Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mina 5 bästa utflykter med barn

Mina 5 bästa utflykter med barn

När jag var föräldraledig med barnen och nu fortsättningsvis under de dagar som förskolan är stängd för planeringsdag eller liknande, har jag en förkärlek att gå ut med barnen på olika utflykter. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina favoriter! Här kommer helt enkelt mina 5 bästa utflykter med barn i Stockholm.

5 bästa utflykter med barn:

  1. Tekniska museet – Även om det kostar en slant är tekniska en riktigt favorit för både barn och föräldrar. De flesta barn har något intresse eller fascination för uppfinningar eller stora fordon. På tekniska finns det mycket roligt att titta på och ännu mer att göra. Är teknikrelaterade utställningar inte riktigt er grej finns det fortfarande ett riktigt roligt lekrum. Teknoleket, den nyrenoverade (2017) gruvan och “winter games” erbjuder roliga utmaningar åt barn i alla åldrar.
    Pris: Vuxen – 150 kr, ungdomar (7-19 år) – 100 kr, barn/ungdom (0-6 år) – gratis. Årskort finns av olika slag för den som vill besöka ofta.
  2. Naturhistoriska riksmuseet – Naturhistoriska, eller dinosauriemuseet som Wollmar kallar det, är en annan favorit. Här saknas ett regelrätt lekrum men utställningarna väger upp för det. Dels finns det en utställning med både dinosaurier och andra förhistoriska djur och bland de andra utställningarna uppskattas “Natur i Sverige” särskilt av barnen, då den de kan följa med på en skattjakt med skogsmulle. Den nyöppnade utställningen Polartrakterna är också riktigt festlig då den bjuder på enorma skelett av valar, isbjörnar, pingviner mm.
    Pris: Gratis inträde för alla.

  3. Rum för barn i kulturhuset vid Sergels torg – Rum för barn är den enda utflyktsorten på listan som inte är ett museum. Det är ett bibliotek/lekrum/atelje. Under min föräldraledighet åkte jag hit med barnen minst en gång i veckan. Det finns ett utrymme som är anpassat för barn som ligger/sitter/kryper/precis lärt sig gå. Där finns det leksaker och böcker anpassade för de minsta. Det finns brädspel att låna ut, sagostund (typ 14:30 tror jag) och en målarverkstad som ditt barn för 30 kr kan fila på sin konstnärliga ådror.
    Pris: Gratis inträde för alla.
  4. Sjöhistoriska museet – Sjöhistoriska är nykomlingen för vår familj. Utställningarna är roliga med stora modeller på skepp genom tiderna. Det finns ett riktigt roligt lekrum med en färja, ett segelfartyg och en handelsbod. Förutom det finns det olika delar i museet där det finns utrymme för barn att känna, klämma och leka med saker, vilket gör hela vistelsen roligare för alla.
    Pris: Gratis inträde för alla.
  5. Spårvägsmuseet – Nu har det varit några år sedan vi var på spårvägsmuseet, men för barn som tycker om tåg är detta ett måste. Kanske det roligaste på museet är minitunnelbanan som barn kan åka för 10 kr. Varningens ord är dock att det är begränsat med platser och på helger och lov är det stor risk att det är fullt. Biljetter till minitunnelbanan köps i museets reception. I biljetten är även giltig för entré i leksaksmuseet som ligger bredvid.
    Pris: Vuxen – 50 kr, pensionärer, studenter och barn mellan 7-17 år- 25 kr och barn under 7 år – gratis.

En glad Wollmar på väg till spårvägsmuseet för första gången!

4 kommentarer till “Mina 5 bästa utflykter med barn”

  1. Bra tips! Är sugen på tekniska men är osäker på om 2-åringen är redo att uppskatta det och det är ju så dyrt! Men ska kolla årskort, om det är succé är ju det supersmart! Förra året hade vi årskort på Skansen, det är nog mitt bästa tips. Lillskansen är perfekt även för små barn som inte ens kan gå, och resten av Skansen kan ju utgöra en roligare sövarpromenad för den vuxna än vanliga hemmaslingan. Årskortet kostar typ 900 för ett familjekort, vi var säkert där 20 ggr totalt, plus att bergbanan ingår vilket var succé för vår småtting!

    Blev förresten väldigt nyfiken på er nattningsrutin efter att ni nämnde den kort nyligen, hur har ni fått till den? Somnar de så snabbt eller själva sen? Har orimligt långa ligga-brevid-nattningar sen forever så är sjukt intresserad av hur andra gör!

    1. Under året som Wilfred var 0,5 år tills dess att han var 1,5 år hade vi båda årskort på tekniska (300 kr/vuxen).
      Wollmar var ju den som uppskattade tekniska mest,men Wilfred hade väldigt roligt också. En tvååring kan vara lite för liten för att uppskatta utställningarna, men lekrummet är kul för även småttingar.

      Gällande våra nattningsrutiner så har det alltid funkat bra. Jag skulle vilja tro att det har att göra med ganska strikta kvällsrutiner och noggrant med tider mm, men förmodligen har vi bara lättlagda barn.
      Städning, pyjamas, borsta tänderna, tv 30 minuter, till sängen, “Gud som haver… ” och sedan 30-50 sekunder och god natt. Sedan hör vi oftast inte ett skvatt.
      Vi hade varsin period med båda barnen då de var runt 1,5-2 år som det krävdes ungefär 5-10 omläggningar varje kväll.

      Ett tips som kanske hjälper korta ner din läggningstid är att komma överens om en tid med barnet och räkna eller ställa en timer och sedan gå när klockan ringer (ha inte för hög signal bara 🙂 ).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *