Långvarig bäckensmärta av endometrios

Långvarig bäckensmärta av endometrios

Endometrios som gör ont inne i bäckenet

Känner du inte till diagnosen endometrios tycker jag att du ska läsa på på 1177 om den innan du fortsätter läsningen här. Kort sagt är det en åkomma som uppskattningsvis 10% av alla kvinnor i fertil ålder lider av. Den orsakar smärtor i kring underliv, buk, bäcken och ryggområde (bland annat). När endometriossmärta ger symtom i bäckenet blir det så här:

Smärtan brukar sitta som ett band över bäckenet och kan stråla ut i korsryggen eller benen. Det kan också bli så att man får mer ont vid stötar, till exempel när man sätter sig, hostar eller liknande. Endometrios är troligen den vanligaste orsaken till ständigt återkommande bäckensmärta.

Sjukvården har länge varit patetiskt okunnig om denna diagnos. Deta gäller även oss fysioterapeuter, jag hörde aldrig någon gång hört ordet endometrios nämnas på grundutbildningen.

pelvis 001

inre bäckensmärta

Oftast kommer smärtorna någon dag före en menstruationsperioden och sitter på ena eller båda sidorna. Smärtan kvarstår tills menstruationen är över. Det fick dock en del kvinnor som upplever en konstant smärta som påverkar deras vardagliga liv. Denna kroniska variant av bäckensmärta definieras som icke-menstruell smärta i bäckenregionen som håller i sig i sex månader eller mer. Man uppskattar att 71-87 procent av alla kvinnor som lider av långvarig bäckensmärta har endometrios. Kronisk bäckensmärta kan i förlängningen göra att bäckenet ställer sig lätt assymetriskt (bakre höftbenskammar står olika högt, symfysen omges av olika höga pubissben) samt ge utslag på bäckenprovokationstester (alltså sådana vi fysioterapeuter använder för att diagnostisera bäckengördelsmärta). Personer med kronisk bäckensmärta har också i större utsträckning ömhet i flera olika bukmuskler och bäckenbottenmuskler och försämrad förmåga att kontrollera bäckenbottenmuskulaturen. Vad jag förstår handlar detta ofta om en minskad förmåga att slappna av i bäckenbottenmuskulaturen.

Musklernas inverkan

Relationen mellan bäckenbottenmusklerna och bålmusklerna spelar en viktig roll hos personer med bäckensmärta. En normal spänning av bäckenbottenmusklerna ger en samtidig anspänning i bukmusklerna, exempelvis när man hostar, nyser eller skrattar. Denna samaktivering är oftast av godo, men hos personer med ökad smärtkänslighet i området kan denna enkla och frekventa anspänning skapa ytterligare smärta. Hos personer med endometrios kan det finnas sammanväxning av vävnader i buken vilket kan vara en del av en ökad smärtbild och orsaka inflammationer i omkringliggande muskler som reaktion.

Personer med endometrios och långvarig inre bäckensmärta tenderar att ha spända och ömma muskler i bäckenbotten, rumpan, höften och magen till följd av smärtan och obehaget de upplever. Detta kan leda till en ökning av musklernas normala spänningsgrad och personen ifråga kan ha svårt att slappna av helt i dem. Muskler med förhöjt spänningsläge får ett minskat blodflöde och en följd blir problem med ömmande punkter i musklerna som ger utstrålande smärta.

Smärta leder till spänning som leder till ökad smärta. Och så går det runt i en ond cirkel.

Behandling

Denna diagnos är inte i första hand fysioterapeutisk, utan behöver undersökas och behandlas av en gynekolog. En fysioterapeut kan generella råd om träning, avslappningsövningar och smärtlindrande behandlingar.Behandlingen utifrån ett fysioterapeutiskt perspektiv kan handla om att förskriva TENS och även bestå av manuella vaginala behandlingar som syftar till att åter lära musklerna hur de kan släppa spänningar och slappna av. Det senare mer om kvinnan samtidigt lider av överspänd bäckenbotten.

Jag hänvisar också ofta till min kiropraktorskollega för behandling, vilket många får goda effekter av.

Egna erfarenheter? Berätta gärna!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *