Pelvic Congestion Syndrome

Pelvic Congestion Syndrome

Om jag skulle försöka mig på en svensk översättning av detta begrepp får jag det till ”bäckenträngselsyndrom”.  Själva ”trängseln” handlar om att blodkärl inne i lilla bäckenet eller runt omkring livmoder och äggstockar får åderbråck. Ofta uppstår åderbråcken under och efter graviditet, av samma orsaker som de genitala åderbråcken. När bråcken blir stora orsakar de tryck och drag på andra vävnader och strukturer, och smärta kan uppstå. ”Venös insufficiens” är ett begrepp som används när trycket i venerna förhindrar normalt återflöde till hjärtat, och bråck är en manifestation av detta. Ett nyare och mer begrepp för ”pelvic congestion syndrome” är således ”pelvic venous insufficiency”, alltså venös insufficiens i bäckenet.

Inte väl känt

När jag läser studier om ämnet finns rätt mycket forskning, men jag har verkligen aldrig hört talas om det här i svenska sammanhang. Jag kan inte ens föreställa mig vilken läkarspecialitet som skulle ta sig an detta i Sverige. Antagligen gynekologer, men kan de så mycket om bråck? Vissa studier menar att denna diagnos kan förklarar ca 30 % av all inre bäckensmärta, så det är inte en helt ovanlig åkomma.

Symtom

Symtomen på bäckenträngselsyndrom är smärta lokaliserad i nedre delen av buken, något oftare på vänster sida. Smärta vid sexuell penetration är vanligt förekommande. Smärtan beskrivs som långvarig och molande. Långvarigt stående förvärrar också besvären. Smärtan är ofta värre på kvällen än tidigare på dagen. Symtomen förvärras ofta under mens och under graviditeter men mildras efter klimakteriet. Depression och ångest återfinns oftare hos personer med denna diagnos jämfört med hos friska, detta kan delvis förklaras med att individen ofta fått kämpa och vänta länge på rätt diagnos. Det kan möjligen också förklaras av att omkringliggande endotel- och glatta muskelceller frigör vissa substanser när de sträcks och töjs (på grund av bråcken). Dessa substanser tros kunna påverka både emotioner och upplevelsen av stress.

Smärta vid sexuell penetration är lite speciell

Smärta vid sexuell penetration vid denna diagnos är inte muskulär som vid vaginism, eller mer ytlig som vid vestibulit. Smärtan vid åderbråck inne i bäckenet uppkommer som en dov, molande, djup värk som kan hålla sig i minuter eller dagar efter ett smärta vid sexuell penetration eller en orgasm. Smärtan kan dock sitta mer ytlig om det också finns åderbråck i och kring blygdläpparna.

Vad utmärker den här diagnosen?

Man kan ha åderbråck utan att ha besvär, och det kan vara svårt att komma fram till att det just är dessa åderbråck som orsakar patientens smärta inne i lilla bäckenet.

Det går inte helt att särskilja denna diagnos från annan inre bäckensmärta utan bildundersökning av blodkärlen inne i bäckenet. Men övriga tecken är:
• Smärta inne i magen/bäckenet som hållit i sig mer än 3-6 månader
• Smärtan är dov, tung och ofta ensidig. Den kan dock finnas på båda sidor och flytta sig mellan höger och vänster.
• Smärtan förvärras inför och under menstruation
• Smärtan kan provoceras av aktivitet som ökar buktrycket så som långvarigt stående, gående, lyft och bärande
• Smärtan förvärras av sexuell penetration, under graviditet och kan bli värre för varje graviditet
• Besvären förvärras under dagen och lättas av liggande vila
• Besvären hör ofta ihop med åderbråck i vulva, vagina, rumpmuskelområdet eller i benen.

Varför åderbråck?

Åderbråck utvecklas i vener, alltså de blodkärl som leder tillbaks blod till hjärtat. När trycket ökar i dessa kärl expanderar de. Utsträckningen leder till att närliggande nerver blir påverkade och signalerar smärta. Tryckökningen på venerna kan komma sig av livmoderns storlek och den allmänna viktökningen under en graviditet, men också av de höga nivåerna av östrogen som möjligen försvagar venernas väggar.

Vad avgör om en individ drabbas?

Individer som drabbas har ofta åderbråck i släkten. Besvären förekommer oftare efter en eller flera graviditeter.

Behandling

Som ni ser i den lånade bilden ovan är valet av behandling för detta syndrom inte helt helt okomplicerad. Jag är ju ändå inte helt främmande för att läsa medicinsk forskning, men det här var verkligen ganska långt från min fysioterapeutiska vardag. Utifrån andra sammanhang kan jag läsa ut detta:

En behandlingsmetod för bråcken är ”embolisering” vilket är ett sätt att täppa till blodkärl, för att få dem att minska till normal storlek. Vanligaste förstahands behandlingen verkar vara smärtlindrande läkemedel, ofta antiinflammatoriska sådana. Om smärtan är sammanknippad med menstruationer kan p-piller vara en del av behandlingen. Om bråcken trycker på nerver och orsakar nervsmärta kan antidepressiva läkemedel som påverkar nervsystemets signalering vara smärtlindrande.

Fysioterapeutens roll för dessa patienter?

Detta verkar vara en diagnos som en fysioterapeut inte kan göra så mycket åt. Blodcirkulationsfrämjande övningar och råd om kompressionskläder kan ibland fungera, men dessa insatser är främst symtomlindrande och inte behandlande. Fysioterapeutens roll kan dock vara att arbeta med alla ”omkringliggande smärtor”. Som de flesta vet så ”föder smärta mer smärta” och ofta får individer med smärttillstånd andra följdproblem med hållning eller närliggande muskler på grund av spänningar, rörelserädsla etc. Har du denna diagnos kan du söka dig till en fysioterapeut för att få vägledning och stöd.

Vad gäller träning undviker man ofta belastning i stående eftersom det kan göra att saker känns värre. Ibland är blodcirkulationsfrämjande övningar bättre än tunga övningar. Du och en fysioterapeut kan också diskutera viloställningar som ger dig avlastning och gott blodflöde.

Referenser:

Previous

Next

9 Comments

 • Superintressant!!! Jag har sökt, vad som känns tusen gånger, pga mina besvär (molvärk i mage och rygg, ilningar i bäckenet och underlivet, samlagssmärta, smärta vid ÄL och mens, en känsla av att alltid ”känna” mitt underliv – skav, som att ”något är där”, svullenhet, förstoppning och hemorrojder etc) och var tillslut till en privat gynoklog häromdagen. Han, liksom fysio bekräftade en spändhet (dock var han mer inne på adduktionernas fäste än levatorerna) men hittade även åderbråck mellan livmoder och äggstock. Frågade om vissa av mina symtom kunde orsakas av detta men han svarade lite flyktigt och stressat.. Började googla och hittade bla ditt inlägg. Ska nu kontakta honom ang detta, så TUSEN TACK!!

  En fråga; kan detta vara farligt eller orsaka problem (mer än de symtom du beskriver), ex fertilitets- graviditetsmässigt, risk för operation etc?

 • Hej! Jag ser att inlägget skrevs för ett tag sedan men jag tänker att det kan vara av värde att jag kommenderar ändå!
  Jag är diagnostiserad med kraftig pelvic congestion syndrome. Jag är 0-para, dvs jag har inte fött några barn och jag har aldrig varit gravid. Jag är 26 år gammal och har ett BMI på 19. Jag har haft kroniska smärtor i över 10 år. Som ung debuterade det med kraftiga smärtor i samband med menstruationer, pga detta äter jag Cerazette som jag i princip blir blödningsfri på.

  Mina övriga symtom är som följer: kraftiga smärtor i benen som förvärras vid mycket stående, gående, svårt att gå ofta, trötthet, IBS/förstoppning, samlagssmärtor, buksmärtor etc. Den smärtan jag har i benen, strålar från bäckenet och ut i benen, oftast ner i låren men även hela vägen ner i fötterna. Det är en smärta som är svår att förklara. Den är djup, kraftig, strålande, molande och det tuffaste i mitt liv. Jag känner ganska ofta att smärtan på något sätt äter upp mig. Jag har blivit stark och härdad av min kroniska smärta. Jag har sökt sjukvården sedan tonåren och både fått och inte fått hjälp. Jag har aldrig velat ta några mediciner mot min smärta förutom icke-beroende framkallande mediciner. Jag är rädd att hamna i det där facket (ung kvinna med kronisk smärta som står på starka mediciner). Jag fick diagnosen Fibromyalgi 2016 men min smärta är nästan helt fokuserad kring bäcken/ben så jag har aldrig riktigt tänkt att det är Fibromyalgi jag har. I samband med en trafikolycka i Augusti förra året gjordes en CT helkropp och som bifynd upptäcktes där rikligt med bäckenvaricer som min läkare sedan har beskrivit som ”magnifika”. Han hade aldrig sett något liknande förut.
  Jag ska opereras för mina bäckenvaricer om exakt 1 vecka. De ska försöka göra en embolisering.

  Mvh Cornelia, patient och Leg Barnmorska.

  • Hej och tack för att du tar dig tid att berätta! Hoppas att operationen lyckas och att du får effektiv lindring för dina besvär! Berätta gärna hur du har det efteråt! //Mia

  • Jag har exakt samma problematik som dig Cornelia(!!). Va som att jag skrivit det. Jag har IBS, reumatisk sjukdom och har trott i alla år att jag har endometrios då mina smärtor är outhärdliga. Jag har som dig smärtor i benen och ibland går det enda ner till fötterna. I vintras var jag på en MR som endometrioscentrum skickat mig till då de aldrig röntgat min buk. Svaret var kraftigt förstorade vener.. Visste då inte alls vad ser handlade om utan började googla och läsa mig till vad sjutton ser var. Endometrioscentrum ringde efter några veckor och sa att de inte kunde se endometrios och sen sa hon inget mer. Jag nämnde då venerna som de upptäckt och hon sa då att endometrioscentrum inte har kunskap i det så hon skulle remittera vidare till kirurg som hon trodde hade bättre koll. Inte hört något alls sedan dess.. 3mån sen. Att man ens ska behöva leta själv som amatör i ämnet vad man lider av OCH tjata sig till hjälp.. Är så oerhört less på smärtan.. men har som du lärt mig att leva med den och enbart tagit Ipren med rädsla för starkare preparat och hamna i ”facket”.

   Några år sedan du/ni skrev här, men kändes skönt att läsa att man inte är ensam.

 • Hej, vad glad jag är att jag hitta denna tråd.

  Jag har haft väldigt ont i nedre delen av magen i många år och ingen har kunnat berätta för mig vad det är som orsaker smärtan. För 2 veckor sen röntgades jag och de kunde konstantera att jag har Bäckenvaricer. Jag fick då en remiss till en gyn mottagning, dock var detta lika främmande för honom som för mig. Han recommendation var att bara låta det va, han sa också att det inte är farligt utan bara väldigt smärtsamt. Men då han inte hade någon kunskap om ämnet vill jag leta vidare efter någon som har det.

  Jag skulle vilja komma i en kontakt med en läkare som faktiskt har kunskap om detta. Har ni något tips på någon? Tack för svar 🙂

  Mvh Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *