Kommer en lutande livmoder påverka förlossningen?

Kommer en lutande livmoder påverka förlossningen?

Hur en lutande livmoder påverkar

När du inte är gravid är din livmoder stor som ett hönsägg och finns i bäckenet vilande mellan ditt pubisben och din svanskota ungefär. Hos de flesta är livmodern upprätt eller något framåtlutad mot naveln, men den kan också luta åt motsatt håll.

Livmoderns olika positioner innebär inte några problem hos de allra flesta. De flesta vet inte ens om hur deras livmoder lutar. Hur livmodern lutar verkar inte påverka individens förmåga att bli gravid, men möjligen kan en bakåtlutad livmoder gör att det är något svårare att se fostret om det görs ett tidigt ultraljud på magen. Vad jag vet görs de flesta tidiga ultraljud vaginalt ändå.

Under graviditeten

födabarn3

När du kommit in i andra trimestern kommer inte livmoderns lutning påverka något alls. Då har livmodern vuxit så att den inte längre är nere i bäckenet och positionen på livmodern liksom rättar till sig själv.

Under förlossningen

Det finns inget som stödjer att en viss lutning av livmodern kommer påverka förlossningen vad jag kan hitta. Livmodern kommer vid det laget vara så stor att den inte längre lutar åt något specifikt håll.

Efter förlossningen

Efter förlossningen kommer återhämtningen av livmodern och återgången till tidigare placering påverkas av ett antal olika faktorer. Det handlar bland annat om hur mycket stödjevävnaden sträckts ut. Livmodern hålls på plats av olika ligament som bör upp livmodern från olika håll, dessa kan tänjas ut och påverka livmoderns placering. Livmodern kan byta position, men detta påverkar inte din möjlighet att bli gravid igen eller utfallet av eventuella kommande graviditeter.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.