Muskelskadans olika faser

Muskelskadans olika faser

Kroppsegen återhämtning av muskelskada

Den akuta fasen, dag 1-5

Den akuta fasen efter skadan innebär att gapet mellan de brustna muskelfibrerna fylls med blod och ger upphov till en svullnad. Detta skapar i sin tur en inflammationsreaktion som fortgår i upp till 72 timmar. Den akuta fasen ger sig alltså uttryck i smärta, svullnad, rodnad och en lokal temperaturökning. Svullnaden i sig skapar tryck som skapar celldöd under de första 24 timmarna, och frisättning av nedbrytande proteiner skapar fortsatt svullnad, syrebrist och celldöd. Därför är den viktigaste åtgärder för att begränsa omfattningen av en akut skada att minska svullnaden. (Tänk på det om du stukar foten illa! Linda hårt!)

Reparationsfasen, 5 dagar till 6 veckor

Reparationsfasen, fas två, börjar 5-6 dagar efter skadan med att de döda cellerna successivt byts ut mot nya. De nya muskelcellerna  börjar bygga ärrvävnad i utrymmet efter skadan. Skadeområdet börjar också få nya blodkärl. Reparationsfasen börjar överlappande med den akuta fasen och återfinns mellan 48 timmar och 6 veckor efter en skada. Ca 10 dagar efter skadetillfället har ärrvävnaden mognat så att den inte längre är den skadade muskelns svagaste punkt. En ny skada vid överbelastning hade troligen skett i den närmast liggande sen-muskelövergången, och inte på samma plats som den tidigare skadan.

Remodelleringsfasen, 6 veckor till 12 månader

Den tredje och sista fasen pågår kallas remodelleringsfasen och pågår mellan 6 veckor  till tolv månader efter skadetillfället. Kollagenfibrerna lägger sig mer ordningsamt och skapar ett starkt och stramt ärr och funktionen återställs. Nu börjar de nya muskelcellerna mogna och bli funktionsdugliga, med koppling i samma sen-muskelövergång som sin föregångare. Reparationen pågår och gör så att ärrytorna dras ihop. Det tar dock lång tid innan muskeln är tillbaks till den styrka den hade innan skadan.

Kroppsegen återhämtning och rehabträning hellre än operationer

Inom idrottsmedicinen anses ”konservativ behandling” vara förstahandsalternativet för muskelskador, detta innebär att muskeln ska läka ihop av sig själv. Detta fungerar oftast bra för generella skelettmuskler. När det gäller bäckenbotten och muskelskador som uppstår efter förlossning är verkligheten lite annorlunda. Eftersom dessa muskler fäster i mittlinjen i mellangården kommer dessa muskler liksom dra ihop sig som små rullgardiner inne i bäckenet då de brister. En bäckenbottenmuskel som har gått helt av har oftast ingen chans att läka ihop utan att de sys ihop. Återkommer till detta i inlägg senare i denna serie.

Muskelskadans olika faser – bäckenbotten

Det finns dock studier som visar på att många av de mindre bäckenbottenskadorna läker ihop med gott resultat. Utifrån dessa faser kan man dra paralleller till en kvinnas mående efter förlossning. Eftersom bäckenbottens muskler sträcker ut sig upp emot 360 procent under en förlossning, så kommer det finnas mikroskador i åtminstone någon muskel hos de allra flesta. Jag återkommer till hur jag resonerar kring de akuta omhändertagandet, men utifrån ett idrottsmedicinskt perspektiv är den första veckans återhämtning av stor vikt. Jag börjar därför tycka att det är allt viktigare att en nybliven mamma vilar rätt mycket första veckan. Mer om detta senare!

 

Inläggen kommer publiceras allt eftersom, och länkarna börjar fungera den dagen inläggen publiceras:

Previous

Next

2 Comments

 • Hej!
  Jag har en fråga som jag inte riktigt vågar ställa någon annanstans..
  Jag födde vaginalt (komplikationsfri förlossning, fick sy tre ytliga stygn) för 6.5 månader sedan och har sedan dess haft problem med förstoppning. Det tog ca 4 mån innan jag kunde bajsa utan att få riktigt ont (trots att jag försökt med alla knep som att dricka mer, rör mig varje dag, äta mer fibrer, äta mindre fibrer osv osv..)
  Blöder lite varje gång jag bajsar. Iband bara så det blir lite rött på pappret men ibland också, som idag, så att det är blodstänk i toaletten efteråt och vattnet är rödaktigt plus mer blod på pappret.
  Funderar på om det kan vara hemorojder och om jag ska testa att köpa såna suppar innan jag söker hjälp för det? Tycker det är jättejättejobbigt med vanliga gynundersökningar så att söka för en sånhär sak känns förjävligt… har inte ens vågat nämna det för min sambo.

  Jättetacksam för hjälp..och tack för en fantastisk blogg!! <3

  • Hej! Nu blir ett svar som du troligen inte gillar. Men. Blod i avföringen ska alltid undersökas av läkare innan behandling. (googla 1177 blod i avföringen). Alltså inte om du har haft hemorrojder förut och absolut känner igen symtomen, men första gången. Troligen har du hemorrojder i kombination med överspänd bäckenbotten, men jag vill inte ge dig något annat direkt råd än att faktiskt gå till läkare. Du kan däremot läsa mina inlägg om bajs och att bajsa (sök i sökfunktionen) samt om överspänd bäckenbotten, så kanske du kan få vägledning och vissa råd om egenvård. Kram och mod till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *