Menskoppar

Menskoppar.

Förra sommaren köpte jag en menskopp. Från början var jag extremt tveksam, alltså. Men som ”alla” sagt, så efter 2-3 mensomgångar fick jag in snitsen, och sedan dess är vi tajta bundsförvanter, menskoppen och jag.

Efter sfinkterrupturen har jag något förtunnade strukturer i bakväggen, och i slutet av mensperioden tycker jag att jag känner av detta. Att menskoppen liksom trycker på hela vägen mot ändtarmen, inifrån liksom. Är sådant här TMI? Haha, ni som läser vår blogg har väl kanske inte börjat gilla oss på grund av att vi aldrig tar upp känsliga ämnen om snippor, va. I början fick jag lite småångest av den här känslan, men jag har vant mig. Nu använder jag glatt menskoppen menstruationens första dagar, och mot slutet får jag byta till annat skydd av komfortskäl.

En av mina stora förebilder är Lori Forner.

Hon är en kanadensisk fysioterapeut som bor och verkar i Australien, och som bland annat har podcasten ”Pelvic Health Podcast” vilket är min absolut favorit bland alla podcaster i hela världen, typ. Hon har skrivit ett blogginlägg om menskoppar vilket jag tycker är väldigt intressant. För det första: även hon, som också har koll på sin underlivsanatomi, hade svårt att få ut menskoppen första gångerna.

Hahaha, det får mig att minnas mina ångestfyllda ”grottexpeditioner” de första gångerna. Hon lämnar dock ämnet med en varning: det är inte bra att hålla på att dra och slita ut menskoppar, speciellt för kvinnor som redan har bäckenbottenbesvär.

Min erfarenhet är att de där stora bekymren med att få ut menskoppen enbart var i början, och att det är en easypeasy-grej att göra när en fått in vanan.

Jag tänker faktiskt precis tvärt om.

Jag var lite glad att jag hade mens när jag sprang maran, för jag tänker mig att menskoppen i sig innebär ett litet mekaniskt stöd som jag upplever som positiv.

Jag vill gärna höra era erfarenheter av menskoppar?

Bra? Dåligt? Svårt att få ut? 

Tror ni att själva uttagandet av menskoppar kan vara en dålig sak för bäckenbotten och stödjestrukterna?

 

Mer om mens och menskoppar

Menskoppsuppdatering och nedstämdhet

Menskoppstestning, tveksamt asså.

Menscykeln, smärta, preventivmedel efter graviditet och sfinkterruptur

Menstruation och fysisk prestation

 

 

 

Previous

Next

16 Comments

 • Jag är kär i min menskopp!!! Mitt underliv mår fantastiskt numer!
  Har dock bitvis haft problem med läckage och som du säger grottexpeditioner innan man hittar tekniken att pressa ut den, släppa på vakuumet och plocka ut den 🙂

 • Jag har inte läst henne inlägg men tänker att om man försöker dra ut koppen utan att släppa på vakumet skulle det kunna vara ganska tufft för bäckenbotten.

  Jag älskar min kopp (hoppas att den är lika bra även nu efter att ha fött). Jag har aldrig haft något läckage och jag känner mig säker med den. Säkerhetskänslan handlar säkert både om att jag litar på den beträffande läckage i kombination med den där känslan av mekaniskt stöd som du beskriver.

 • Alltså jag har funderat en del på att börja med menskopp! Men det känns så läskigt! Jag använder tampax i vanliga fall och då stoppar jag ju inte ens in ett finger när jag sätter in tampongen. Hu… det där om att försöka få loss ett vakuum. Börjar svettas bara jag tänker på det :S

 • Jag har tyvärr inte fått det att funka med menskopp. Innan jag fick barn fick jag inte riktigt till det (hade problem med att få den att sitta rätt och hålla tätt) hade hoppats att det skulle gå bättre nu efter barnafödande men tvärtom. Får inte alls den att sitta bra (har testat två sorter/storlekar) den hamnar alldeles för långt ner och skaver. Funkar inte alls med tampong heller, anatomin känns helt förändrat efter att jag födde men allt ska se ”normalt” ut enligt läkare. Önskar att det hade funkat för mig, tycker det är en skitbra grej!

 • Hej! Jag råkade bara hamna här för att jag läste kommentarerna hos spiderchick och tyckte att jag kände igen bloggadressen från någon annat kommentarsfält jag varit inne i, hejhejvardag kanske? Anyway så har sonen jag väntade på skulle somna precis somnat, så jag ska försöka fatta mig kort (inte alltid min starkaste sida) och bara ge ett hejarrop för menskoppen jag också. Jag har använt det i tio år nu, och har avverkat tre koppar under den tiden. En som jag skickade tillbaka direkt efter beställningen, en som funkade perfekt på alla möjliga sätt fram tills att jag fick barn och en som jag haft sen jag fick barn, för fem år sedan. Så. Jäkla. Bra. Innan jag fick barn läckte den aldrig någonsin, och jag kan säkert ha haft det i början och förträngt, men jag har verkligen inga minnen av att den någonsin har varit svår att ta ut, bara att jag var rädd att den skulle vara det innan. Sedan barnafödande (två st) så läcker min nuvarande kopp lite emellanåt, gissar för mina svagare musklers skull, men jag älskar den ändå. Ska testa att köpa en ny modell, hittade en som heter sport xl som borde göra susen tänker jag. Jag tipsar fortfarande typ varenda kvinna jag träffar om menskopp, tyvärr är många för skeptiska för att ens prova trots mina prisande ord, vilket är synd. Alla MÅste ju inte gilla den, men om man bara har tålamod med att trixa och fixa lite och viljan att det ska gå så är det ju lätt värt det när man fått in snitsen.

  Se där, så gick det med att hålla mig kort som sagt 😉 Lycka till med alla menskoppen ni som läser 🙂

  • Jo men en sak till, till hon som kommenterat här ovanför mig -såg att det även finns en modell som heter shorty, för dem med kortare livmoderhals, den kanske är en modell att testa?

   • Tack för tipset! Är gravid nu men kanske ger mig på att testa den sen när det är dags för mens igen!

 • Haha SISTA saken nu jag lovar, en av dem som faktiskt testade efter mitt tips råkade på riktigt dra med sin spiral ut en gång och fick sig en chock, vi båda hade missat informationen om att menskopp inte rekommenderas när man har spiral. Kan va relevant att inte missa den informationen om spiral är det man kör med.

  Tack å hej 🙂

 • Har använt min i två år och funkar hur bra som helst. Med spiral också :-). I slutet av perioden upplever jag dock ibland en lätt skavank känsla och byter då till tvättsvampstampong. Till skillnad från koppen kan den vara lite pillrig att få ut. ..

 • Jag har använt menskopp i flera år och är verkligen såå nöjd! Hade alltid problem med lättirriterade slemhinnor när jag använde tamponger, men inga problem med koppen nu har jag dock fött barn och har efter förlossningen fått ett bakre framfall. Är därför osäker på om jag bör använda menskopp eller ej. Frågade min bm vid efterkontrollen, hon visste inte riktigt, men tyckte att jag skulle prova..vad tror du Mia? Om jag testar och det känns ok, så bör det väl inte förvärra nåt? Det är kanske detta som du skriver om med vakum när den ska tas ur som kanske inte är så fördelaktigt för redan svaga strukturer?

  • Vi verkar ju onekligen tänka lite olika om detta, även vi fysioterapeuter inom kvinnors hälsa. Men min uppfattning är att det mekaniska stödet du får av menskoppen är fördelaktigt, och bara du är lite varsam med uttagandet så borde det inte vara något problem.

 • Spiral ska inte vara nått problem. Jag har använt spiraler och menskoppar samtidigt i 10 år utan problem. Perfekt kombo enligt mig 🙂

 • Jag älskar min menskopp! Jag tycker verkligen att det är ett befriande mensskydd!! Jag har den svenska koppen http://www.menskopp.se tycker att den är den bästa på marknaden! Extra stort plus för att den tillverkas här, men också för designen. Upplever att det är enklare att få den att öppna sig, plus kulan längst ner som gör den lättare att få ut! Toppengrej!

 • Jag har både främre och bakre framfall och en gammal sfinkterruptur som spökar. Nu har jag prolapsring fram tills jag ska operera mig. Jag upplever att under mensen fyller menskoppen lite av samma funktion som ringen, d v s att den håller uppe och stödjer något. Läkarna jag har pratat med stödjer denna teori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *