Förlossningsskador i historien?

Förlossningsskador i historien?

En läsare skrev en intressant fundering om förlossningsskador i historien.

Jag funderat på förlossningsskador historiskt ända sen jag fick mitt första barn, vet du någon bra litteratur om det? Om man fick en sfinkterruptur säg på 1600-talet, tvärdog man då eller fanns det de som överlevde? Hur såg man rent socialt på tex inkontinensproblem etc efter förlossningar? Man födde ju så måååånga barn ofta, underliven måste ju vart helt paj för så många kvinnor! Har läst en ny bok om barnmorskeyrket från typ 1700-talet och framåt men där fanns ej så mkt om detta med, vill väldigt gärna ha tips på mer!!!

Jag tog mig friheten att bolla frågan med Linda från Genushistoriepodden (lyssna på den!) som jag vet genom att lyssna på podden också har en förkärlek för kvinnohistoria och förlossningar. Och hon svarade fritt citerat att det inte finns så mycket forskning  på detta, framförallt inte om specifikt förlossningsskador. Det ju som vi alla vet var vanligt att kvinnor dog i samband med förlossning i västvärlden förr, och så även fortfarande i utvecklingsländer.

Min spontana reflektion kring detta gäller hur det ser ut över världen fortfarande idag. Enligt WHO:

 • 830 kvinnor dör varje dag på grund av orsaker som är relaterade till graviditeter och förlossningar, ofta i brist på rätt vård och omsorg.
 • 99% av alla dödsfall sker i utvecklingsländer
 • Mödradödligheten är högre på landsbygden och i fattiga samhällen
 • Unga mödrar har högre risk att dö än andra kvinnor
 • Bra vård innan, under och efter förlossning räddar liv på barn och mödrar
 • Mellan 1990 och 2015 minskade mödradödligheten med 44%
 • Mellan 2016 och 2030 är målsättningen att mödradödligheten ska vara mindre än 70 per 100 000 förlossningar.

Och så tänker jag på vaginala fistlar

En fistel är en en onormal öppning mellan vagina, urinblåsa, tarm och ibland mellangården där urin och/eller avföring och gaser läcker kontinuerligt. En osydd förlossningsskada kan ge upphov till denna slags skada. Jag skrev ett helt blogginlägg om detta för ett bra tag sedan, och när jag läste in mig på ämnet satt jag och grät rätt mycket, bland annat över detta:

”In an unequal world, these women are the most unequal among unequals”

“Millions of girls and young women in resource-poor countries are living in shame and isolation, often abandoned by their husbands and excluded by their families and communities…The reason for this suffering is that these young girls or women are living with an obstetric fistula due to complications which arose during childbirth. Their babies are also probably dead, which adds to their depression, pain and suffering.”

2006 uppskattades att 2 miljoner flickor och unga kvinnor söder om Sahara samt i Asien lever med detta. I Indien och Pakistan blir 70-90% av dessa kvinnor frånskilda och utstötta ur familjen. I västvärlden är fistlar efter förlossning ett mer sällsynt problem, tack vare att de flesta förlossningar sker under bevakning från vårdpersonal.

Snillen spekulerar om förlossningsskador i historien

Min gissning är att en del kvinnor med stora förlossningsskador på 1600-talet tvärdog. I en del fall dog nog både mamma och barn. En del kanske överlevde, men där mamman överlevde med inkontinens och kanske fistlar och risk för infektioner och förtida död. Vad gäller typ framfall tänker jag att medellivslängden kanske var så låg att många kanske inte hann få de fullt utvecklade framfallen? Undra om vi någonsin kommer få reda på detta, jag tänker att det pratades om i ännu lägre utsträckning då. Och att de inte heller dokumenterades.

Linda från Genushistoriepodden gissade att det var “De frimodiga” som läsaren hade läst, och tyckte att jag skulle försöka mejla författaren och höra om hon visste mer. Jag var pepp, men har inte hittat någon mejladress till henne.

Nu får ni smarta och belästa läsare steppa in. Vad vet och tänker ni kring ämnet?

