Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Karamelliserade fikon

Karamelliserade fikon

 • av

En av de godaste sakerna vi åt under vår resa i Italien i Juni var karamelliserade fikon (fichi caramellati da conservare). Det var Stefano och Jennifer som själva gjort dem av deras egna fikon. Vi fick dem serverade tillsammans med färskost och det var verkligen himmelskt!

Vid slutet av vistelsen frågade vi om vi fick köpa hem en burk, men svaret vi fick var att deras lager för försäljning tog slut i september året innan. Fikonen blir mogna i augusti och nu hade de enbart två burkar kvar i restaurangen (varav jag är säker att vi åt upp en under vår vistelse). Som plåster på såren fick vi receptet av dem på en liten röd post-it lapp. Hur enkla instruktioner som helst.

“PUT THE FIGS IN A BAKING TIN. PUT LOST OF SUGAR, THEY MUST BE COVERED BY SUGAR. PUT IN THE OVEN FOR 1-2 HOURS AT 200 °C. IT DEPEND ON HOW WATERY THE FIGS ARE.”

wp-1465407982448.jpg

Men för tydlighetens skull tänkte jag ändå skriva det som ett recept. Just nu (läs augusti-september) finns Turskiska fikon i butikerna. De är de bästa färska fikonen man kan få tag i i Sverige. Resten av året är det Brasilianska fikon som inte alls är lika goda. I början av augusti ligger priset på ca 13 kr styck, vilket är lite saftigt. Nu i början av september kunde vi köpa 3 för 10 kr på ICA vilket kändes helt ok.

Karamelliserade fikon:

 • 1 kg färska fikon (12 – 20 st beroende på storlek)
 • ca 500 g strösocker

dsc06024.jpg

Så här gör du:

 1. Skölj fikonen, skär av kvisten och dela dem på hälften eller i kvartar.
 2. Lägg dem tätt i en bakplåt (typ en braspanna, 20 x 30 cm) med snittytan neråt.
 3. Ös på med socker så att fikonen täcks.
  160904_120943_collage-1.jpg
 4. Valfritt: Låt stå svalt över natten. Vet inte om detta är ett måste eller vad det fyller för funktion, men enligt vissa källor  ska man göra detta. Det är upp till dig.
 5. Baka i mitten av ugnen i ca 1 timme på 200 °C.
  dsc06032.jpg
 6. Tre saker ska man hålla utkik efter för att bedöma om de är klara.
  1. Sockret ska smält och antagit en brun/lila färg
  2. Fikonen ska ha börjat att sjunka ihop
  3. Fikonen ska fortfarande vara mjuka (jag har råkat överköra dem några gånger)
 7. Ta ut ur ugnen och flytta försiktigt över fikonen till en ren burk med lock. Ös sedan över det smälta sockret så att det täcker fikonen.

I och med den höga sockerhalten håller fikonen i rumstemperatur i långt över ett år.

dsc06035.jpg

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *