Småland är inget land, men får ändå en matvecka

Sedan vi kom hem från Öckerö senast har vi inte hunnit med någon riktig matplanering. Vi har ätit gamla receptfavoriter; asiatiska fiskkakor, vegobolognese, kronärtskockspasta och köttbullar. I fredags blev det hämtmat och i helgen har vi varit iväg på diverse middagar och utflykter. Igår var vi med och anordnade en trettioårs-överraskningsfest för en vän som bröt benet och fick ställa in sitt eget 30-årsfirande. Och idag har vi varit ute vid Drottningsholm på picknick och fotografering med Mias pappa med familj och alla systrarna med familjer.

Wollmar får bestämma land när vi bestämma land inför veckans matplanering, och nu valde han Småland. Efter att han fått en lite geografiupplysning sa vi ändå ”kör i vind”. Något ska vi ju välja, liksom.

Så här kommer vår småländsk veckoplanering, men ganska mycket ”öppet sinne” om vad som är småländskt och mer typ ”svenskt”. Vi utesluter också kroppkakor helt med flit, för det går verkligen inte hem hos någon av oss.

  1. Isterband med dillpotatis, rödbetor och lingon (det här fasar vi lite för, isterband är väl inte gott?)
  2. Ostkaka (tveksamt om det egentligen är middag, men om ugnspannkaka kan gå för middag så funkar väl ostkaka liksom..)
  3. Viltskavsgryta
  4. Ärtsoppa och pannkakor
  5. Prinskorv med stuvade makaroner
  6. Kyckling och rotmos
  7. Fläskkarré med äpplen och smörstekt potatis.

+ potatisbröd som frukostbröd. Det är gott!

Känns det här som en bra svensk matvecka? Eller småländsk? 

 

 

Comments (6)

Jo, isterband kan absolut vara gott, försök hitta en smarrig sort, vet inte vilka ni har däruppe i huvudstaden, men det kan vara värt att prova mer än en gång för att hitta ett som faller familjen i smaken. Tack också för inspo till egen meny, ’glömmer’ ofta de klassiska rätterna från när man var liten!

Tror säkert att det bara finns typ en sort i butiken här? Det är ju liksom lite segt och knastrigt och känns mer fett än vanlig korv till och med? Vi fegade ur och köpte någon annan korv. Skäms på oss.

Ni har ju glömt det viktigaste av allt – Kroppkakor! Ok- lite bökigt att göra och lite tidskrävande – men supergott.

Men nääää, vi har försökt flera gånger och det gåååår inte. Kväljande!

Haha – jo, det har jag hört förr =). Kanske ska man vara uppväxt med det. Det är så gott. (doch inte de färdiggjorda i butikerna, de smakar blä!) Och dagen efter så steker man resterna i skivor med lite mjölk/grädde på.

[…] ett par veckor sedan hade vi småland som tema för veckans matsedel. Efter att ha gjort ostkakan hade vi liksom ganska mycket ostlöpe kvar i kylskåpet och då […]

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.