Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?
Jag får jätteofta frågan om hur en fysioterapeut ska göra för att kunna nischa sig inom kvinnohälsa, och jag önskar alltid att jag skulle kunna tipsa om en enkel vidareutbildning eller en kurs.
Iställer blir detta ett tipsinlägg med gott och blandat!
Det första du ska göra är att auskultera någon för att få konkreta tips, undersökningsmetoder och en grundläggande behandlingsarsenal. Jag har auskulterat fysioterapeut på Kvinnoklinik, förlossningsläkare, opererande gynekolog, bäckenledsintresserad ortoped och uroterapeut.
Högskolekurser:
Här kommer tips på en rad kurser. Jag har inte gått alla! Några är mer runt omkring-orienterade och bra grund för fysioterapi generellt. Alla är inte fysioterapeutiskt inriktade, men tillsammans kan de utgöra en ganska bra grund:
- Sexualmedicin
- Sex och samlevnad ur ett hälsofrämjande perspektiv
- Ländryggsbesvär – undersökning och behandling
- Inkontinens och inkontinensvård
- Hälsa- och ohälsa i ett genusperspektiv
- Idrottsmedicin och idrottsrehabilitering
- Fysisk träning vid hälsa och sjukdom
- Idrottspsykologi
- Amning i nöd och lust
- Kost vid graviditet och amning
Icke-poängkurs:
Fysioterapeuternas sektion för Kvinnors hälsa håller grundkurs i Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion i Göteborg på höstterminen, väl värd att gå!
Böcker:
- Urogynekologi är en bra bok på svenska.
- Graviditet, hälsa och träning är en folkbildande bok med med fysioterapeutisk grund.
- Gravidkraft : hälsa genom rörelse och träning är skriven av en duktig kollega
- Att vilja men inte kunna – när sex gör ont är en bok om smärta vid sexuell penetration som jag ofta tipsar patienter om. Den brukar vara superuppskattad.
- Physiotherapy in Obstetrics and Gynaecology är en bra bok att läsa lite i med jämna mellanrum.
- Obstetric and Gynecologic Care in Physical Therapy är en bok jag använder som uppslagsbok ibland, men den är inte helt uppdaterad på en del områden kan jag känna.
- Evidence-Based Physical Therapy for the Pelvic Floor: Bridging Science and Clinical Practice är en bra bok av norska Kari Bö med otroligt stark vetenskaplig förankring gällande bäckenbotten.
- A Headache in the Pelvis är en bok som egentligen riktar sig till patienter, men som är en bra grund för kunskaper som smärta inuti bäckenet.
- Pelvic Pain Explained: What You Need to Know är en bok som många patienter också köper själva. Också bra.
- Chronic Pelvic Pain and Dysfunction: Practical Physical Medicine är en mer seriös lärobok, en bra uppslagsbok!
- Jag har också läst En mekanisk mamma – Drabbad av förlossningsdepression och Moderslycka -vart tog glädjen vägen, två skönlitterära lättlästa böcker om författarnas egenupplevda erfarenheter av postpartumdepression.
Bra och intressanta svenska rapporter/sammanställningar är följande:
- Analsfinkterskador vid förlossning
- Förlossningsvård och kvinnors hälsa i fokus
- Graviditetsrelaterad bäcken- och ländryggsmärta
- Riktlinjer för obstetrisk analsfinkterruptur
- Nationella riktlinjer för vård vid endometrios
- Förekomst och behandling av flickor och kvinnor med vestibulit samt behov av kunskapsstöd
Och så hela Nationellt centrum för Kvinnofrids faktabank, jag har bland annat läst Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen, Antologi: sju perspektiv på våldtäkt och Hedersrelaterat våld och förtryck – en kunskaps- och forskningsöversikt.
Jag följer också ett gäng bloggar och instagramkonton:
- Pelvic Guru
- Pelvic Pain Rehab
- Pelvic Excercises
- Julie Wiebe PT
- Lori Forner som också finns som Lori Forner på instagram.
- Sue Croft Physiotherapist
- Physio Detective
Ett stort gäng av dessa, plus eventuellt fler, twittrar under hashtaggen #pelvicmafia.
Det viktigaste tipset i det här sammanhanget är poddar
The Pelvic Health Podcast som görs av Lori Forner (och äldre avsnitt av Anthony Lo, The physio detective). Denna podd är en gudagåva. Så himla bra. Anthony Lo har gått vidare och driver nu Women’s health podcast tillsammans med Marika Hart.
Sex på arbetstid är en bra svensk podcast.
Andra podcastavsnitt som jag gillat inom området är också:
- Longest Shortest Time – healing after childbirth
- Physi Edge avsnitt med Lori Forner, Exploring the Pelvis with Diane Lee, och Move Forward PT med en success story
- Kropp och själ i P1 som har folkbildande och intressanta avsnitt om bland annat prostatacancer och förlossningsvården
- Aktuellt om vetenskap och hälsa om Endometrios
Jag kan också rekommendera följande Facebookgrupper:
- Women’s Health Physiotherapy – en grupp som syftar till att promota fysioterapi för bäcken/bäckenbotten. Syftet är att skapa diskussionsforum för fysioterapeuter.
- Fysioterapi inom kvinnors hälsa – en svensk grupp med ungefär samma tema.
- WomensHealth4OT – en grupp för arbetsterapeuter dit jag fått be om tillåtelse för att gå med. Om kvinnohälsanischen är liten inom svensk fysioterapi så skulle jag säga att den är typ obefintlig inom svensk arbetsterapi. Sjukt intressant att se vad denna närbelägna profession hade kunnat göra!
Men mest av allt är jag en pubmed-person som pubmeddar saker typ dagligen, och jag skulle väl säga att det är där jag får merparten av mina kunskaper.
Ni andra specialister/blivande specialister som råkar läsa detta – har jag missat något viktigt?
Uppdatering 2022: Jag orkar inte längre hålla den här listan uppdaterad. Men nuförtiden håller jag och kollegor också kurser under MejaKvinnohälsa.
Tack!
Detta inlägg sparar jag!
Superbra tips! Tack!!
Tack!
Bra grund med både litteratur och kurser. Är listan uppdaterad senaste 3 åren? 🙂
Japp uppdaterar då och då! Kommer du på något som skulle kunna ligga på listorna får du gärna säga till!
Hej Mia!
Jag vet att du la ut detta inlägg för några år sedan, och att det inte längre är uppdaterat, men jag har lite frågor om att jobba med kvinnohälsa och tänkte att jag kanske kunde ställa dem här.
Jag jobbar som fysioterapeut (inom ortopedi just nu) och vill sååååå gärna börja jobba med kvinnohälsa. Jag är väldigt intresserad av det området och skulle verkligen vilja hjälpa alla dessa kvinnor med stora problem och som inte känner sig lyssnade. Jag vet dock inte hur man kan hitta jobb eller utbilda sig inom det… Jag förstår att det finns kurser och utbildningar, men vissa kan man bara gå via jobbet och andra är väldigt dyra om man betalar dem själva och inte via jobbet. Även om man skulle ha en utbildning eller mer kunskap inom detta område vet jag inte hur man kan hitta ett jobb. Verkar inte finnas så många tjänster ute. Kan man till exempel söka via kompetenskartan de som jobbar med kvinnohälsa i Sverige och fråga om de söker någon ny? Jag förstår att det är lättare att gå utbildningar när man väl har börjat jobba med det och arbetsgivaren kan stå för kostnaderna…
Tack för hjälpen!
Hälsningar,
Clàudia
Hej! Det enklaste är att du börjar intressera dig för området och söker dig in till kurser och auskulterar hos kollegor. Jobbar du inom slutenvården finns ofta möjlighet att söka dig till kollegor som jobbar på kvinnokliniken/gyn, det finns på många ställen. Det finns väldigt få specifika tjänster, men de kommer ut då och då. De allra flesta som jobbar inom kvinnohälsa gör det i primärvården. Stort lycka till! /Mia
Tack så mycket för ditt svar Mia! Och stort tack för att du lägger så mycket tid på din fantastiska blogg!