Brittiska läkare varnar inför förlossningar?

Brittiska läkare varnar inför förlossningar?

Dagens lästips är denna artikel!

UK doctors may officially warn women of vaginal birth risks

”At the moment, women considering C-sections are warned about potential risks, like wound infections, blood loss and riskier future pregnancies. But women aren’t warned about the risk of bad tearing during vaginal birth, which can lead to problems in later life.

“They have got leaflets about C-sections, yet most people opt for a vaginal birth and there are no risk leaflets for them,” says Bryan Beattie, an obstetrician in the UK’s National Health Service.

Doctors are now considering a major change. The UK’s Royal College of Obstetricians & Gynaecologists will meet this month to discuss how patient information for many different medical procedures should be altered in light of the court case, and will start trialling them as soon as possible.”

wpid-DSC00873.jpg
Intet ont anande, sommaren 2012

Jag tycker att detta är SÅ intressant. Och hoppas faktiskt att det går igenom sådana förändringar även här i Sverige.

Jag tror inte varningar kommer öka förlossningsrädslan, jag tror att osäkerheten inför att vården möjligen undanhåller information ökar förlossningsrädslan.

Hur tänker du? Behövs mer information om riskerna vid vaginala förlossningar?

Comments (6)

Jag tycker detta är en fantastisk utveckling som verkligen ger mig hopp om en framtid där kvinnors rätt att välja förlossningsmetod äntligen ska respekteras (och att man ska ha rätt att tex välja ks utan några mediciska indikationer). Jag tror dock vi fortfarande har långt att gå, speciellt i Sverige när de som förespråkar ”naturliga förlossningar utan interventioner” har väldigt starkt fäste. Att faktiskt tala sanning om de risker som en vaginal förlossning innebär kommer nog därför mötas av stort motstånd. Många många (inklusive jag själv) var helt omedvetna om de risker en vaginal förlossning innebar.

Jag önskar verkligen mer information och mer valfrihet! Detta är iaf ett steg i rätt riktning.

Jag tycker absolut att man bör informera om riskerna med en förlossning! Jag vart faktiskt riktigt irriterad under alla besök på MVC och föräldrarutbildningen. Inte ett ord om riskerna och eventuella komplikationer av varken förlossningen eller olika smärtlindringsmetoder. EDA nämndes som den mest effektiva smärtlindringen och att man ”borde” ta det som förstföderska, inget om riskerna med värksvaghet, huvudvärk etc. Inget om att moderkakan ev. inte vill komma ut, vad som händer vid större bristningar. Inte undra på att blivande föräldrar drabbas av googlesjukan..

Haha, googlesjukan!

Nu är det möjligt att det bara är jag, men innan jag fick mitt första barn så tror jag inte att jag hade kunnat sortera sån information på ett förnuftigt sätt. Därmed inte sagt att det inte är viktigt att ge den informationen. Jag tänker att ibland när en yrkesgrupp ger information till allmänheten så fattar man inte vad det är man hör.

Exempel för att förtydliga:
Ibland behöver jag köpa en ny spel-dator till någon av mina tonårssöner….Och då åker jag till en som säljer datorer och får JÄTTE mycket information utan att fatta ett dugg mer om vilken dator jag behöver välja. Och måste ändå åka hem och be någon som känner mig och min situation väl om hjälp.

Hur vet man att den information som ges ut egentligen tas in ? Man ska ju för den sakens skull inte låta bli att informera om riskerna med en vaginal förlossning. Det är fel det också. Men jag tänker att det borde inte räcka att bara ha gett informationen, det viktiga är ju att det finns ett stöd (kanske MVC?) som kan guida den gravida kvinnan i sitt val.

Ja, mvc har ju en nyckelroll och såklart måste informationen ligga på en vettig nivå. Tror dock att många inte vill prata om förlossningsskador för att inte skrämmas.

Det du skrev här:

”Jag tror att osäkerheten inför att vården möjligen undanhåller information ökar förlossningsrädslan.”

Är verkligen min egna erfarenhet också. Jag har gått hos aurora pga förlossningsrädsla och min rädsla ökade tydligt av att hon ”talade ner” riskerna med vaginal förlossning. Jag har funderat på varför min rädsla blev så mycket värre av detta, men tror det berodde på att jag då blev orolig att vårdpersonalen verkligen var så dåligt pålästa och/eller att de var oärliga bara för att ”lugna mig”. Att inte tala om risker med vaginal förlossning (eller att förminska riskerna) kanske fungerar på personer som inte läst så mycket innan eller som inte är vana att tolka statistik och vetenskapliga artiklar, men för mig som var påläst kändes aurorans bemötande verkligen inte alls tryggande utan precis tvärtom.

Hade jag fått möta någon som kunde prata objektivt med mig om riskerna och SEN resonerade med mig om hur vi kunde minska/hantera dem så tror jag inte samma panik-känsla infunnit sig.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.