Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Jag får jätteofta frågan om hur en fysioterapeut ska göra för att kunna nischa sig inom kvinnohälsa, och jag önskar alltid att jag skulle kunna tipsa om en enkel vidareutbildning eller en kurs.Fysioterapi kvinnohälsa

Iställer blir detta ett tipsinlägg med gott och blandat!

Det första du ska göra är att auskultera någon för att få konkreta tips, undersökningsmetoder och en grundläggande behandlingsarsenal. Jag har auskulterat fysioterapeut på Kvinnoklinik, förlossningsläkare, opererande gynekolog, bäckenledsintresserad ortoped och uroterapeut.

Högskolekurser:

Här kommer tips på en rad kurser. Jag har inte gått alla! Några är mer runt omkring-orienterade och bra grund för fysioterapi generellt. Alla är inte fysioterapeutiskt inriktade, men tillsammans kan de utgöra en ganska bra grund:

Icke-poängkurs:

Fysioterapeuternas sektion för Kvinnors hälsa håller grundkurs i Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion i Göteborg på höstterminen, väl värd att gå!

Böcker:

Bra och intressanta svenska rapporter/sammanställningar är följande:

Och så hela Nationellt centrum för Kvinnofrids faktabank, jag har bland annat läst Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen, Antologi: sju perspektiv på våldtäkt och Hedersrelaterat våld och förtryck – en kunskaps- och forskningsöversikt.

Jag följer också ett gäng bloggar och instagramkonton:

Ett stort gäng av dessa, plus eventuellt fler, twittrar under hashtaggen #pelvicmafia.

Det viktigaste tipset i det här sammanhanget är poddar

The Pelvic Health Podcast som görs av Lori Forner (och äldre avsnitt av Anthony Lo, The physio detective). Denna podd är en gudagåva. Så himla bra. Anthony Lo har gått vidare och driver nu Women’s health podcast tillsammans med Marika Hart.

Sex på arbetstid är en bra svensk podcast.

Andra podcastavsnitt som jag gillat inom området är också: 

Jag kan också rekommendera följande Facebookgrupper:

  • Women’s Health Physiotherapy – en grupp som syftar till att promota fysioterapi för bäcken/bäckenbotten. Syftet är att skapa diskussionsforum för fysioterapeuter.
  • Fysioterapi inom kvinnors hälsa – en svensk grupp med ungefär samma tema.
  • WomensHealth4OT – en grupp för arbetsterapeuter dit jag fått be om tillåtelse för att gå med. Om kvinnohälsanischen är liten inom svensk fysioterapi så skulle jag säga att den är typ obefintlig inom svensk arbetsterapi. Sjukt intressant att se vad denna närbelägna profession hade kunnat göra!

Men mest av allt är jag en pubmed-person som pubmeddar saker typ dagligen, och jag skulle väl säga att det är där jag får merparten av mina kunskaper. 

Ni andra specialister/blivande specialister som råkar läsa detta – har jag missat något viktigt?

Uppdatering 2022: Jag orkar inte längre hålla den här listan uppdaterad. Men nuförtiden håller jag och kollegor också kurser under MejaKvinnohälsa.

7 kommentarer till “Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?”

  1. Hej Mia!
    Jag vet att du la ut detta inlägg för några år sedan, och att det inte längre är uppdaterat, men jag har lite frågor om att jobba med kvinnohälsa och tänkte att jag kanske kunde ställa dem här.
    Jag jobbar som fysioterapeut (inom ortopedi just nu) och vill sååååå gärna börja jobba med kvinnohälsa. Jag är väldigt intresserad av det området och skulle verkligen vilja hjälpa alla dessa kvinnor med stora problem och som inte känner sig lyssnade. Jag vet dock inte hur man kan hitta jobb eller utbilda sig inom det… Jag förstår att det finns kurser och utbildningar, men vissa kan man bara gå via jobbet och andra är väldigt dyra om man betalar dem själva och inte via jobbet. Även om man skulle ha en utbildning eller mer kunskap inom detta område vet jag inte hur man kan hitta ett jobb. Verkar inte finnas så många tjänster ute. Kan man till exempel söka via kompetenskartan de som jobbar med kvinnohälsa i Sverige och fråga om de söker någon ny? Jag förstår att det är lättare att gå utbildningar när man väl har börjat jobba med det och arbetsgivaren kan stå för kostnaderna…

    Tack för hjälpen!
    Hälsningar,
    Clàudia

    1. Hej! Det enklaste är att du börjar intressera dig för området och söker dig in till kurser och auskulterar hos kollegor. Jobbar du inom slutenvården finns ofta möjlighet att söka dig till kollegor som jobbar på kvinnokliniken/gyn, det finns på många ställen. Det finns väldigt få specifika tjänster, men de kommer ut då och då. De allra flesta som jobbar inom kvinnohälsa gör det i primärvården. Stort lycka till! /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *