Efterdropp hos kvinna

Efterdropp hos kvinna

Jag fick en fråga, en läsare beskrev hur hon alltid får en slags läckage efter att hon redan kissat klart. Detta gav mig ändå anledning att skriva om kvinnligt efterdropp.

Efterdropp

Efterdropp anses generellt sett vara ett besvär som drabbar män. Det gör ihop med deras långa urinrör och ibland också med prostatabesvär. Efterdropp hos kvinnor brukar oftare höra ihop med någon annan slags problematik eller inkontinens. Besvären kan finnas på många olika nivåer i “kiss-systemet”. Problemet kan ligga i allt ifrån hur urinblåsans nervkommunikation med hjärnan är (hur signalerna om blåsans fyllnadsgrad kommuniceras)  till om det finns några mekaniska hinder i urinblåsan, till om något är fel i urinröret. Det vanligaste är att det hör ihop med inkontinens och en försvagad bäckenbotten. Eftersom det finns många olika möjliga felkällor behövs förmodligen en riktigt utredning för att kolla var besvären sitter, varför de uppstått och hur det kan åtgärdas!

bäcken 004

Om efterdroppet kommer efter en förlossning kan det naturligtvis vara troligast att det beror på en försvagad bäckenbotten. Att musklerna som omger urinröret inte klarar av att ge ett komprimerande tryck hårt nog. En ammande kvinna har också en viss skörhet i slemhinnevävnaden till följd av låga östrogenhalter och “packningen” i urinröret kan liksom vara otät.

Den simplaste orsaken till kvinnligt efterdropp är att det är en mekanisk grej. Efterdropp kommer sig av att kisset liksom stannat till någonstans i urinröret, efter att det passerat alla de olika stängande mekanismerna som finns. Ibland kan kisset fångas av blygdläpparna eller rinna bak mot vaginalöppningen. Detta kan bidra till att lite urin ligger kvar och läcker ut senare.

Egenvård vid efterdropp

  • Dra ner byxorna helt när du ska sitta på toaletten
  • Sära mer på benen än du brukar
  • Testa att kissa klart, lyfta på rumpan och sedan sätta dig ner igen och kissa ut det sista
  • Torka kisset bakåt för att fånga upp det som eventuellt fastnat på vägen
  • Sära lite på blydläpparna vid behov
  • Ge kissningen tid! Se till att kissa helt klart!

Kvinnligt efterdropp

  • I de flesta fall handlar det om en svag bäckenbotten, efterdropp kan vara ett första symtom på inkontinens. Bäckenbottenträning är då ofta åtgärden!
  • Du behöver en gynekologisk undersökning om symtomen inte går att lindra med enkla medel och knipträning. Eventuella tendenser till framfall bör utredas.  Ett framfall där urinblåsan sjunkit ner i position skulle kunna bidra till efterdropp.
  • Man kan behöva utesluta urinvägsinfektioner, gå till läkare om du misstänker detta!
  • Man behöver vid en mer omfattande problematik kolla hur urinröret ser ut och fungerar och hur urinblåsan ser ut och fungerar. För att så en s¨dan undersökning behöver du träffa en uroterapeut. Din gynekolog borde kunna remittera dig till en sådan.

Berätta gärna du som läser har egna erfarenheter eller funderingar!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.