Tema graviditetsrelaterad bäckensmärta

Tema graviditetsrelaterad bäckensmärta

Inledningen till det här temat var att jag ställde en fråga på instagram:

Jag ska hålla en internutbildning för mina kollegor på de fyra olika rehabmottagningar som hör ihop i samma enhet (Rehab Södra) och ställde frågan till våra instagramföljare för att få veta litegrann läget, hur patienter upplever vården kring graviditetsrelaterad bäckensmärta. Det blev ganska dyster läsning, men en bra grund till vad jag känner att vi måste bli bättre på.

Med den här bloggen jobbar jag ju på tre olika sätt:

  1. Ser till att lära mig en himla massa själv för att bli bättre på det jag gör
  2. Vara folkbildande, eftersom pålästa patienter som kräver bättre vård är den största förändringsfaktorn inom vården
  3. Till viss del utmana eller utbilda kollegor

Det här temat blir mycket baserat på de två senare punkterna. Jag kommer publicera ett inlägg som baseras på de riktlinjer som finns för oss fysioterapeuter utifrån hur vi ska behandla graviditetsrelaterad bäckensmärta. Det kan tyckas vara  självklart att alla vårdgivare bör ha koll, men tyvärr är det inte alltid så. Syftet med den här serien är alltså att ge er läsare kunskaper, men också insikter på vad som faktiskt kan vara rimligt att begära om du söker vård hos en fysioterapeut för bäckensmärta under graviditet!

Graviditetsrelaterad bäckensmärta

Det finns olika studier som pekar på olika siffror, men vi brukar tänka att ungefär hälften av alla gravida drabbas av bäckensmärta. Just bäckensmärta definieras som smärta mellan höftbenskammarna och rumpveckan, men eller utan utstrålning i benen. Den kan också förekomma tillsammans med eller ensamt i form av smärta i bäckenets främre led, symfysen. De flesta får debut av det onda mellan graviditetsvecka 12-24. Ländryggssmärta kan vara svårt att skilja från bäckensmärta, men en bra fysioterapeut kan särskilja på detta efter att ha klämt och känt på dig.

Alla inläggen i serien:

Graviditetsrelaterade bäckensmärtor, vad gör ont?

Smärtspiralen vid bäckensmärta

Bäckensmärta är inte normalt!

Behandling av graviditetsrelaterad bäckensmärta

Previous

Next

One Comment

  • Hej Mia! Relaterat till det här temat funderar jag över en sak: finns det något man kan göra själv för att förebygga foglossning? Under min graviditet hade jag stundvis riktigt jobbigt med framförallt symfusfogen men även med höfterna, och om det finns något jag kan göra för att inte ha lika ont under en eventuell nästkommande graviditet skulle jag vara väldigt tacksam över att få veta det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *