Graviditet och förlossning med diskbråck och efter diskbråcksoperation.

Graviditet och förlossning med diskbråck och efter diskbråcksoperation.

Här kommer råd till dig som är gravid och har diskbråck eller har opererats för diskbråck i ryggen. Dessa råd och tips kan inte ersätta en läkares bedömning eller individuella råd från en fysioterapeut!

Det är otroligt vanligt att gravida drabbas av ländryggssmärta, upp till varannan kvinna drabbas. Detta kan bland annat bero på hormonella förändringar och hållningsförändringar. Bebisen i magen och livmoderns tyngd förändrar tyngdpunkten i kroppen. Detta resulterar ofta i att du som gravid kommer få en rad hållningsförändringar för att undvika att falla framåt. Vanliga reaktioner på ”framtungheten” är en ökad ländryggslordos (svank) och en framåttippning av bäckenet. Om svanken ökar kommer ryggraden få reaktioner hela vägen upp, bröstryggens kurva förstärks i samma veva.  Även nacken och skuldrorna kommer åka fram något. Växande bröst påverkar också tyngdpunkten framåt. Ländryggssmärta kan vara besvärligt och jobbigt men är oftast helt ofarligt. Den vanligaste behandlingen är fysioterapi (sjukgymnastik) och råd om rörelse och ibland smärtlindring.

Diskbråck

En förhållandevis vanlig orsak till ländryggssmärta hos befolkningen i stort är diskbråck. En del har diskbråck knappt utan att känna några symtom alls, medan en del personer har jättemycket besvär utan att ha ett diskbråck. Diskbråck blir vanligare med åldern. De allra flesta som får diskbråck har symtom som går över inom 2-3 månader och enbart 10% behöver opereras. Bland gravida kvinnor med ländryggssmärta har en på tiotusen diskbråck.

När det blir akut

Ett stort diskbråck kan orsaka ett så kallat cauda equina-syndrom vilket är ett akut tillstånd och ska helst opereras inom någon eller några dagar. Cauda equinasyndrom innebär att diskbråcket ger upphov till en slags nervskada som ger ischias i båda benen, svaghet i båda benen, bortfall av känsel på insida lår och i underlivet samt plötsligt påkommen urin- och/eller avföringsinkontinens. Om en gravid kvinna får ett cauda equina-syndrom måste det opereras akut, precis som hos en icke-gravid person. Man har sett att dessa sällsynta operationer ändå lyckas bra, utan att riskera barnets hälsa.

Operation under graviditet

När det verkligen behövs är det fullt möjligt att genomgå en diskbråcksoperation under pågående graviditet. Beroende på hur gravid du är kan operationen gå göras i olika positioner, för att undvika press mot fostret och risk för inklämning av blodkärl. Det här har kirurgerna god koll på.

Efter operation

Många som redan haft ett diskbråck och kanske opererats för detta är oroliga för hur en graviditet och förlossning ska påverka deras hälsa och eventuell smärta. En förhållandevis ny studie som jag läst hade följt ett antal gravida kvinnor efter en diskbråcksoperation. Ungefär 50 % av dem hade fött vaginalt och ungefär 50 % av dem hade fött via kejsarsnitt. Andelen kejsarsnitt bestod till största delen av kejsarsnitt på grund av ”vanliga” graviditets- eller förlossningskomplikationer eller anledningar som inte hörde till kvinnans rygghälsa. Några blev dock kejsarsnittade på grund av läkarens bedömning att det var säkrast/bäst i det specifika fallet. Ungefär 50 % av kvinnorna hade fått epidural och dessa visade sig inte ge en ökning av risken för kvarstående smärta efter förlossningen.

Ryggsmärta med samtidig utstrålande smärta i benet var den faktor som hörde samman med störst risk att ha kvarvarande besvär 6 månader efter graviditeten. De olika förlossningssätten verkade dock inte påverka smärtan 6 månader efter. En stor viktuppgång hörde ihop med ökning av ländryggssmärta under graviditeten, men hörde inte ihop med utstrålningen i benet. De allra flesta som hade fått ökade besvär under graviditeten fick också tillbakagång vad gäller besvär och symtom besvär efteråt.

