Dekorera Pepparkakor – Barnsliga Fia

Dekorera Pepparkakor – Barnsliga Fia

jul-hos-bakingbabies-gast

Dagens blogginlägg kommer från Fia Donning som bloggar på barnslig.nu, en härlig och inspirerande blogg om föräldraskap, pyssel och baklning. Fia har bidragit med en härlig guide hur du gör dina pepparkakor ännu finare!

DIY: Dekorera pepparkakor – recept och instruktioner

dekorera_pepparkakor_bild_1

Äntligen börjar julen närma sig och då är det dags att göra en av de roligaste julförberedelserna jag vet – dekorera pepparkakor! Här visar jag hur du gör roliga pepparkakor i form av snögubbar med hjälp av kristyr i olika färger.

För att lyckas med de här kakorna så behöver du lite tålamod med förberedelserna, en riktigt bra kristyr är A och O för att få fina snögubbar och andra figurer. Jag delar med mig av ett recept för royal icing, som är den perfekta kristyren för dekoration av kakor, och dessutom bjuder jag på några tips och tricks. När du har fått till kristyren är det bara det roliga kvar – att dekorera hej vilt!

dekorera_pepparkakor_bild_2

DU BEHÖVER

Pepparkakor och bokstavskex
Äggvitor
Florsocker
Citronjuice (eller ättika)
Karamellfärg
Spritspåsar i plast eller bakplåtspapper
Eventuellt strössel och chokladlinser

För att göra kakor med lite mer avancerade dekorationer behöver du kristyr av olika konsistens, en lite tjockare till kanterna (piping royal icing) och en lösare till att fylla med (flooding royal icing). Om du vill arbeta med flera olika färger kräver det att du har båda varianterna (piping och flooding) av varje färg. Om du använder spritspåsarar av bakplåtspapper så rekommenderar jag att förbereda dem innan du gör kristyren, du behöver två olika spritspåsar för varje färg du tänker använda.

RECEPT KRISTYR (ROYAL ICING)

INGREDIENSER

4 dl florsocker
2 äggvitor
2 tsk pressad citron

 1. Börja med att sikta ner florsocker i en bunke.
 2. Tillsätt äggvitorna och 1 tsk av citronsaften (observera att du ska spara 1 tsk citronsaft till senare).
 3. Blanda ihop, gärna med elvisp eller matberedare. Vispa inte på hög hastighet, då bildas luftbubblor som gör kristyren skör. Vispa däremot länge så blir den smidig, glansig och snygg (cirka 5 till 10 minuter).
 4. Kontrollera konsistensen genom att ta en sked och ringla kristyr i bunken, den ska stå upp och lämna spår i 5-10 sekunder innan den sjunker undan.
 5. Lägg undan en del (ungefär 1 eller 2 femtedelar) av kristyren i en annan skål, detta blir din tjockare kristyr (piping) som du spritsar runt kanten på kakorna. Om du vill använda flera olika färger delar du upp den tjockare kristyren i flera små skålar och blandar i karamellfärg. Täck över med plastfolie!
 6. Tillsätt resten av citronsaften i kristyren i bunken och blanda igen. Nu ska kristyren vara så lös att den sjunker undan redan efter 3-5 sekunder. Detta blir din lösare kristyr (flooding). Återigen delar du upp den i flera små skålar om du vill använda flera olika färger och täcker över med plastfolie.
 7. Fyll spritspåsar med kristyr och kom ihåg att hålla de olika konsistenserna separat så du har koll på vilken som är vilken. Spritspåsarna i plast går utmärkt att skriva på med märkpenna.

OBS! Om du använder vanlig flytande karamellfärg från mataffären måste du ta i beaktande att vätskan gör kristyren lösare i konsistensen, tänk därför på att hellre göra kristyren för tjock än för lös. Pastafärg är ett bra alternativ som inte påverkar konsistensen på samma sätt.

dekorera_pepparkakor_bild_3

SÅ HÄR GÖR DU SNÖGUBBEKAKORNA

 1. Börja med att göra konturen på snögubbens mössa med den tjockare kristyren (piping) i valfri färg och låt torka någon minut.
 2. Fyll i innanför kanten med den lösare kristyren (flooding) i motsvarande färg. Börja längs kanterna och jobba dig inåt.
 3. En morotsnäsa med 3D-effekt får du genom att göra den i omgångar, börja med att spritsa stort som en ärta och låt torka en stund. Sen spritsar du ovanpå, mindre och mindre i omkrets, och låter torka emellan, tills du har fått en näsa som ser ut som en morot. Jag har valt att ha en orange näsa på mina snögubbar.
 4. I en tredje färg gör du ögon och mun genom att spritsa ut kulor, gör mungiporna större än de övriga.
 5. Nu bör mössan ha torkat tillräckligt för att du ska kunna göra de sista detaljerna på den. Använd den tjockare kristyren (piping) i valfri färg och spritsa dit kanten på mössan och en boll högst upp.
 6. Låt kakorna torka ordentligt innan du lägger dem i kakburken, till exempel på en bricka eller plåt, gärna över natten.

TIPS! Kristyren håller i kylskåp i minst en vecka så du kan dekorera kakor i dagarna sju, kom bara ihåg att täcka den med plastfolie och att röra om ordentligt innan du kan spritsa den igen. Sätt plastfolien mot ytan på kristyren, inte bara över!

Det bästa med att dekorera pepparkakor? En får äta upp sina misstag!

dekorera_pepparkakor_bild_4

BONUS! Att dekorera bokstavskex är kul och enkelt, gör mönster med olika färger eller häll på strössel innan kristyren torkat. Till exempel ett roligt sätt att göra bordsplacering till julbordet!

dekorera_pepparkakor_bild_5

DEKORERA PEPPARKAKOR MED BARN?

Tycker du det verkar alldeles för krångligt att göra snögubbekakor tillsammans med barnen? Ta några genvägar så blir det garanterat en lyckad aktivitet! Köp färdiga kakor och strunta i färgerna, kör på gammal hederlig vit kristyr. Gör den tjockare varianten (piping) så rinner den inte av kakorna och den funkar dessutom kanonbra som klister. Köp Smarties, Non Stop eller andra godisar som har fina färger och funkar som ögon, näsa och mun. Sänk ambitionsnivån när det kommer till utseende och fokusera på en rolig stund tillsammans. Och kom ihåg, misstagen är till för att ätas upp!

Ps. Välkomna in till www.barnslig.nu för fler roliga DIYs och pysselidéer!

Foto: Fia Donning

 

Tusen Tack Fina-Fia! 

 

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.