Previous

Next

9 Comments

 • Har fött nio barn och inte fått någon minsta lilla bristning, så kan inte direkt säga att underlivet är paj bara för att jag fött många barn…

  • Åh, vad härligt att höra!! Forskningen är ju statistikt sett väldigt ense om att ju fler barn du föder det mer besvär får du efter hand, alltså sett till inkontinens, framfall och annan bäckenbottendysfunktion. Det behövder ju inte bara vara regelrätta bristningar vid förlossning, att att den 300-procentiga utsträckningen av bäckenbotten vid en vaginal förlossning sätter sina spår. Någon stans har jag läst att efter fem förlossningar planar utvecklingen ut, och den allra största “skadan” sker ju oftast första gången. Menar inte alls att du borde ha problem, statistiken säger ju aldrig något om individuella fall. Jag gjorde en bäckenbottenbedömning av en kvinna häromveckan som hade fött 6 barn, och hon hade typ bland den starkaste bäckenbotten jag någonsin känt.

 • Hej! Vad kul att du lyfte min hafsiga fråga! Ni gissade helt rätt i att det var De frimodiga jag läst, hade glömt titeln när jag frågade och så började bebis gorma så hann inte leta reda på den:) och vilket bra podtips! Ska absolut lyssna nu när jag är föräldraledig! Intressant, men hemskt såklart, med fistlarna. Jag tänker att det är ju vanligt med skador nu, så förr måste det ha varit ännu vanligare och nån måste ju ha skrivit om det i dagbok eller brev liksom. I De frimodiga nämndes tex en adelskvinna som rekommenderades att inte få fler barn efter tung graviditet och förlossning, så hon och mannen delade upp sig för att kunna motstå frestelsen.. vilket de brevväxlade om! Då tänker jag att man kanske pratade om sånt i vissa forum ändå. Så synd att jag inte pluggat historia och kunde typ forska i detta.

  Enligt samma bok brukade även stadens fältskär tillkallas om nån måste sys efter förlossning och jag undrar så vilka skador man kunde åtgärda och med vilket resultat. Ah kan rekommendera boken iaf!

  Ah just, vet även att Henrik II:s mamma Margareta (i England på 1300-tal) födde honom vid 13 års ålder och blev så skadad att hon inte kunde få fler barn, och det verkar vara allmänt kännt för folk tyckte det var orimligt av hennes make att göra henne gravid så ung etc. Och funderar på hur man pratade om det..

  Har även funderat på om sedvänjan med ammor kanske förutom de anledningar man brukar ge kan ha haft med att adliga kvinnor vars enda uppgift var att föda arvingar kanske inte kunde kosta på sig ett års ofruktsamhet. Ah jag vet inte, spekulerar bara, men SÅ intressant!

  • Åh! Det med ammor stämmer faktiskt! Jag kan inte för mitt liv komma på var jag läst det- men det var bland annat så att ibland kunde mamman (drottningen då typ) “få” amma sitt barn- om det var en pojke, eftersom tronföljden/arvingen då var säkrad för stunden. Mycket mer ovanligt att mamman ammade en flicka. Coolt!

 • Lyssnade på podden “mothers of gynaecology” från stuff your mother never told you. Handlar en del om de förlossningsskador som slavar i amerikanska södern fick (behandlades ju som boskap) och om mannen som opererade dom (utan bedövning). Magstarkt och gripande. En pusselbit i kvinnohistoria kring underlivsskador.

   • Just det! Synd att smnty verkar vara nedlagd, inga nya avsnitt längre, bara gamla… fast det finns ju iofs en hel del gamla jag inte lyssnat på än.

    • Ja, jag har verkligen älskat att lyssna på dem. Underhållande och varma, men alltid informativa och upplysande. Tycker att så många svenska poddar är rätt tramsiga med noll substans. Har du något annat bra podtips?

     • Ja, massor egentligen… det mesta från stuff-redaktionen är bra och genomtänkt. Stuff you missed in historyclass ofta med kvinnoperspektiv om än amerikacentriskt. Sawbones tror jag att jag tipsat om förrut. The heart om sexualitet på olika vis (ibland rätt vågad!) the sporkful om mat och äta ur ett mer kulturellt perspektiv, ofta väldigt intressant och rolig. Norr to self, en teknikpris för folk som mer bryr sig om interaktionen mellan teknik och människa och komplikationer/möjligheter som kan uppstå. Sen lyssnar jag på ett 20-tal till, fördelen med sömnsvårigheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *