärd. Vår lägenhet var stor, fräsch och otroligt trevlig. Tre sovrum (totalt 8 sängar), stor altan och ett fullutrustat kök. Från vilket fönster vi än tittade ut fanns det vackra vyer av gröna rulande berg, vinodlingar och olivträd.

Gården drivs av Jennifer och Stefano, ett par i vår ålder och tillsammans har de en son som är mitt emellan våra barn i ålder. De har tre hundar, katter, höns, ankor, duvor, kaniner, bin, åsnor, kor samt fiskar och grodor i en egengjord damm.Några av djuren är nyttodjur, men annars de flesta är mest för att de är roliga att ha. På deras hemsida förekom det bilder av alpackor innan vi reste dit med dessa hade de gjort sig av med då de inte funkade bra med gästerna. Deras huvudsakliga jordbruksinkomst kommer från olivolja.

Väl på gården kunde vi slappna och av komma ner i det italienska landsbygdstempot. Vi hade inga stora utflykter planerade. Vi gav istället barnen möjligheter att strosa runt, hälsa på alla djur, titta på småkryp och bara vara i en otroligt vacker miljö. Det blev ca 1 timmas bad i poolen varje eftermiddag och de var en mycket uppskattad aktivitet som vi förmodligen hade haft svårt att klara oss utan.
För oss var tempot välgörande men vi inser att åren där vi kan ha ”ingenting” i aktivitetsväg inplanerat på familjesemestern kanske är lätt räknade.

Naturupplevelsen och maten:

Våra barn som annars inte har några närmare relationer till djur ville efter någon dag börja och sluta varje dag med att gå omkring och säga ”god morgon” och ”god natt” till djuren. Wollmar älskade hundarna medan Wilfred föredrog kattungarna.
Att bo på lantgård i Italien

Vi hade valt halvpension, och detta innebar att vi lagade egen lunch men fick avnjuta frukost och en fyrarättersmiddag i gårdens ”restaurang”. De har alltså ett riktigt litet restaurangkök, anställd kock och en restaurangdel med typ sex bord. De flesta måltider var vi ensamma gäster, men det kanske beror på att vi var där tidigt i juni?

Middagarna var otroligt mättande, smakrika och goda. Någon enstaka rätt råkade kanske inte falla in som en favorit, men när man avnjuter en fyrarättersmiddag så gör det liksom ingenting. Restaurangdelen hyste en del brädspel och leksaker, vilket var en räddning att uppehålla barnen mellan rätterna eller när de kändes sig färdiga och vi ville njuta vidare. I halvpensionen ingick även frukt och grönsaker från trädgården, vilket var en upplevelse i sig.

Vi upplevde att bo på lantgård med barn var något av det bästa vi gjort. Dels som en viktig del i våra barns uppfostran, men också för att det på sitt lågintensiva sätt ändå blev upplevelserikt och på något sätt ett ”äventyr” även för oss vuxna, långt mycket mer än vad andra semestrar med barn kan bli.

Vi är nöjda!

Rom med barn:

Vi avlutade vår Italiensemester med ett dygn i Rom. Vi hade inte på något sätt en dålig Rom-upplevelse, men vi kan uttrycka det såhär: Rom är en stad som inte lämpar sig allra bäst med barn. Vi släpade runt våra barn på en tur runt Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Pantheon och Colosseum i trettio graders värme och strålade sol.

I och med att vi hade med oss bara en paraplysulky fick vi köra ett barn i vagn och bära ett annat barn på ryggen nästan hela promenaden. Det gick visserligen, men vi kände att vi otroligt gärna hade gått mer, sett mer, insupit atmosfären mer. Vi får helt enkelt åka tillbaks, utan barn, vid tillfälle.

Vi bodde på ett Bed and Breakfast i Bologna, tre Metrostationer från Roma Termini, och det var alldeles lagom. Anledningen till att vi valde just detta ställe var att det hade bra recensioner på Tripadvisor (inte på grund av att det är kosher…), bra pris, bra läge och det ingick frukost. Stället hade fem rum och en pratglad värdinna.
image

När det gällde fika och mat i Rom hade vi resarchat oss till följande:

Sjuuukt god glass i närheten av där vi började vår sighseeing vid spanska trappan.

Jäääähäääättegod pizza där man betalar för et man tar (alltså €/kg) och låg precis nästgårds till vår B&B

Vi är tokiga i Italienska bakverk, och vi hann med att besöka denna Patisseria, väl värd ett besök.

Summering

Att bo på lantgård är ett prisvärt och barnvänligt alternativ för familjesemester. Italien är lätt att resa till, och resa inom.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *