Hur kan jag träna om jag har ett framfall?

”Jag har ett rectocele och har mest svårigheter att tömma tarmen. Jag känner också av det när jag står och går, och det gör att jag inte vågar träna. Vad ska jag göra? Kan jag träna?”
Läsarfråga
Rectocele är namnet på när ändtarmen buktar fram mot slidan på grund av en försvagning av väggen mellan rectum och vagina. Jag har skrivit mer om detta här.
Symtomen av en rectocele kan vara en känsla av tyngd i vagina och en känsla av det är svårt att tömma tarmen helt. Det kan till och med vara obehagligt och göra ont när en bajsar. I detta inlägg ska jag försöka svara på hur du kan förhålla dig till bakre framfall efter förlossning och träning.
Uppkomst
En rectocele kan uppkomma efter en förlossning, framförallt om förlossningen gick väldigt snabbt eller om det var ett stort barn. Dock finns det fall av personer som fått rectocele även utan att ha fött barn alls. Ålder, klimakteriet och sänkta östrogennivåer kan också göra att vävnaderna blir mindre elastiska och risken för olika sorters framfall ökar. Kronisk förstoppning, långa perioder av hosta och övervikt ökar också risken.
Behandling
De allra flesta får rådet att jobba med knipövningar när de har framfall. Detta handlar om att en stark bäckenbotten har potential att lyfta up det som buktar så att symtomen blir något mindre. Bäckenbottenträning kommer dock inte fixa eller laga ett framfall. Efter en förlossning kan kroppen själv ”läka ut” en slidväggsbuktning och bäckenbottenträning kan ge lite skjuts i den återhämtningen. Det är också viktigt att försöka hålla avföringen i en smidig konsistens för att slippa att krysta jättemycket eftersom krystandet i sig utgör en kraftig belastning på vävnaderna i och kring bäckenbotten.
- Här kan du läsa om buktande slidväggar och framfall.
- Här kan du läsa råd om bajs.
- Här kan du läsa råd om fiberintag.
Personer med rectocele bör undvika långvarig förstoppning och långvariga hostperioder. Om du röker kan det därför vara viktigt att sluta. Viktnedgång kan också underlätta besvären för den som över överviktig i och med att övervikten innebär en större belastning även på bäckenbotten.
I de fall där ovanstående råd och behandling inte fungerar finns kirurgiska alternativ där skiljeväggen mellan vagina och tarmen förstärks.
hur kan jag träna?
Träning av bäckenbotten syftar till att förbättra muskelstyrkan i bäckenbotten så att stödet till vagina och tarm blir bättre. Därför rekommenderas du ”vanliga” knipövningar som syftar till att stärka upp bäckenbottenmusklerna. Annars kan du med fördel träna kroppen på sätt som är skonsam för resten av kroppen. Se länkar nedan.
Hur ska knipövningar kunna hjälpa?
När du tränar din bäckenbotten blir den starkare och tjockare och håller upp bukorganen på ett bättre sätt. Med korrekt utförda knipövningar kan du får mindre symtom och bättre kontroll över blåsa och tarm. Symtomlindring genom knipövningar och en starkare bäckenbotten hjälper i första hand dem med milda till mellanstora besvär. Även om en kvinna kommer behöva få rectocelen åtgärdad kirurgiskt är knipövningar fördelaktigt. En stark bäckenbotten kommer förbättra prognosen till tillfrisknande efter en operation.
Det är därför klokt att träna även innan en operation. Framfall kan dock höra ihop med förlossningsskador som inneburit att muskler faktiskt blivit trasiga. Då fungerar bäckenbottenträning inte optimalt. Då kan det dessutom uppstå muskulära obalanser så att de muskler som faktiskt är hela och jobbar blir överansträngda, och då kan knipen faktiskt både göra ont och inte vara nyttiga. Är du osäker över detta bör du får en muskelfunktionsbedömning av en fysioterapeut som kan ge en individanpassad rådginving om din bäckenbottenträning.
Kan jag träna bort framfallet?
Tyvärr kommer träningen inte göra slidväggarna eller stödjestrukturerna starkare. Väl utförd, doserad och anpassad träning kan dock medföra att du inte längre får några symtom av en liten eller mellanstor buktning.
Hur gör jag knipövningar då?
På ren svenska gör du knipträningen genom att första försöka knipa med ändtarmsöppningen, som att du skulle hålla in en fis. Sedan kniper du som att du skulle hålla inne kiss. Och sist försöker du lyfta hela bäckenbotten inåt, uppåt.
I början kan det vara svårt att känna att det händer något alls när du tränar. Ge inte upp, fortsätt ändå. Efter en till två veckor borde kommunikationen mellan hjärnan och musklerna vara så pass tydlig att musklerna kniper när du viljemässigt försöker få dem till det.
Finns det några andra tips?
Träning för framfall? Läs här!
Symtomlindring för framfall? Läs här!
Hur mycket och hur ofta ska jag träna?
Det verkar finnas många olika bud gällande detta. Trettio knip om dagen utspritt i tre omgångar verkar vara ett generellt råd. Du kan variera utförandet av knipen. Knip snabbt, knip länge, knip med maximal styrka.
Du behöver träna dagligen i minst tre månader innan du kan utvärdera om träningen ger resultat.
Finns det något jag kan göra fel?
Ett vanligt fel är att snarare krysta ut än att lyfta uppåt/inåt. Många har också svårt att andas samtidigt som de kniper. Försök att andas normalt! Det är också lätt att spänna rumpmusklerna och insida lår i ett tappert försök att få bäckenbottenmusklerna att lyda. Slappna av i rumpan och låren! Läs gärna mer här!
Hur ska jag tänka kring annan fysisk träning?
De allra flesta människor bör vara fysiskt aktiva motsvarande minst 30 minuters rask promenad minst 5 dagar i veckan, eller motsvarande fysisk aktivitet. Om trettio minuter är för långt kan du dela upp detta på tre tiominuterspromenader eller två femtonminuterspromenader. Det är den totala tiden som räknas. Skor med bra dämpning och promenader på jämnt underlag kan underlätta.
Hårdare konditionsträning brukar också gå bra, bara den inte medför mycket stötar som bäckenbotten ska parera. Motionscykling eller crosstrainer kan vara sådan träning. Dans, konditionsklasser på gym och gympa kan gärna vara hoppfri för dig som har besvär från underlivet i form av framfall eller svag bäckenbotten. Simning, vattenlöpning och vattengymnastik är också bra.
Tyngdkänsla eller obehag och smärta kan vara en varningssignal som tyder på att belastningen på bäckenbotten kan ha blivit för stor. Känner du så efter ett träningspass bör du korta ner träningen eller se över utförandet. Läs mer här om hur du kan tänka kring detta:
framfall och träning
Med framfall bör du undvika träning som ökar på dina symtom över tid. Symtomen kommer troligen minska under det första året efter förlossningen. Vi brukar prata utifrån två principer när det gäller anpassning av träning för bäckenbotten: ”Tension to task” och ”Spread the load”. Adekvat anspänning innefattar dels att du måste ha en bäckenbotten som är stark nog för uppgiften, och dels att du inte ska spänna bålens muskler mer än absolut nödvändigt.
Läs gärna mina inlägg om bäckenbottensäker träning för mer tips.
Och om situps 1 och 2.
Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar efter förlossningen?

Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Jag fick framfall på bakre slidvägg. Ingenstans kan jag läsa om att någon får värk i underlivet och magen? Vilket jag har. Fram och tillbaka hela dagarna värker det,som mensvärk. Hade ring som stöd,men då fick jag inte bajsa istället. Tog bort den och fick gå på toaletten. Men har fått ont istället,känner mig sjuk.
Hej! Stackars dig, det du beskriver låter hemskt jobbigt! Det verkar ju som att du varit hos läkare och blivit undersökt ordentligt. Min första tanke är att jag verkligen inte är rätt person att svara på din fråga, tyvärr, och med att jag är sjukgymnast och inte läkare. Men om inte gynekologen kan ge svar, finns det något annat som kan vara värt att kolla upp hos allmänläkare? Magen, tarmarna? Ibland måste man vara ”frisk för att vara sjuk” och orka ifrågasätta och be om andra undersökningar. Men kanske är du redan undersökt och utredd och besvären bara finns ändå? Min enda idé är då att det kanske kan uppstå molande värk i ryggen och mage som påminner om menssmärtor i och med att ett framfall hör ihop med en svag bäckenbotten. Bäckenbotten sitter liksom upphängd genom ligament i de nedersta kotorna i ryggraden, och ett framfall kan du innebära att allting tynger nedåt. Kanske kan det skapa din värk?
Är du överviktig? Testa att gå ner i vikt, övervikt lägger mer belastning på bäckenbotten. I vissa fall kan besvär och symtom från bäckenbotten lindras av viktnedgång. Behöver du knipträna mer? Se till att träffa en sjukgymnast eller urpterapeut som kan hjälpa dig med ett bäckenbottenträningsprogram och utvärdering av din muskelstyrka. Kanske behöver du också stärka upp mage- och ryggmusklerna?
Oavsett, hoppas du hittar rätt inom vården och får den hjälp du behöver! Stort lycka till!
Hej! Jag har samma symtom.
Som mensvärk mest hela tiden, uppehåll ibland. Hur gick det för dig?
Jag är strax över 40, har fött två barn och hade rectocele grad 1 och började läsa på och leta information, det verkar som om Belgien och Frankrike är väldigt kunniga på det här området. Jag bor utomlands och hittade en fransk sjukgymnast som är specialist på underlivsproblem http://www.mummysphysio.com/index.html Jag hade ingen kunskap alls, bara hört lite allmänt att det är bra att knipa då och då. Sjukgymnasten undersökte min bäckenbotten styrka och visade exakt hur man ska träna upp bäckenbotten musklerna, hur man kniper rätt muskler. Andningen är väldigt viktig.
Ligg på rygg, fötterna i golvet, en hand på magen och andas in med magen inåt – INTE utåt. Detta för att diafragman inte ska pressa nedåt. Andas in, andas ut, tilta bäckenet lite och knip främre delen av bäckenbotten (urin muskler). Mage, rumpa osv ska vara helt avslappnade. Knip 10 sekunder x 5 gånger eller så långt du klarar utan att du börjar hjälpa till med magmusklerna. Du kan hålla andra handen lågt ner på magen och kontrollera att inte musklerna börjar spännas där. Upprepa med sidorna av vaginan, anusmusklerna och slutligen hela underlivet, 10 sek x 5 ggr var. Eller mindre i början och bygg upp styrkan efterhand. Andas normalt mellan varven.
Övriga råd; Löpträning är inte bra, eller annan träning med hopp, studs. Promenader, cykling, cross-trainer och simning är bra. Situps och annan magträning där överdelen förs emot nedre delen av kroppen är väldigt påfrestande för bäckenbotten och bör undvikas. Variationer på plankan är bra, om man vet hur man ska göra – andas in med magen inåt, andas ut, tilta bäcken, knip och gå upp i planka. När man hostar ska man återigen andas med magen inåt, för att skydda bäckenbottenmusklerna. Vid toalettbesök för att bajsa ska man sätta fötterna på en pall så att knäna kommer upp, sitta rak i ryggen, andas in med magen inåt och sedan låtsas att man blåser ut genom ett sugrör, det är inte bra att trycka på för mycket, det kan förstärka problemen. Kissa bör man helst bara göra var tredje timme, kanske 7 gånger per dag. Varje gång man kissar ökar trycket även på rectocele. Var avslappnad i musklerna och låt blåsan tömma sig självt.
Det allra bästa är förstås om man kan få professionell hjälp för att lära sig knipa korrekt, det är inte helt lätt att få till allt rätt med andning och muskler. Om man kniper fel kan problemen förvärras. Jag är glad att jag fick all den här informationen innan mina problem hade blivit värre. Även om man har svårare grad av olika sorters framfall kan problemen bli bättre av rätt övningar. Tänk vad många operationer och andra problem, inkontinens osv som kan undvikas om alla kvinnor kände till det här. Varför satsar inte sjukvården på mer förebyggande insatser????
Tack för din långa informativa kommentar!
Jag drömmer också om en annan slags vård för gravida och nyblivna mammor och närmar mig gärna det franska sättet att arbeta med sånt här. /Skrev bland annat det här för ett tag sen: https://bakingbabies.se/2015/07/13/en-modravardsdrom/) I Sverige finns det för närvarande runt 10 specialiseter inom området ”obstetrik, gynekologi och urologi”, det som jag hoppas på att kunna bli inom ett par år.
Jag vet förstås för lite om dig för att kunna uttala mig om ditt fall – har någon gjort bedömningen att dina skador hade kunnat undvikas genom någon speciell slags insats? Jag gick en kurs i augusti där kolorektotalkirurgen och förlossningsläkaren som föreläste menade att många förlossningsskador är svåra att undvika eftersom vi människo-kvinnor rent anatomiskt föder för stora barn i förhållande till våra bäckens bredd (och bäckenet måste vara förhållandevis smalt för att vi ska kunna gå på två ben). De var för övrigt absolut inte såna som negligerade kvinnors besvär, utan snarare tvärt om, oerhört empatiska och duktiga på sina jobb. Som jag har förstått det är ålder och övervikt de största riskfaktorerna för många besvär med bäckenbotten, och det är ju en trend med många äldre mödrar. Och det ”förebyggande arbetet” tycker jag ändå framgår nästan i överkant för de flesta, som av många naturliga anledningar väntar med att skaffa barn…(OBS jag menar inte att det är kvinnors ”eget fel” om de får skador, utan mer att det ibland är svårt att hitta orsaker som faktiskt går att förebygga)
Lite mer jag skrivit om ämnet:
https://bakingbabies.se/2015/05/03/kan-jag-styrketrana-med-ett-framfall-eller-en-andtarmsbuktning/
https://bakingbabies.se/2015/05/03/hur-kan-jag-trana-magen-om-jag-har-ett-framfall-eller-en-andtarmsbuktning/
https://bakingbabies.se/2015/08/22/lasarfraga-om-traning-och-lackage/
https://bakingbabies.se/2015/02/06/lasarfraga-om-backenbotten/
https://bakingbabies.se/2015/08/31/ett-fysioterapeutiskt-blogginlagg-om-bajs/
Tack igen för att du skrev, din kommentar kan bidra med tips till att någon annan som har besvär!
Kram!
Hejsan, det var 15 år sedan jag fick mina barn, så kanske hoppade jag in på fel forum! – jag stötte på den här artikeln när jag googlade om bäckenbotten problem allmänt. Jag kände att jag ville dela med mig av min AHA upplevelse de senaste veckorna. Men jag läste några av länkarna ovan och håller helt med dig. Och kanske dagens nyblivna mammor i Sverige redan får bra information, medan inte alla kvinnor i medelåldern och äldre har samma kunskap. Med förebyggande insatser menar jag just det – att utbilda och informera kvinnor i alla åldrar att ta hand om sig, lära sig läsa signalerna att något är på väg att gå fel. Nu var ju mina problem inte så stora som tur var, men de kunde ha blivit det. Det senaste året har jag tränat helt fel, mycket magträning med situps, konditionsträning med hopp osv, och intuitivt kände jag att vissa övningar som t ex star jumps inte kändes rätt. Det är lätt att ignorera varningstecknen i början och då blir det ju värre, kanske leder till inkontinens och tom operation. Ta hand om er! Kram Nilla
Aha, ja då fattar jag hur du menade! Informationen i Sverige är nog långt ifrån så bra som en skulle önska. Jag försöker dra mitt strå till stacken med vår blogg i alla fall! Hoppas du får fortsätta må bra och vara hyfsat symtomfri!
Precis såhär har jag det! TACK!! Kände mej så ensam… Försökte prata med min barnmorska på efterkontrollen men hon sa att allt var så fint o precis som det skulle. Känns inte normalt att 10 månader efter förlossningen inte kunna bajsa utan att hjälpa till med fingrarna i slidan. Satt o grät sist för det kändes så jävla förnedrande.
Hej, jag ska snart föda mitt andra barn efter att jag fick en partiell sp ruptur med första barnet och ska nu få beslut ang om det blir kejsarsnitt eller ej. Men när jag läser detta så känner jag igen mig i det mesta som skrivs om bakre framfall och jag undrar om jag fortfarande kan ha besvär med ett sånt 2,5 år efter förlossning. Är det gyn man vänder sig till? Har ju fått kontroller efter förlossning och op och de har sagt att allt är normalt men jag kan oftast inte gå på toa alls utan att hålla emot med fingrarna… tack för en superbra blogg! <3
Du vänder dig till barnmorskan som borde boka tid till läkare den vägen. Annars är det gynekolog.
Tack! Det ska jag göra
Hej. Tack för din fantastiska blogg!
Jag har fått rektocele och cystocelegrad 3 o cervixframfall grad 2 efter förlossning för 5 mdr sen. Hade ett grad 1 rektocele och grad 1 cervixframfall redan innan graviditet, så enl gynekolog är det dåliga gener och ålder (39) för förstagångsförossning som ligger bakom. Så som jag förstått det inga skador, men uttänjd oelastisk bindvävnad som ger mig bekymmer. Mitt knip/bäckenbottenmuskler är medelstarka enl gyn. Jag tycker att det är jättesvårt att känna om/när träningen blir för hård eftersom bakväggen hela tiden tittar ut genom vagina ca 0,5-1 cm nedanför slidkransen så att öppningne är ca 2 cm i diameter, så där är ju en slags tyngd/globuskänsla hela tiden som främst blir sämre när rektum blir gas eller avföringsfylld. Jag vill ju inte förvärra situationen speciellt nu det första året då det finns en viss chans till förbättring. Har du något tips på hur jag känner om träningen blir för hård? Än så länge har jag bara gått på träning för nyblivna mammor och långa promenader + använder TÄTappen, men saknar swingdansen (mycket bounce och därmed lite stötitgt mot bäckenbotten) som har varit en oerhört stor del av mitt liv och hade gärna kommit igång med kitesurfning till våren igen, men vet inte om det är så smart eller ej. Vi kanske ska ha fler barn, så operation är inte aktuellt just nu.
Tacksam för svar om tips på hur jag känner om träningen blir för tung och vad du tror om swingdans och kitesurfning nu och i framtiden!
Hm, svårt! Jag tänker att du ska bara bestämma dig för vissa förhållningregler, typ ”inte hålla andan när jag lyfter” och så vidare. Har ingen föreslagit en prolapsring? Det tror jag hade kunnat hjälpa dig under träning. 5 månader är lite och jag tänker väl att du egentligen inte ska tillbaks till träning med hopp/dunsar förrän kanske 12 månader, om ens då? Jag kan verkligen inte svara mer specifikt utan att ha undersökt dig själv.
Tack för ditt svar! Såg först nu. Ska till uroterapeut om 2 veckor o prova ut prolapsring. Sen får jag väl försöka att inte vara så hialös som vi säger på skånska .
Fick barn för 6 månader sen, mitt tredje, kom.igång med träning och löpning men fick en tyngdkänsla och obehag. Fick beskedet förslappad främre slidvägg. Men anser att det är för tidigt att säga om det blir bättre eller för alltid. Jag helammar fortfarande. Jag känner mig väldigt ensam i detta och lite deprimerad då träning är en stor del i mitt liv. Jag träningscyklar en hel del på spinningcykel hemma, Det jag funderar på är om du anser det är ok att stå upp eller gör jag det värre då? 6 månader har gått men anser du att chansen finns att det fortfarande kan gå tillbaka eller kommer jag få leva med detta? Tack för din fina sida!
En del av svaret finns här:
https://bakingbabies.se/2016/09/02/vad-ar-skillnaden-mellan-en-buktande-slidvagg-och-ett-framfall/
Hur känns det när du står upp och cyklar? Min devis är ”allt som känns okej är okej”.
Tack för svar! Det känns okej tycker jag, men oron att göra de värre har tagit över i huvudet och jag känner efter lite för mycket tror jag.
Det är vanligt. Det borde inte vara någon fara, men börja korta stunder och utöka försiktigt så du hinner med att tolka kroppen också. Och kanske bearbeta obehag/rädsla lite steg för steg.
Ja tack, min förhoppning är ju att det ska blir bra. Gyn anser inte att jag borde ha så stora ”problem ” av det som jag själv känner att jag har. Vill gärna komm tillbaka till löpningen igen. Då jag inte känt något av detta i de 2 tidigare förlossningarna känns det oroande och jobbigt. Tack för du tog dig tid att svara!
Jag har bakre framfall som jag känner av när jag är nödig, då det liksom skaver i slidöppningen, men ingenting buktar egentligen utanför. Jag kan också behöva hålla emot mellangården när jag går på toaletten. Annars upplever jag inga andra problem, ingen tyngdkänsla, inkontinens eller samlagssmärta. Känner jag efter i slidan så buktar det dock rejält när något finns i tarmen.
Jag vill så gärna börja springa igen. Men vilka varningssignaler skall jag lyssna efter? Jag har provsprungit kortare sträckor och upplever då inga symptom, mer än att kan kanske känner mig lite kissnödig? Det kan också bara vara inbillning. I övrigt känns det som vanligt. Jag har kniptränat dagligen i 6 månader och har fått bra effekt av det. Jag kan hosta, nysa och hosta utan problem av urinläckage, vilket var omöjligt tidigare.
När skall jag fortsätta och när bör jag bromsa? Är så rädd att förvärra skadan eftersom det inte besvärar jättemycket i dagsläget.
Tack för en bra blogg!
Tror du får svar i denna serie inlägg: https://bakingbabies.se/2017/08/06/tema-backenbotten-och-lopning/
Hej!
Jag har en fråga angående anatomin. När jag känner efter i slidan baktill känns det inte utbuktande utan som en vägg precis innan för slidmynningen, känner jag lite längre upp känns det mest som en vägg men trycker jag kan jag absolut känna konturen av tarmen, speciellt om jag är ibehov av att gå på toaletten. Ska man inte alls kunna känna tarmen och har jag då en buktande bakvägg? Jag tycker också att jag känner en tyngdkänsla när jag behöver gå på toa men det buktar liksom inte någon stans verkar mer trycka, men sen har jag ingen mellangård (eller yttre muskler) kvar sedan första FL så jag har en vid öppning så jag tänker att allt liksom hänger ihop mer eller mindre och att en full tarm på något sätt kommer påverka bäckenbotten m.m.
Jag förlöstes med kejsarsnitt för 4 månader sedan så kanske återhämtar den sig?
Åh jag tycker att det är väldigt svårt att svara på detta utan att undersöka. Men det låter ju lite som att du har en muskelskada som gör att avståndet mellan slidan och tarmen är för litet? Jag gissar att det är avföring du kan känna? Men som sagt, vilda gissningar utan undersökning.
Så du menar att man inte ”normalt” borde kunna känna konturen av tarmen om trycker baktill i slidan?
Jag vet inte riktigt hur du menar. Tarmen är ju så mjuk och flexibel, så kan du verkligen pinpointa tarmen genom slidväggen så låter det ju flortunt. Om du menar att du kan känna avföring/klumpar genom slidväggen så brukar det vara ett symtom på att det är tunt, men kanske inte nödvändigtvis på att något är fel. Det är ju knökat inuti bäckenet, sådär så att om en person är jätteförstoppad kan det till och med ge urininkontinens genom att bajset faktiskt tar så mycket utrymme att det också trycket på blåsan, genom slidan.
Okej, då är det kanske inte tarmen jag känner, för det känns lika dant när jag varit och tömt. För jag måste pressa med viss kraft och först då känner jag något avlångt liksom cylindriskt som i mitt huvud bara kunde vara tarmen men, ja jag har ju inte riktigt koll på anatomin.
Känner verkligen att alla förlösta borde ha ett fysiosamtal/undersökning med en kunnig bäckenbottenexpert som du så man kunde ställa alla sina frågor och lära känna sig själv /känna sig bekväm i sin kropp igen!
Tack för alla svar och bloggen!!
Hej!
Jag har fått diagnosen rectocele, blev undersökt med 3d ultraljud och då såg alla musklerna hela ut. Men mellangården är för kort, kan det stämma då att musklerna är ok?
Väntar på kallelse till operation. Läkaren sa att man behöver sy ihop åtminstone 5 cm i väggen mellan slidan och tarmen, är det mycket eller lite i sammanhanget?
Undrar också hur lämpligt det är med längdskidåkning? Vi ska åka till fjällen en vecka med sambons familj.. Vet att det kommer kännas men är det skadligt?
Hej! Det är jättesvårt att svara på din fråga om det kan stämma att musklerna är okej (jag skulle behöva undersöka själva för att få ett hum om läget), så jag föreslår att du dubbelkollar med din läkare.
Tänker du längdskidåkning nu innan eller efteråt? Innan tänker jag att det inte spelar någon roll, men efter operationen ska du ta det lugnt med skidåkningen första månaderna.
Menar du att crosstrainer och motionscykel är bra alternativ som träning när man lider av rectocele? Eller är de inte bra alternativ?
Det funkar oftast bra!
Hej! Fått konstaterat lätt buktande bakre slidvägg 4 mån efter förlossning. Besvär med tyngdkänsla vid ansträning. Frågade gyn om denna känslan beror på slidväggen men enligt henne går inte det att svara på eftersom tyngdkänsla är ett så diffust begrepp.. Kanske beror känslan ”bara” på svaga bäckenbottenmuskler?? Har dock inga besvär med läckage. Jag är rädd för att börja träna igen då bara några enstaka övningar gör att jag får dras med tyngden minst 2 dygn efteråt. Undrar om detta kan göra att buktningen förvärras? Fick inget bra svar av gyn när jag frågade detta.. känner mig så begränsad och ledsen över detta då jag i vanliga fall tränar flera gånger i veckan.. är medveten om att mycket kan bli bättre eftersom det endast gått 4 månader, men ändå kan jag inte låta bli att oroa mig att det alltid ska vara såhär nu.. om jag går 5 km behöver jag vila resten av dagen för att inte få besvär dagen därpå..
Tack för en jättebra blogg, har lärt mig såå mycket sen jag hittade hit!
Hej! Det finns en tydlig vägledning till träning trots/med besvär från bäckenbotten i de webbkurser jag har gjort. Brukar i regel inte försöka pracka på produkter som svar på frågor, men vill i alla fall vara nämna att om du behöver vägledning så finns det som alternativ. Tyngdkänsla kan vara ett symtom som kommer sig av svag bäckenbotten men kan också komma sig av överspänning pga överkompensation pga att du kniper omedvetet för mycket pga slidväggsbuktningen. Jag skulle rekommendera ett besök hos en bäckenbotten-fysio för att bättre svar på dina funderingar kring bäckenbotten och träning.
Tack för ditt svar!
Men min fråga om ansträngning/träning kan förvärra en slidväggsbuktning, alltså att buktningen blir större, vet man om det är så? Eller är det mest troligt bara förnimmelsen av tyngd som förvärras?
Det kan vara både och. När man är nyförlöst har bäckenbotten en nedsatt förmåga till stöd för bäckenorganen och känslan av tyngd/skav/trötthet efter ansträngning ska man ha respekt för. På sikt kan det handla om att man hamnar på ett ”steady state” när allt är statiskt och inte förvärras av ansträngning, men man ska vara lite försiktig fram tills att man lärt känna sina gränser.