Postpartumtiden för dig med EDS

Postpartumtiden och EDS
För dig som lider av EDS eller överrörlighetssyndrom kan sår från förlossningsbristningar, klipp och kejsarsnitt läka långsammare än för friska kvinnor. Bäckenbotten kommer också vara öm och utsträckt efter vilken vaginal förlossning som helst. Om du har besvär som kvarstår kan du be din barnmorska vara extra noga när hon går igenom din knipförmåga på efterkontrollen. Har du besvär utöver det kan du också boka tid hos en sådan som mig, en fysioterapeut nischad inom kvinnohälsa.
Vad gäller egenvård och behandling efter förlossning och snitt har jag skrivit mycket tidigare.
- Här finns tips för dig som behövs sys efter en förlossning.
- Här finns tips för dig som har buktande slidväggar efter förlossning, och här finns ett förklarande inlägg om vad buktande slidväggar är för något.
- Om du får besvär med ärret kan du ofta behandla detta själv med lättare ärrmassage. Om du inte vet hur du ska göra kan du läsa här eller be din barnmorska visa. För kejsarsnittsärr har jag skrivit två inlägg här och här.
- Kvinnor med EDS kan vara känsligare än andra för stora hormonomställningar. Postpartumtiden är en sådan tid, och detta kan resultera i ett smärtpåslag efter förlossning och också i samband med amningsavslut. Ta hand om dig själv lite extra i dessa perioder! Här finns lite tips inför amningsavslut.
- Att lyfta, bära och ta hand om en bebis är krävande. Du kan ha nytta av att läsa om och följa de råd jag skrev till reumatiker i denna serie vad gäller amning, matning och omvårdnad av barn. Ta även del av mina ergonomiska råd här, och Lisen på BabyBabys råd här.
- Jag vet också andra fysioterapeuter som jobbar mycket med personer med EDS, och från dessa har jag läst mig att sömnen är otroligt viktig. Det finns ju goda skäl att inte sova när du har spädbarn, men här kommer i alla fall en uppmaning att ta alla chanser. Läs om du önskar en hel inläggsserie om sömn här.
- Bäckenbottenträning är extra viktigt för dig med EDS och hypermobilitet, för att förhindra komplikationer längre fram. Jag kan rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på ”kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.
- Att komma tillbaka till ”vanlig träning” inom sinom tid kan vara en viktig del av din återhämtning. Om du önskar vägledning tillbaks till fysisk träning kan du boka en tid hos en fysioterapeut för att få råd.
Alla inlägg i serien:
- Tema överrörlighet och EDS
- Överrörlighetssyndrom och barnafödande
- Graviditet och överrörlighetssyndrom
- Framfall och EDS
Har du egna erfarenheter eller råd? Berätta gärna!

Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Lämna ett svar