Snart kommer en serie om viktnedgång efter graviditet

Imorgon börjar en serie om viktnedgång efter graviditet: triggervarning

Triggar prat om vikt ohälsa för dig, sluta läsa nu

wpid-DSC01912.jpg

Den här serien är en repostning och en omarbetning av en serie inlägg som jag skrev för över ett år sedan. Anledningen till att jag göra om den är för att jag vet att såna här inlägg blir väldigt mycket googlade, och jag vill att de ska vara så mycket up to date som det är möjligt.

Anledningen till att jag skriver dem är för att jag sitter inne med en del information, som jag tror att många funderar över. Jag hoppas att du kan läsa dem värderingsfritt, jag struntar alltså högaktningsfullt om du går ner dina graviditetskilon eller inte. Jag vill inte bidra till en hets.

Känner du att du blir hetsad/störd/triggad till ohälsa bara av att läsa om viktnedgång, så snälla gör inte det. Återkom om vecka eller så. Jag menar det.

Jag vill förmedla information om hur amning och hormoner efter graviditet påverkar kroppens processer när det kommer till hunger, viktbalans och matsug. Jag kommer alltså ta mig an detta från ett fysiologiskt perspektiv. Och det är alltså bakgrunden till att jag skriver om detta – för att förmedla information. Men jag kan inte ta ansvar för hur detta kommer landa hos dig – och därför vill jag verkligen be dig att inte läsa här på en vecka, om du inte känner att det kommer bidra med något positivt för dig och din hälsa.

Så. Är tal om viktnedgång en trigger för ohälsa dig, så kom tillbaka om några dagar.

 

Det här är en del av en serie inlägg. Länkarna kommer fungerar allt eftersom de publiceras:

12 januari: Snart kommer en serie om viktnedgång efter graviditet

13 januari: Vad säger forskningen om viktnedgång efter graviditet?

14 januari: Påverkar amningshormonerna kroppens matsug och näringsupptag?

15 januari: Amning och viktnedgång

16 januari: Viktnedgång efter graviditet -vad fungerar?

 

 

Referenser till seriens inlägg:

 

 

Previous

Next

13 Comments

 • Super intressant! Jag kan verkligen relatera till det sjuka suget som sätter in när man (jag) ammar. Har aldrig ätit så mycket både mat och annat. Hade dock ”tur” med vikten både under graviteten och nu efteråt..

  • En del är absolut riktat till alla, men amning ger ju en speciell hormoncocktail som gör att kroppen fungerar lite annorlunda. Så därav mer fokus på detta.

 • Så intressant! Är i slutet av graviditeten nu och mitt mål är faktiskt att gå upp lite mer i vikt än under förra graviditeten och vara helt okej med det, trots att det är lätt att tänka att bebis kommer bli över 4 kg osv… Och dessutom gå ned i vikt lite långsammare efteråt. Tycker att allt försvann lite väl snabbt förra gången och när lilltjejen var ett år vägde jag mindre än jag ville. Så att läsa vad som är ”bra” näringsmässigt och så vid viktnedgång efter graviditet känns som väldigt bra information för mig! 🙂

   • Ja nu går det undan! Bf är den 28 feb, så ca 7 veckor kvar? Jag mår ganska bra faktiskt, trodde att kroppen skulle vara helt slut då det inte var så länge sen sist. Magen känns dock tyngre och jag tror att bebis har skruvat sig ned ganska långt. Men knappt nån foglossning och annars bara lite halsbränna och trötthet. 🙂

    • Min ena syster har också bf och i februari, hennes femma. Blir härligt med lite februaribebisar att glädjas över innan våren kommer igång!

     • Vad kul! 🙂 häftigt med en femma! Ja jag hoppas att det blir feb och inte mars, har ju redan ett mars-barn dessutom 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *