Läsarberättelse om svamp på brösten

Det var ett tag sen, men nu kör vi igen!

En läsarberättelse från Kristina om svamp på brösten och i bebisens mun.

  • Du har drabbats av svamp då du ammat dina barn, berätta – vad är detta?

Med första barnet var det svårt att till en början veta vad som är vad. Lagom till att de första besvären med såriga bröstvårtor och sånt hade lagt sig fick jag väldigt ont inuti brösten i samband med amning. Jag förstod snabb med hjälp av google att det var svamp och blev snabbt bättre när jag, efter kontakt med vårdcentralen. Jag började behandla med svampkräm på brösten och bebisen fick svampmedelbehandling i munnen. Ett par månader senare fick jag svamp igen, denna gången på bröstvårtorna som blev röda, fnasiga och kliade väldigt mycket. Även denna gång var behandlingen den samma.

När barn nummer två var bara några veckor upptäckte jag tidigt samma symtom på bröstvårtorna och sökte för det innan det blev besvärande. Jag fick samma behandling men trots långvarig behandling även efter att jag blev helt besvärsfri kom besvären tillbaka. Just nu står jag under samma behandling igen. Får hoppas att det ger med sig denna gången! Kanske har det spelat in att båda barnen har varit små under varma sommarmånader.

  • Hur har detta yttrat sig för dig?

Första gången dels som smärta i brösten och sedan som klåda på brösten. Med andra barnet har det egentligen inte varit besvärande men jag har känt igen symtomen med en typisk rosa färg på bröstvårtorna och att vårtgården blir bland och fnasig när det får gå lite längre.

Jag har läst någon som sa att man läcker mindre bröstmjölk om man har svamp. Jag vet inte om det stämmer, med första barnet har jag för mig att det läckte massor och med andra läcker det ingenting så jag gissar att det har mer med andra faktorer att göra.

  • Hur har detta yttrat sig för barnet?

Många barn får ”torsk” i munnen vilket är beläggning av svamp. Jag har dock aldrig lyckats se detta hos någon av barnen. Det ska se ut som en vit beläggning. Det är ändå viktigt att behandla båda så att mamma och barn inte smittar varandra fram och tillbaka.

  • Hur har det gått till när du sökt hjälp för detta?

Jag har sökt på vårdcentralen eftersom receptförskrivning till bebisen ska till (kortimyk-salva till mamman finns receptfritt). Det har varit väldigt olika hur väl sköterskor och läkare har känt till och bemött besvären. Med barn nummer två har kunskapen varit så skral hos sköterskorna jag mött att jag fått berätta vad jag lider av samt vilken behandling jag fått för besvären tidigare.

  • Har du några tips du kan dela med dig av?

I så fall att söka tidigt för då blir det inte särskilt jobbigt. Låter man det gå länge kan man visst få besvär med sår och inflektioner. Jag har också fått känslan av att bebisen kan vägra ta bröstet, jag vet inte om det stämmer.

Det finns en del husmorstips med citron, konstomläggning mm men jag har inte testat några av dessa eftersom symtomlindringen av kortimyk ändå varit så bra.

 

Tack Kristina för din berättelse! 

Någon annan med erfarenheter, tips eller råd?

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

 

Comments (4)

Jag drabbades av svamp med min son när han föddes -06.
Det var en stark sveda inuti bröstet kombinerat med väldigt såriga bröstvårtor och en utomjordisk smärta vid amning. Jag blev tyvärr inlagd pga mina besvär då jag dessutom fått bakteriell mjölkstockning. Så mina svampbesvär behandlades aldrig separat utan jag låg ju med dropp i en vecka för mjölkstockningen. Och eftersom bakterierna tyvärr kom tillbaka när jag skulle testa att amma igen så vet jag inte hur det hade gått om jag fått behandling enbart för svampbesvären, jag valde att lägga ner amningen helt när min son var ca 5-6v gammal.
Min pojke hade ingen synlig svamp/torsk i munnen.

Oj, det lät verkligen besvärligt! Då blev du väldigt sjuk, eller varför behövde du dropp?

Hej,
Ja jag blev jättesjuk. Jag hann bara vara hemma några dagar efter förlossningen innan jag fick över 40 graders feber så vi åkte till gynakuten och sedan blev jag inlagd. Först som sagt med dropp och sedan när man listat ut vilka bakterier det handlade om och vad som bet på dem, så fick jag mediciner i tablettform och kunde medicinera själv. Men det var ingen höjdare nej….
Får jag fler barn och känner minsta tillstymmelse till besvär lägger jag ner amningen direkt för även om det var en stor sorg att inte kunna ge det en ärlig chans och behöva sluta, så gick det bra att flaskmata också.

Åh gudars, det lät verkligen dramatiskt! Ja, tur att flaskmatningsalternativet finns!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.