Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vegetarisk matvecka 3

Vegetarisk matvecka 3

Vegetarisk matvecka 3

Vi har nu kommit till vår tredje vegetariska vecka i fastan. Fram till påsk äter vi vegetariskt, och de första två veckorna tog vi planeringshjälp av två av våra favoritmatbloggar – Vegokäk och 3 Kockar 7 kids. Nu står vi på egna ben igen! Känner du till någon bra matbloggare som har många goda vegetariska recept, hook us up! Vi har flera veckor kvar och testar gärna nytt!

Lite nytt och lite gammalt i den tredje vegetariska matveckan:

Några av våra egna favoriter:

Bönmasala

Pasta med morotssås

Ängamat

Och veckans nykomlingar:

Sesamnudlar

Vegolasagne med quorn

Rödbetscurry med ris med en grönkålsmalung

Halloumiburgare

 

Helgfika med proteinförstärkning: chiachokladpuding med jordnötssmör

Vi upplever det ändå som något av ett problem att få i oss tillräckligt med protein/järn. Hur gör ni andra som äter mycket vegetariskt?

 

9 kommentarer till “Vegetarisk matvecka 3”

 1. Hej! Jag äter vegetariskt och undrar lite hur du menar. Hur märker ni att ni får för lite järn och protein? Ni kan väl inte hunnit få några bristsymptom? Så jag antar att du menar att ni inte blir helt mätta. När jag började äta vegetariskt tyckte jag att jag aldrig blev mätt, jag mer… slutade vara hungrig. Då är det viktigt att äta mycket protein, för att få den där riktiga mättnadskänslan (sedan vänjer man sig lite med tiden också) tycker jag. Så mitt tips är att se till att ni har typ 100 g proteinrik grej/person/måltid. Vi smyger ner bönor och linser i det mesta. Och äter massor av goda köttersättningsprodukter (gillar soja bäst, gillar hälsans kök bäst av sojaprodukterna – det är stor skillnad!) och då är det ju bara att laga “som vanligt”. Belugalinser är goda och funkar bra i mycket mat som inte har något protein i sig från början. Annars kan man alltid göra en sallad till maten och ha bönor i den. Lycka till!

  1. Nej, vi märker ingenting alls! Men vi är blodgivare och i perioder när vi springer mycket har jag (främst) svårt att hålla mig på rätt sida gränsvärdena för att få vara blodgivare. Och DÅ märker vi hur viktigt det är att skjutsa på med protein i maten. Vi är alltid mätta och har ju mycket bönor i maten, men mängden blir ett problem för mig. När vi räknar på det (utifrån dessa siffror främst: https://bakingbabies.se/2016/05/11/rekommendationer-uthallighetsidrottande-kvinnor-och-naringsintag/) så ligger vi ändå långt ifrån rekommenderade nivåer. På sikt, med både långdistanslöpning, mens och blodgivning, kommer det troligen märkas av. Vet ju naturligtvis att det går att leva bra som vegetarian, men precis som jag skrev: Vi upplever att det är svårt att få i tillräckligt med protein i maten.

   1. Nej, jag inser att jag lät lite snorkig 😉 Självklart har ni koll! Det blir ju en himla massa bönor. Ett annat tips (om ni inte vill vara veganer) är att äta mycket ägg, det tycker jag är lätt att peta i sig lite på språng – så länge man är okej med hur tråkiga kokta ägg är.

 2. Tips på bra recept för vego till barnfamiljer: Kolböckerna “Mera vego” och “Ännu mera vego”. Finns säkert på bibblan också. Om en vill skjutsa in mer protein kan ju t ex en bönsallad serveras som tillbehör, detsamma med järnhjältar som pumpafrön eller torkade aprikoser. I en av böckerna finns det recept på järnrik granola som är supergod. Lycka till!

 3. Från de recepten du lagt upp så ser det lite snålt ut med proteinet, och där proteinet utgörs av mjölkprodukter hämmas ju järn upptaget. När jag hittar såna recept som jag gillar brukar jag alltid komplettera med motsvarande 2 burkar med bönor eller linser. T ex morotssåsen med pasta kan du ju ha i ordentligt med röda linser för att dryga ut, och använda bönpasta istället för vanlig. Och en macka med hummus till maten är ju alltid gott!

 4. Hej!

  Kul att ni är inspirerade att äta vegetariskt!

  Vi är en barnfamilj som alltid äter vegetariskt, men mestadels vegansk. Mycket har ju redan nämnts ovan, men vid en snabb genomgång av recepten såg jag vissa inte innehöll en given proteinkälla såsom bönor, linser etc. Tänker att detta är viktigt och att just bönor, linser kan tillsättas till många olika vegetariska recept utan att “störa”. Jag brukar exv smyga ned röda linser i potatismos och mixa järnrika pumpakärnor till ett fint mjöl och strö över gröten tillsammans med aprikospuré. Om jag lagar någon wok brukar jag addera nötter, exv cashew och om jag bakar/gör pannkakor kan man ju byta ut en del av vetemjölet mot exv kikärtsmjöl eller quinoamjöl. Hummus, jordnötssmör som pålägg. Sen är ju halvfabrikaten bra också tycker jag: quornfärs- och bitar, sojakorv mm. För att öka järnupptag är ett tips att äta något C-vitaminrikt till maten, exa paprika, apelsin som efterrätt etc.

  Appropå matbloggare kan jag tipsa om “Jävligt Gott” och “Green kitchen stories”.

  Detta är första gången jag kommenterar och jag vill passa på att tacka för den välskrivna bloggen. Själv är jag läkare och visste inte ens om att det fanns fysioterapeuter som arbetar med kvinnohälsa/bäckenbotten innan jag själv drabbades av sfinkterruptur grad 3 samt två djupa vaginalrupturer i samband med in förlossning.

  Ha det fint!
  Isabel

  1. Smart med mixade pumpakärnor! Just enorma mängder bönor och sfinkterrupturer kanske inte är en match made in heaven..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *