Finns det något som heter amningsreumatism?

Finns det något som heter amningsreumatism?

Existerar ”amningsreumatism”?

För något år sedan träffade en kollega till mig en nybliven mamma som patient, kvinna  vars personliga tränare hade sagt till henne att hon hade ”amningsreumatism”. Vi både förfasades och skrattade åt detta. Naturligtvis skrattade vi inte åt en kvinna som hade ont. En personlig tränare kan inte ge en diagnos. Det kan inte en massör eller någon annan kroppsterauept eller mammacoach heller för den delen. Inte ens en fysioterapeut får inte ens ge medicinska diagnoser. Vi får ge funktionsdiagnoser av typen ”alla tester tyder på att du har en meniskskada” eller ”alla tecken visar på att du har bakre bäckensmärta”. Och för det andra: amningsreumatism är ett hittepåbegrepp.

Vad är reumatism?

Reumatism är en medicinsk diagnos som ges efter en noggrann medicinsk utredning. Reumatism är en riktig sjukdom som i de  flesta fall har autoimmun orsak, det vill säga att kroppens immunförsvar av någon anledning förstör kroppens egen vävnad. Det finns inget som helst samband mellan amning och reumatisk värk i den bemärkelsen att en frisk person får allmän ledvärk av att amma. Såklart händer det i enstaka fall att en kvinna som ändå skulle få reumatism får debut av sjukdomen i samband med amning. Men det finns inga utoimmuna responser i amning/hormonerna kring amning som bryter ned vävnad på det sättet. Individer som har reumatism kan också ibland må bra under en graviditet och ganska dåligt där efte. Jag blir JÄTTEJÄTTEARG när en klåpare utan medicinsk expertis dunkar ut diagnoser till höger och vänster.

(En hel serie inlägg om just reumatism finns här)

Varför har ammande kvinnor ont i kroppen?

Ammande kvinnor har ofta anledning till att få besvär med nacke, skuldra, underarmar, handleder och ländrygg. Både graviditeten och småbarnsföräldraskapet kan orsaka dessa smärtor och besvär. Orsaken är ofta en blandning av kroppens rent fysiologiska förändringar, och den belastning kroppen utsätts för. En graviditet påverkar en kvinnas hållning: magmuskler och bäckenbotten sträcks ut, andra muskler blir försvagade och några andra blir mer dominanta. Resultatet blir ofta en lätt krumhet i ryggen i sittande, med en ökad benägenhet att få ont i nacke, skuldra och ländrygg. Nyförlösta kvinnor har också en predisponering för ledsmärta på grund av en lätt ökning av ledrörligheten generellt. Sömnbrist och minimal återhämtning är också sällan hjälpsamt när det kommer till smärta i muskler och leder.

Smärta av statiska positioner

Ammande kvinnor kan få ont i kroppen, såklart. I både muskler och i leder. På flera ställen i kroppen. Ungefär i samma utsträckning som flaskmatande kvinnor.  Jag har verkligen inte hittat något som tyder på att just ammande kvinnor får mer generell värk i kroppen än andra nyförlösta. Här reserverar jag mig dock, jag har inte läst all forskning i hela världen. Hittar ni en studie som säger motsatsen så läser jag gärna! Det som INTE FINNS är forskning om diagnosen ”amningsreumatism”. För den existerar inte.

Få en bra bedömning

Det finns det kvinnor som har ont, som borde få gå till en riktig vårdgivare och få en bra bedömning och behandling.

Handleder

Ont i handlederna är vanligt bland nyförlösta och det är kanske det vanligast nämnda symtomet bland kvinnor som uppger att de har ”amningsreumatism”, Ont i handlederna kan bero på många olika saker, men för de flesta gravida brukat det vara CTS och för många nyblivna föräldrar kan det vara Mb Dequervain.

Ryggvärk

Smärtorsaken till ryggvärk hos ammande kvinnor handlar ofta om muskelsvaghet och statiska positioner. Jag har skrivit om graviditetsrelaterad hållningsförändringar och här. Amning och flaskmatning innebär ofta sittande i en viss position väldigt mer eller mindre länge och ofta. I och med att det upprepas både ofta och länge kan det bli ett smärtbildande vanemönster. Muskler som får jobba statiskt och leder som hålls i icke-optimala lägen gör ont. Ryggsmärta kan bero på en mängd olika orsaker, men kan också härledas till långvarigt sittande, sittande med bristande hållning och försvagad bålmuskulatur. Inget av detta är direkt sällsynta fenomen hos en nyförlöst kvinna.

Smärtor i axlarna

Smärtor i axlarna hos nyblivna föräldrar kan handla om att musklerna inte är tillräckligt starka eller uthålliga för den nya belastningen som barnet medför.

Även om du bara skulle hålla ut din arm framför dig i 20 minuter, skulle den statiska positionen vara nog för att ge belastningsvärk. Lägg på 4 kg bebis och du har ett överbelastningsproblem. 

Samsovning med bebis gör också ofta att den undre armen kan hamna i märkliga ytterlägen som kan ge upphov till smärtor och besvär.

Knäsmärta

Knäsmärta kan bero på en rad olika orsaker. Hos nyblivna mammor handlar det ofta om en kompott av viktuppgång, snabb viktnedgång, förlust av muskelmassa, inaktivitet och ett långt träningsuppehåll. Lägg till lyft upp och ner från golv.  Många bäckar små kan göra att en får ont! Om en ska ge generella tips sådär utan vidare brukar jag tipsa om appen ”Knäkontroll” som finns gratis via app-nedladdningstjänster.

Fotsmärta

Fotsmärta efter graviditet har jag skrivit om här. Här finns också litegrann tankar om fötter och skor. Fotsmärta kan också vara det som i folkmun kallas hälsporre . Det kan triggas igång av ökad vikt och belastning (bärande av barn) och att gå och stå mycket på hårt underlag.

en liten guide genom postgravitetsrelaterad smärta.

Inget av det här jag skriver och tipsar om ersätter en bra undersökning av en vårdgivare. Fysioterapeuter är proffs på just besvär från muskler och leder, jag tycker du ska gå till en bra sådan om du har besvär från kroppen som stör dig i din vardag. Om det gäller händerna och handlederna kan det vara bättre att gå till en arbetsterapeut.

Läs gärna även:

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

8 Comments

 • Hej! Jag tycker det är jättekonstigt att du inte nämner att all denna smärta, känd som ”amningsreumatism”, beror på folsyrabrist B9. Farligt tillstånd. Och den vanligaste vitaminbristen. Tyvärr vet inte alla läkare det ÄN. Kolla upp det tjejer om ni har ont i leder, rygg mm.

  • Hej! Tack för ditt tillägg. Jag är ju inte läkare och fokuserar mest på fysioterapeutinriktning i mitt bloggande. I mitt patientarbete rekommenderar jag patienter som har besvär som vi inte kommer till rätta med genom övningar, hållningsoptimering och andra fysioterapiska åtgärder att gå till vårdcentralen och be att gå kolla upp eventuella brister.

  • Hej! Tack för att du nämner folatbrist! Alltså B9 brist. Det var EXAKT det jag hade efter graviditeten. INGEN fattade vad jag hade. Manlig läkare…suck. Kunde knappt greppa toapappret för inga leder funkade som de skulle. Mitt B12 prov visade inget fel. Prov om RA togs. Men tack vare att jag tog upp det på Facebook så skrev en kompis att kolla upp B9 värdet. Och ja minsann-det var otroligt lågt. Det känns som influensa i varje kroppsdel och fötterna var som att gå på glasbitar när det blev som värst. Kunde knappt hålla min bebis. Nacke, höfter, fötter, fingrar… USCH! 2 år tog det innan jag var på benen för att läkaren menade att tja smärtor har man ju efter en förlossning osv… Checka ert B9!

 • Pingback: Samling av inlägg om graviditeter och tiden efter - BakingBabies
 • Nu klickade jag tillbaka till inlägget om löparskor och undrar: Hur vet jag om skobutiken är tillräckligt kunnig/ortopedisk?

  Jag fattar att en säljare på typ stadium antagligen inte kan särskilt mycket, och inte heller på löplabbet namnet till trots. Hur är det med Gå- och löpkliniken? Har de också bara ett flashigt namn?

  Har du tips om någon annan i centrala Stockholm?

 • Hur kan man vara så negativt inställd till en sjukdom som faktiskt finns? Skapad av hormonförändringar eller vitaminbrist? Nej lägg allt på att mamman gör fel!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *