Läsarfråga om genitala åderbråck

Läsarfråga om genitala åderbråck

Genitala åderbråck

”Jag undrar över vaginala/geniala åderbråck. Jag fick mitt 3:e barn för 3 månader sedan. Allt gick, precis som tidigare, snabbt och komplikationsfritt. Efteråt har jag däremot upplevt som en tyngdkänsla samt dov smärta i blygdläpparna (inga symptom från vaginalöppningen). Värst var det de första två månaderna, sen lättade värken. Kan dock märka att den återkommer efter ökat buktryck (ex magaktiveringsträning). När jag tittar ser jag inget särskilt avvikande men kanske att kärlen syns tydligare. Min tanke är därför att besvären berott på geniala åderbråck. Försökt hitta info på nätet men hittar inte särskilt mycket. Om ni har tid och lust skulle jag gärna vilja veta lite mer om genitala åderbråck – hur vanligt är det? Vilka symptom kan de ge? Prognos? Något man ska undvika för att inte förvärra besvären? Behandlingsmöjligheter och utfall av dessa?”

Vad är åderbråck?

Åderbråck består av svullna vener som buktar ut nära huden. De ser blålila ut när de finns under vanlig hud. Hemorrojder är en slags anala åderbråck. Åderbråck kan vara helt symtomfria, men de kan också ge en tyngande och värkande känsla. Huden runt omkring kan ibland klia eller bränna. Symtomen ökar oftast allt eftersom dagen går. Många i´får sina första åderbråck i samband med graviditeter, och de som finns kan också förvärras. Allt eftersom livmodern växer ökar trycket mot den stora venen som kallas inferior vena cava, och då ökar trycket generellt i benens vener.

Vener är de blodkärl som transporterar syrefattigt blod tillbaka till hjärtat, och venerna jobbar mot tyngdlagen. När du är gravid ökar den totala blodvolymen, vilket också kan belasta vensystemet något extra. Förekomsten av åderbråck är ärftlig, och de är vanligare hos kvinnor än hos män. Förekomsten verkar öka ju fler graviditeter du har, med åldern och om du är överviktig samt om du står mycket.

Går åderbråck att förebygga eller behandla under graviditet?

 • Konditionsträning som ökar kroppens blodcirkulation kan förebygga eller minimera åderbråcken.
 • Viktuppgången under graviditeten verkar höra ihop med förekomsten, så om du har haft stora besvär kan du möjligen behöva tänka över möjligheterna att hålla viktuppgången inom ett optimalt spann.
 • Håll fötterna högt när du vilar. Undvik att sitta med benen i kors för länge.
 • Sov på vänster sida för att ge maximalt utrymme för blodkärlen på höger sida i magen.
 • Använd stödstrumpor eller stödstrumpbyxor.

Är det farligt med åderbråck?

Åderbråck kan vara irriterande och ibland göra ont, men de är ofarliga. En liten andel av alla som har åderbråck kan också få små blodproppar i de ytliga kärlen på benen. Dessa är vårdkrävande, men inte farliga. Dessa är inte att missta för DVT, djup ventrombos, som är en annan venåkomma som ökar i förekomst under graviditet (1 av 1000 drabbas). Djup ventrombos ger en plötslig smärta och svullnad i benet och du kan ibland samtidigt ha feber. Då ska du söka vård direkt.

Hur blir jag av med mina åderbråck?

De flesta åderbråck försvinner och minskar de första månaderna efter graviditeten, men ibland tar det naturligtvis länge. För vissa försvinner de aldrig, detta är troligare om du fött många barn. För att underlätta återhämtningen kan du fortsätta att använda stödstrumpor elelr stödstrumpbyxor, undvika långvarigt sittande eller stående och hålla benen högt när du får tillfälle.

Vaginala/genitala åderbråck då?

Genitala åderbråck är bråck i småvener i de inre och yttre blygdläpparna, och det drabbar upp emot 10 % av alla gravida kvinnor. De uppstår oftast under andra och tredje trimestern. De uppstår som andra åderbråck oftast under graviditet och hör ihop med ökningen av blodvolymen och en förändring i det venösa återflödet. Som med andra åderbråck ger de ibland inga besvär alls, medan andra får en känsla av tyngd och utfyllnad i vulva. Långvarigt stående, träning och sex kan förvärra känslan. Sex ökar ju som bekant blodflödet i området.

Det finns inga stödstrumpor för vulvor, tyvärr. Råden blir därför:

 • att byta ställning
 • att undvika långvarigt stående
 • att simma som träningsform
 • att ligga med höfterna upp då och då för att öka återflödet till hjärtat från bäckenområdet.
 • Ibland kan också kyla minska obehaget, så att frysa ner bindor med någon matsked vatten i (sådana som de ofta har som smärtlindring på BB) kan vara en bra idé.

Genitala åderbråck och förlossningar

De ska inte påverka förlossningsutfallet alls, om jag har förstått det rätt. Eftersom det venösa återflödet är rätt långsamt så blir blödningar i detta området förhållandevis lättkontrollerade.

Kommer åderbråcken försvinna efter förlossningen?

De flesta genitala åderbråck försvinner spontant inom 6 veckor-4 månader  efter förlossningen. Ju fler graviditeter du genomgått desto mindre sannolikt är det att de försvinner helt.

Läsarens frågor

Jag tror att snäll och successivt ökad generell konditionsträning och att undvika långvarigt stående kan vara en del av din återhämtning. Tyngd och trötthet kring vagina/vulva /bäckenbotten kan ju dock bero på flera andra saker, så om besvären inte går över rekommenderar jag dig att uppsöka en vårdgivare.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

12 Comments

 • Hej! Jag undrar om du vet något om operation av bestående problem med vulvavaricier postpartum. Jag hittar inget när jag googlar, någon enstaka dansk och en svensk sida som nämner att de utför sådana, men inga som helst medicinska texter, rekommendationer, risker.

  Jag har bestående smärta i blygdläpparna när jag varit på benen länge, kan få ont i området runt klitoris efter samlag (väldigt tydligt i venerna på var sin sida) och funderar på om det är möjlige, och värt det, att operera. (Min yngste är 2)

  Helst skulle jag vilja ha ett barn till, och frågan är om en operation kanske skulle minska smärtan som lett till tortyrgraviditet och sjukskrivning tidigare gånger.

  Men jag skulle vilja läsa på i några medicinska källor först, men Google sviker mig :/

  Tack för er fantastiska blogg!

  • Hmmmm. Jag vet inte och har nog aldrig träffat någon som opererats. Men jag tror att det finns en hög återfallsrisk om man opereras innan man är färdig men graviditeter.

   Har du blivit väl undersökt och utredd så att inte delar av dina besvär beror på något annat som kan behandlas på annat sätt?

   • Jo, det brukar väl vara så, även med andra åderbråck – men kanske ändå kan göra 7 månader genomlidbara i högre grad tänker jag.

    Det kanske ligger något i att jag borde undersöka så att inte svag bäckenbotten eller liknande påverkar – känslan är dock väldigt mycket densamma som den under graviditeten, med dov obehaglig smärta i de yttre blygdläpparna just när jag stått och gått mycket under dagen.

    Ska jag vända mig till gynekolog eller annan specialist isåfall?

    • Jag tänker att en dov smärta kan bero på flera saker, det kan ju vara värt att kolla upp. En bra gyn eller bra fysioterapeut (eller både och) kan säkert vara bra.

 • Hej
  Jag har haft samma problem med blygdläpparna och även baksidan på vänster lår. I ca 10 år. Efter två förlossningar.
  Jag sökte för det på Vårdcentralen och tillslut fick jag remiss till sjukhus och där konstaterade dom att dom var tvungna att göra en operation där man går in i ljumsken för att stoppa blodflödet i vissa vener. Det gör dom på kärlröntgen.
  Men dom rekommenderar det inte om man har tänkt skaffa fler barn.
  Nu har jag precis gjort denna operation och hoppas att det ska ge resultat.
  Hoppas att mitt inlägg kan hjälpa någon.
  Mvh Jeanette

   • Jag vet inte riktigt vad det hette men dom gick in i höger ljumske och stoppade blodflödet i dom skadade venerna det som dom satte in hette typ Coils som små trådar med hankar på som dom la som spiraler i ådrorna. Jättehäftig upplevelse jag var vaken under tiden och kunde se precis vad dom gjorde på en stor skärm.
    Dom fixade både vänster och höger sida.
    Tycker att folk ska veta att det finns alternativ istället för att gå runt och ha ont.

    • Uppskattar verkligen att veta att det finns ett alternativ! Har haft samma problem länge efter förlossningarna. Efter ca 2 år lade sig mina problem men nu är jag gravid igen med ett tredje barn, så vi får se vad som händer efter denna gång. Men det är skönt att veta att det finns något att göra om det inte går tillbaka när man är färdig med barn. Tack!

    • Hej! Nu var det flera år sedan du Jeanette skrev denna kommentar, men om du ser detta får du gärna svara på hur resultatet blev av operationen nu några år senare. Jag funderar själv på operation pga mycket besvär med tyngdkänsla och smärta pga varicier underliv.

 • Hej! Är det konstigt om åderbråck försvinner snabbt efter förlossning men sedan kommer tillbaka igen? Mina försvann någon vecka efter förlossning men nu ca 4 månader senare är de tillbaka igen..

  • Hej! Nej jättekonstigt är det kanske inte, det kan handla om belastning? Alltså att du ökat din fysiska aktivitetsnivå och att de då känns mer? Men upplever du själv att det är något konstigt med det, rekommenderar jag dig att kolla upp det.

   • Tack för snabbt svar! Jag tränar en hel del, har dock inte ökat på något det sista utan har haft en ganska lika nivå på träningen under en lång period nu.. men kanske kan bero på belastning såklart, jag är en väldigt aktiv person..
    Kan molvärk runt höfter, rygg och mage höra ihop med åderbråck? Har känt detta från och till efter förlossningen.. nu mer än tidigare!
    Är det rätt väg att kontakta en fysio specialiserad på kvinnokroppen eller är det via en vårdcentral jag bör gå med denna typ av problematik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *