Glutenfria pepparkakor – Virginia Küst

Glutenfria pepparkakor – Virginia Küst
jul-hos-bakingbabies-gast

Gästblogginlägg från Virginia Küst.

Virginia bloggar om glutenfria och andra allergivänliga recept på bloggen Kusten är klar. Virginia har massor med smaskigheter på sin blogg, och har som passion att alla ska kunna äta det som hon har på bordet när hon ställer till kalas. Detta pepparkaksrecept har Virginia lånat ut till oss, och säkerligen finns det läsare där ute som har behov av detta!

Glutenfria pepparkakor

Jag använder MixWells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)* som är fri från:

  • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
  • Ägg
  • Laktos
  • Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i mixen Mix Wells ljusa gluten- och laktosfria basmjöl)
  • Nötter

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!

kustenarklar_pepparkakor_swsw

Grädda i 175 °C i ca 5-7 minuter

Ingredienser:

  • 6,5 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri) första omgången
  • 1,5-2 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri) andra omgången
  • Extra mjölmix till utbakningen när du kavlar ut degen
  • 75 g margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör). Smöret ska inte smältas!
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker (ej strö)
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 paket pepparkakskryddor
  • Alternativ pepparkakskryddning: 4 tsk kanel, 2 tsk ingefära, 2 tsk nejlikor, 1 tsk kardemumma

Gör degen:

  1. Rör ihop margarin, socker och farinsocker
  2. Lägg i bakpulvret och rör om igen
  3. Blanda vatten och kryddor i en annan skål och rör om. Tillsätt nu bikarbonat och rör om igen
  4. Häll vätskan över smörblandningen och blanda väl
  5. Häll nu i några dl mjölmix i taget och rör om till en smidig deg
  6. Lägg degen inlindad i plastfolie i kyl 2-3 timmar eller över natten. Är du riktigt sugen och inte vill vänta, går det att baka ut degen direkt.

Baka ut degen:

  1. Häll mjölmix på bakbordet och knåda in ca 1,5 – 2 dl mer mjölmix i degen. Knåda ordentligt! Degen behöver inte hålla sig kylskåpskall.
  2. Kavla nu ut degen på ett lätt mjölat bakbord alternativt en silikon-matta. Se till att det är mjölat när du kavlar ut degen och vänd degen mellan varje kavling med ny mjölmix under och lite ovanpå, så att den inte fastnar. Du behöver inte vara så försiktig med mängden mix, eftersom du inte haft i full mängd mjölmix från början när du gjorde degen. Lyft kaveln efter varje rullning över degen, så slipper du ojämnheter.
  3. Ta ut figurer och lägg på bakplåtspapper. Det ska gå att göra egna figurer och de ska vara lätta att lyfta upp från bakbordet.

Provbaka:

Provbaka några stycken så du vet hur många minuter de behöver i din ugn.

Kakorna går att göra supertunna om man vill men då behöver degen vila några dygn. Gärna svalt istället för i kylen.  Om du vill göra pepparkakshus kavlar du degen så den blir lite tjockare än när man gör vanliga pepparkakor.

Baka:

Grädda figurerna i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp under gräddningen, men sjunker ihop igen strax innan gräddningstiden är färdig. Ta ut kakorna och låt svalna på bakplåtspapperet, på bakbord eller sval yta.

Förvara:

Förvara i kakburk med lock på.

Om du inte bakat ut all deg, kan du lägga tillbaka den i kylen alternativt frysa in den.

kustenarklar_pepparkakshus_swsw

 

Tack snälla Virginia för ditt härliga recept! Tack för att du finns och sprider bakglädje!

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.