Rapporten “Förlossningsvård och kvinnors hälsa i fokus”

Rapporten “Förlossningsvård och kvinnors hälsa i fokus”

Hur Sveriges Kommuner och Landsting ser att kvinnosjukvården behöver förbättras

När jag var i Almedalen träffade jag en kvinna från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Hon har precis varit med och gjort en rapport som heter “Förlossningsvård och kvinnors hälsa i fokus”, och den var så bra att jag måste skriva om den.

Regeringen och SKL slöt i december 201 5 en överenskommelse om att göra insatser för att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa. Hittills har det väl gått sådär kan jag tycka, men nedstängning av förlossningskliniker och förlossningskaos. Men,men, det var ju fint att de såg behoven innan krisen, även om inte åtgärderna hann komma i tid.

I alla fall, det ska satsas pengar på kvinnohälsa, och den aktuella rapporten är en del av det undersökande arbete för att ta reda på vad som behöver göras.

Rapporten "Förlossningsvård och kvinnors hälsa i fokus"
Jag och kejsarsnittet med Wilfred 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Deras slutsatser (mitt urval) :

 • Förlossningsvården kan bli mer lyhörd för kvinnors behov och upplevelser.
 • Kunskap finns, trots det drabbas fortfarande många kvinnor av förebyggbara bristningar.
 • Smärttillstånd är vanligare hos kvinnor – mer kunskap behövs.
 • Ett utökat och mer jämlikt stöd i frågor som rör den sexuella- och reproduktiva hälsan
 • Ett ökat fokus på äldre och yngre kvinnors fysiska och psykiska hälsa efterfrågas.

Lite urval av stycken från rapporten:

 • Mellan 10-15 % av alla gravida kvinnor drabbas av depression under eller efter förlossningen, och en mindre andel drabbas också av allvarliga psykiska sjukdomar. Flera intervjuade befarar dessutom att den ökande psykiska ohälsan bland unga kvinnor kan leda till att förlossningsdepressioner blir ännu vanligare i framtiden. Flera experter menar att det är svårt att identifiera kvinnor som fått eller riskerar att få förlossningsdepression på grund av de korta vårdtiderna på BB.
 • De allvarligare bristningarna fördelar sig inte jämnt över landet, och kvinnor födda utom Norden är extra utsatta för risken. I rapporten uppges att en tredjedel av de större bristningarna bedöms vara undvikbara. Utbildningsinsatser riktade till barnmorskor är den viktigaste insatsen för att förebygga allvarliga bristningar.
 • Det pågår projekt där SFOG (Förlossningsläkarnas förening) och LÖF (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag) tar fram utbildningsmaterial.
 • Många kvinnor lever med bristningar som lämnas oupptäckta och obehandlade av vården. De drar sig för att gå till vården med sina problem eftersom bristningar fortfarande anses vara intima och skambelagda. Samtidigt vet inte vårdpersonal hur de ska ställa rätt frågor och göra rätt undersökningar. Både intervjuade patienter och experter vittnar om att det finns vårdpersonal i hela vårdkedjan som inte tar problemet på tillräckligt allvar. Allvarliga bristningar betraktas felaktigt som en naturlig del i förlossningen.
 • En utbyggd primärvård är sannolikt den enskilt viktigaste åtgärden hälso- och sjukvården kan göra för mer jämlik hälsa.
 • Smärttillstånd är vanligare hos kvinnor och mer kunskap behövs. Vården kan bli bättre på att hjälpa kvinnor som lider av olika smärttillstånd så som endometrios, vestibulit och muskuloskeletala smärttillstånd. Det saknas i dagsläget mottagningskapacitet för vestibulit. Sjukskrivning på grund av muskuloskeletala smärttillstånd ökar också, och är idag en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning bland kvinnor.
 • När kvinnor inte får hjälp att hitta fungerande preventivmedel finns risk att de väljer bort preventivmedel helt och hållet. Det är också viktigt att partnern involveras i diskussioner om prevention. Det är viktigt att sexuell hälsa inte är ett område som betraktas som unga tjejers och kvinnors ansvar.

Mina tankar:

Oh yes, äntligen. Det känns så _himla skönt_ att Sveriges Kommuner och Landsting gjort en granskning och kommit fram till något som de flesta känner igen sig i. Inget skönmålande, men däremot framhåller de naturligtvis det goda i de utvecklingsprojekt som faktiskt pågår.

Mer primärvård.

Det här gör mig så infernaliskt glad. I och med att jag finns i primärvården. Och i med att jag upplever att det finns så oändligt mycket potential att göra kvinnosjukvården bättre, bara vi utnyttjar fysioterapeuter inom primärvård mer. Jag blir överlycklig över detta. Jag hoppas bara så innerligt att vi inte blir förbisedda. Det typiska är ju att allting bara riktas till läkare och sjuksköterskor/barnmorskor.

Mer utbildning.

Det krävs naturligtvis mer utbildning, även för fysioterapeuter. Jag hoppas att detta kan bli startskottet till att högskolor och universitet väcks till liv, så att vi ÄNTLIGEN får lite poängkurser i kvinnohälsarelaterade ämnen för oss fysioterapeuter. Kunskapen finns, svenska forskare finns, jag kan på rak arm föreslå minst 5 bra personer som hade kunnat vara lärare på teoretiska och praktiska delar.

Preventivmedelsfrågan känner jag personligen rätt mycket för, även om den inte har med mitt område att göra. Jag kan fortfarande bli tokig på att barnmorskan jag träffade hävdade min MANS rätt att inte behöva använda kondom som preventivmedel, när jag uppgav att jag inte tyckte att jag hade hittat något sätt som passar mig. “Ta en (hormonsprial) för laget”, kändes det som att var hennes budskap. Tack för att “laget” i det här fallet står på min sida och inte pressar mig till preventivmetoder jag inte är villig att ha.

 

Den här rapporten får mig faktiskt att bli hoppfull från topp till tå, och jag önskar så innerligt att det leder till bra, vettiga och angelägna förbättringar ganska snabbt.

 

Mer som jag skrivit om lite samma tema:

Om jag fick bestämma

En mödravårdsdröm

Krisen i förlossningsvården

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Ilskan över oförmågan att individanpassa BB-vården

 

Läs gärna den här rapporten! Håller ni med mig?

 

 

Previous

Next

5 Comments

 • Fantastiskt att den är gjord! Ett steg framåt för att få bättre vård och förhoppningsvis även då eftervård. Håller med dig om det du skriver.

  En annan tanke jag hade häromdagen. Det har varit mycket prat i media om att det ska göras en undersökning om sexvanor hos folk. Den har blivit hårt kritiserad redan och massor i stil med “regeringen ska inte lägga sig i vad vi gör i sovrummen” har kommit. Jag förstod inte allt missnöje.

  Jag tyckte det var positivt att man sätter fokus på detta. Eftersom jag också kopplade det till tex hur nedprioriterat kvinnors sexliv är. (tänker då inom vården, tex i samband med förlossning). Tja, jag fick lite hopp om att en sådan undersökning kunde kasta ljus på varför kvinnor tex mister sexlusten. Eller varför kvinnor som genomgår behandling för livmodercancer inte får ett enda ord på vägen med sig som handlar om sex. (medans män med prostatacancer har ganska mkt fokus på den biten också)
  Kanske man till och med kunde göra något åt det =)

  Och så denna som du nu publicerar och kommenterar. Jamen det är väl toppen! Om de efterlevs och praktiseras så är det ju flera steg framåt! Det är ju jättebra.

  • Ja, en vän tipsade mig om den och tyckte att jag skulle bevaka den lite. Tänker precis som du. Och på samma tema, lyssna på det poddavsnittet om kvinnlig sexualitet som jag länkade till häromdagen. SÅ HIMLA BRA.

 • Ja, det där med preventivmedel… Barnmorskan på efterkontrollen efter första barnet behandlade mig som en oansvarig tonåring när jag sa att vi använder kondom när hon frågade om jag behövde p-piller (nej hon nämnde inget annat). “Sådana har en tendens att inte komma på och inte vill du komma tillbaka hit igen direkt”. Jag tittade på henne som hon var galen och förklarade att vi aldrig missat att ta på en hittills under de år vi varit tillsammans innan vi fick barn och att vi båda använt det som förstahandsskydd i alla våra tidigare förhållanden och det tyckte hon var väldigt märkligt. Som att två vuxna människor inte skulle kunna lyckas med något sådant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.