Fysioterapeutiska råd

bäcken 006

Kliniskt sett är det inte mycket som skiljer råden som jag som fysioterapeut ger till en gravid kvinna med ländryggssmärta och en kvinna med ett verifierat diskbråck eller efter en operation. Allt vi har att gå på är symtom. Det finns alltså gravida kvinnor utan diskbråck som har mycket mer ont än en kvinna som en gång haft ett diskbråck. Det jag menar är att om du en gång haft ett diskbråck är du inte dömd för evigt till ryggsmärta. Men kanske gör din historia av ryggsmärta att du behöver vara lite mer uppmärksam på tidiga varningssignaler och lyssna på kroppen när de säger ifrån.

Råd till dig kvinna som är orolig för din rygg inför en graviditet och förlossning:

  • Tänk på hållningen och ta alla chanser du får till att försöka plana ut svanken och du känner att den är väldigt uttalat svankig.  Pressa ryggen mot en vägg med böjda ben, mjukt och försiktigt.  Graviditeten kommer göra att du får en ökad svank och du kan behöva jobba aktivt för att bålmusklerna ska vara så uthålliga de kan att hålla dig en optimal hållning som möjligt.
  • Sluta inte träna dina bålmuskler. Vill du ha ett individuellt anpassat träningsprogram som ska du vända dig till en fysioterapeut.
  • Sitt med en kudde i svanken! Stödet hjälper dig.
  • Undvik att sitta stilla länge i en och samma position för länge. Det gäller även om du sitter väldigt bekvämt. Har du svårt att komma ihåg att byta position på jobbet får du kanske ställa mobillarmet på 10-20 minuter.
  • Undvik att böja dig mycket framåt och sluta med knepiga lyft. Den växande magen kommer ställa till det för dig, även om du har en optimal lyft- och bärteknik inövad sedan tidigare.

Vad gäller förlossning och smärtlindring ska du rådgöra med läkare.

Har du egna erfarenheter av detta?

Fyll gärna på med tips och råd och tankar i kommentarsfältet! Och fråga gärna om något är oklart!

Referenser:

Comments (8)

Samling av inlägg om graviditeter och tiden efter - BakingBabies

[…] diskbråck […]

Det kan hända att narkosläkare inte vill sätta epidural på födande kvinnor som är diskbråcksopererade. Ett tips inför förlossningen är att i god tid ta upp diskbråcksoperationen med sin barnmorska för att kunna få en läkarbedömning och ett skriftligt läkarintyg på att epidural är möjlig att sätta. Läkarintyget har man sedan med sig till förlossningen. Åtminstone är så det görs om man planerat att föda barn i Lund.

Bara så himla förvånad: 1/10 000? Känns så märkligt när en brukar säga att ungefär 30% av alla 30-åringar har ett diskbråck. Men de är ju ofta asymptomatiska såklart, och så är det ofta alltså ”något annat” som gör ont hos gravida. Så himla intressant, ändå!

Hej!

Tack för bra sida! Jag tänkte att en ökad lordos inte borde vara så farligt vid tid diskbråck? Att krumma ryggen borde vara värre för de flesta typer av diskbråck och att i beh av diskbråck ingår ofta hyperextensionsövningar? Tycker det är lite förvirrande.

Mvh

Hej! Jag förstår nog inte riktigt hur du menar? Generella hållningsråd gäller även gravida och att undvika att sitta med dålig hållning är väl ett av dem. Det är ju ofta rent praktiskt svårt för en långt gången gravid att krumma mycket på ländryggen, så det brukar inte vara ett stort problem. Däremot kan det finnas en benägen ytterlägesbelastning åt andra hållet, och det anses bidra till ländryggssmärta hos gravida men är inte specifikt kopplat till diskbråck.

Hej!
Jag har blivit diagnoserad med diskbråck i ländryggen & haft otroligt ont sen slutet av februari. Sen 3 veckor tillbaka har jag fått en otrolig smärta i höger skinka som strålar ner i hela benet samt foten. Jag måste gå ner ca 20 kg för att de över huvudtaget ska tänka sig operera då jag är lite för tung just nu. Jag är bara 25 år & jag & min sambo har stora planer på att försöka skaffa barn inom en snar framtid. Min fråga är: Är det bättre & skaffa barn först innan man gör en operation eller är det sak samma? Operationen är antingen en diskprotes eller steloperation.

Tacksam för svar!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.