Ett fysioterapeutiskt blogginlägg om bajs

Ett fysioterapeutiskt blogginlägg om bajs

Hur är bajs kopplat till fysioterapi?

Ett fysioterapeutiskt blogginlägg om bajs kommer här. Vi kan inte komma ifrån  att kroppens alla system hör ihop på så många sätt. Och vi vill prata om underlivshälsa kommer vi inte ifrån ämnet bajs.

Vi tar det från början. Förstoppning kan vara en orsak till bäckensmärta och underlivssmärta hos både män och kvinnor. Förstoppning kan också ge upphov till urinläckage och återkommande krystande kan förvärra framfall. Kanske finns det mest troligt en annan grundorsak till besvär och smärtor, men förstoppning kan förvärra redan befintliga besvär och få dem att ”blomma upp” igen efter en tyst period.

Förstoppning

Att ständigt behöva krysta när en ska göra nummer två ökar belastningen på bäckenbotten och risken finns att en kan ådra sig skador som liknar förlossningsskador, både på nerver och stödje-strukturer. Har en person redan en förlossningsskada, då förstår ni att saker kan bli även värre. Det finns vetenskapligt belagda samband mellan förstoppning och urininkontinens, både genom att tarminnehållet faktiskt trycker på urinröret och genom att hela nerv- och muskelkontrollen över bäckenbotten faktiskt blir sämre.

Förstoppning kan beror på många olika saker, och lider du av återkommande besvär med förstoppning tycker jag att du ska uppsöka läkare för att kolla upp eventuella besvär med tarmfunktionen. Funkar tarmarna fint kanske du behöver träffa en dietist och se över hur din kost kan påverka avföringens konsistens. Enkla saker du kan testa själv är att dricka mer vatten, träna och motionera mer och äta mer fibrer.

Det du också ska veta är att de flesta smärtlindrande läkemedel och även antidepressiva är förstoppande. Lider du av förstoppning kan det även vara bra att se över vilka eventuella läkemedel du äter och om du eventuellt behöver kompensera för dess förstoppande effekter med till exempel bulkmedel.

Bristol stool chart

Vad är normalt?

Normal avföring ska vara mellan 3 och 4 på skalan ovan och en person ska behöva tömma tarmen allt mellan tre gånger per dag till tre gånger i veckan. De flesta vuxna får dock tarmtömningsreflex en stund efter frukost varje dag.

Att ha bråttom på morgonen och strunta i tarmtömningsbehovet kan ge upphov till förstoppning. Att inte vilja gå på toaletten på jobbet eller i skolan kan ge samma effekt. Det är inte nyttigt att upprepade gånger negligera sin tarmtömningsreflex. Det sägs att en måste gå på toaletten inom 15 minuter, annars har ”det tåget gått”.

Att sitta korrekt på toaletten kan hjälpa till att tömma tarmen lättare.

Att ha fötterna högt är det första rådet. Detta är för att knäna ska komma över höfterna i höjd, vilket underlättar för tarmtömningen. Att andas lugnt för att stimulera bäckenbottenmusklerna att slappna av kan också hjälpa. Att krysta mjukt på utandning verkar vara det mest skonsamma sättet.

Om vi nu pratar förlossningsskador och bajs så kan ju också problemet finnas i helt andra änden av skalan. En nedsatt sfinkterfunktion i ändtarmen kan ju vara väldigt dålig i kombination med en lös avföring. I detta fall kan en läkare hjälpa med rådgivning vad gäller förstoppande läkemedel. Vanliga läkemedel för så kallad turistdiarré kan användas under längre tid för att hjälpa en person att få fastare avföring vid behov.

Sammanfattningsvis:

För bäckenbottenhälsan på lång sikt och vid behandling av smärtor och inkontinens spelar avföringens konsistens en viktig roll. En person kan behöva uppsöka vård och hjälp om inte enkel egenvård hjälper för att hålla avföringen lagom mjuk och fast.

Läs fler råd här:

Förstoppning efter förlossning

När tarmen trycks in genom slidväggen

 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

10 Comments

 • Hej, kom hit via knivlisas blogg. Tack för att du skriver om dessa saker. Upplever att man lätt hamnar mellan stolarna och skulle behöva träffa någon med helhetssyn- om man vill återhämta sig bra efter förlossningsskador och dessutom kunna träna sig stark igen.

  • Välkommen hit! Ja, just det- att väva samman graviditet-eftervård-och ”träning och hälsa resten av livet” är väl det jag brinner för inom mitt yrke. Kommer individen inte till rätta med en del grejer efter graviditet och förlossningar är jag helt övertygad om att det påverkar hälsan även längre fram.
   Jag hoppas att detta med helhetssyn på kvinnohälsa är en grej som kommer bli större även inom vården framöver, det behövs verkligen. Jag försöker i alla fall dra mitt strå till stacken!

 • Som vanligt bra inlägg! Tråkigt bara att det kommer precis före receptet som jag är så himla sugen på att prova. Den där bilden är svår att ta in i samband med matinspo. 😉
  PS ditt träningsprogram för nackont är min livräddare just nu. Tack!!!!

 • Hej! Jag ska på undersökning på bäckenfunktionsenheten bl a för förlossningsskador, urin och avföringsinkontinens. Hur går en sådan undersökning till? Jag är supernervös!!!

  • Ja, det beror ju litegrann på vem/vilken profession du ska träffa? Men om du ska träffa läkare brukar det börja med att du får berätta hur du har det och din historia kring dina besvär, sedan en gynekologisk undersökning där läkaren undersöker med fingrarna och ultraljud efter muskelskador osv. Sedan pratar ni och summerar vad som kommit fram och vad man kan tänkas göra åt det. Det kanske bokas fler besök med andra professioner, fysioterapeut, tarmterapeut eller uroterapeut. Eller så planeras det för en operation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *