Puls och träning under graviditet

En gravid läsare skrev följande fråga:

”För många år sedan träffade jag någon som hade läst att gravida skulle undvika hög puls och hon hade t o m läst att man inte skulle gå över 120 slag/minut. Eftersom hon var intresserad och använde pulsklocka i kombination med att hon var brevbärare med massor av trappspringning tyckte hon att 120 var en orimlig gräns.Vad säger man om hög puls vid graviditet idag?”

Ja, vad säger vetenskapen om graviditet och puls idag?

Graviditet innebär stora omställningar i kvinnans kropp även vad gäller blodomloppet. Blodvolymen ökar, pulsen går upp och hjärtat pumpar mer blod i varje slag. Blodkärlen mjukas upp något i sina väggar och ger därför ett mindre motstånd, vilket kan ge blodtrycksförändringar. Blodtrycket sänks ofta till en början och uppnår mer normaliserade värden eller höjningar mot slutet. En gravid kvinnas puls ökar eftersom hjärtat behöver pumpa mer blod, enkelt uttryckt. Eftersom det behövs mer blod till livmodern kommer hjärtat i sin tur få jobba hårdare för att skicka tillräckligt med blod till resten av hennes kropp. Pulsen är också beroende av kvinnans ålder och träningsgrad sedan innan graviditeten.

Minut-volym och puls

I mitten av en gravditet är liter per minut-volymen som passerar hjärtat 30-50% större än innan graviditeten. Omställningarna i blodomloppet syftar till att säkra upp blodflödet till både mamma och foster både i vila och under fysisk aktivitet. Att barnet reagerar om kvinnan får en pulsökning är känt, dock håller sig barnets pulsökning till okej nivåer under normal träning i alla studier som undersökt saken. En gravid kvinna som tränar på en ”normal motionärsnivå” kommer inte påverka barnets mående, födelsevikt eller risk för för tidig förlossning.

Tidigare fanns gränser för att gravida inte skulle gå över en puls på 140 slag i minuten. Numera avgörs gränsen av hur du som gravid mår när du tränar. Dock visar senare forskning att gravida kvinnor kan hålla sig inom ett spann på 60-90% av maxpuls utan att påverka barnet negativt. De lägre spannen 60-70% är lämpligast för kvinnor som inte är vana att träna hårt innan graviditeten, och de högre spannen för dem som är vana att träna på hög nivå och vill bibehålla sin träningsnivå så gott det går under graviditeten. Ett snitt på 81% av maxpuls har setts i studier vara helt ofarligt.

Vilopuls inte ett bra mått, skattad ansträngning är det

I och med att även vilopulsen går upp kan det bli förvirrande att ha puls som ett utgångsvärde vad gäller fysisk ansträngningsnivå under graviditet. Rekommendationen är istället att gå efter allmän känsla i kroppen eller ett ”talk test” – träningen ska inte vara mer intensiv än att den tillåter att kvinnan kan prata samtidigt. Senare forskning har visat att kvinnor som konditionstränar under graviditet får en minskad vilopuls (vilket är positivt). Kanske kan detta bidra till att kvinnan i mindre utsträckning drabbas av högt blodtryck och havandeskapsförgiftning under graviditeten.

När man jämför energiåtgång med uppskattad ansträngning så blir ofta den upplevda ansträngningen högre för mindre tungfysisk insats ju längre graviditeten fortgår. Detta förklarar att gravida kvinnor drar ner på gånghastigheten. Det blir jobbigare och jobbigare att träna på samma nivå, så det naturliga är att kvinnor sänker sin aktivitetsnivå för samma upplevda ansträngning.

Ha koll på pulsen under träning?

Vi utgår från mig som exempel. Jag är 31 år gammal. Det finns som jag förstått det tre olika vedertagna sätt att beräkna maxpuls.

Alternativ 1

kvinnor: 226 – ålder
män: 220 – ålder

Jag som exempelvis (31 år): 226-31=195

Alternativ 2

210 – (0,5 x ålder)

Jag som exempel: 210- (0,5 *31)=194,5

Alternativ 3

208 – (0,7 x ålder)

Jag som exempel: 208 – (0,7*31)=186,3

Alternativ 3 passar kanske bäst för dig som vet med dig att du exempelvis av ärftlighet har låg maxpuls.

Om vi fortsätter med mig som exempel och bara höftar att min maxpuls är 195. Om jag är gravid är det då enligt rekommendationerna okej att ligga mellan 60-90% av maxpuls. I mitt fall blir 60 procent av min maxpuls 117, och 90 procent av min maxouls är 175,5. Om jag ska gör ett talk-test så gissar jag att min puls kommer hamna på ca 75%, det vill säga 146, 25. Om jag skulle vara gravid skulle min puls ligga högre än normalt för motsvarande ansträngningsnivå när jag inte är gravid.

Puls och träning under graviditet

Slutsatsen är att det helt okej för en gravid kvinna att träna och anstränga sig så att pulsen ökar rätt kraftigt. Det är absolut viktigast att lyssna på kroppen. Om du får sammandragningar eller något annat tecken på att kroppen inte mår helt hundra är det läge att sluta. Pulsen är inget superbra mått under graviditetsträning. Pulsen är en källa till information som du behöver tolka på rätt sätt.  Det är aldrig viktigare information än kvinnans allmänna mående.

Referenser

Vidare läsning på bakingbabies

Vidare funderingar om träning och graviditet?

Missa inte webbföreläsningen här, i den går jag igenom myter och sanningar om träning under och efter graviditet. Allt enligt den senaste forskningen.

Previous

Next

7 Comments

 • Tack för läsningen, en fråga för förtydligande har jag dock. Du skriver ”En annan studie har visat att kvinnor gravida i vecka 32 skattar sin ansträngning högre när de jämfört med vad de i vecka 20, för samma ansträngning.” Här undrar jag hur ansträgning definieras (just nu uttrycker ju meningen en motsägelse). Jag antar att deras skattade ansträngning är på typ Borg-skalan, men vilket objektivt mått på ansträngning har använts, puls eller t ex Mets/watt? Bara nyfiken eftersom jag har läst en hel del om sånt här utifrån andra diagnosgrupper.

  Och så uppkom en följdfråga. Hur är det med sammandragningar och fysisk aktivitet? Ska de ses som ”ett tecken på att kroppen inte mår helt hundra”? Minnas att jag hade så kraftiga sammandragningar när jag promenerade förra graviditeten så att jag fick stanna, och nu får jag sammandragningar av framåtböjningar så plocka ur diskmaskinen eller städa upp leksaker är inte min favorit. Samtidigt har hittills nästan haft mest sammandragningar när jag ligger ner på rygg. Och sammandragningarna i sig ska ju inte vara farliga bara de inte är smärtsamma?

  • Svaret på första frågan är RPE, tänkte bara att de flesta inte känner till begreppet och jag orkade inte förtydliga.

   • Min första fråga var tvådelade dock. Jag förstod att ”skattad ansträningning” var RPE men det intressant är vad de jämför mot, du skriver ”för samma ansträngning” och om det bara är RPE är det ju motsägelsefullt att de skattar den högre och ändå är samma eller hur? Däremot brukar man jämföra skattningen mot puls, eller utfört arbete (mets/watt). Nu är jag jobbig, men just eftersom jag läst ganska mycket om detta tidigare är jag genuint nyfiken.

    • Jag ändrade lite efter att jag skummat studien igen. Kan inte länka till pubmed från mobilen, säg till om du vill ha länk till studien.Det här är ju kunskaper som är ”goddag yxskaft” för de flesta gravida ju, klart det blir tyngre liksom.

  • Jag är nästan säker på att det gäller smärtsamma sammandragningar. Jag har ju haft så mycket sammandragningar båda gångerna (både smärtsamma och vanliga) att jag fått kolla upp cervix-längden. Tror väl att det finns ett samband, dock inte direkt, med sammandragningar och förkortning av cervix.

 • Testar att skriva här även fast det är ett gammalt inlägg och hoppas du läser. Är gravid i v13-14 och har inte kunnat knappt röra mig den senaste 1,5 månad på grund av kraftiga kräkningar och illamående. Men har nu börjat träna så försiktigt igen. Innan grav var jag en vanlig motionär, tränade 2-4 ggr i veckan. Gillar dock att pressa mig i intervaller och liknande. Nu när jag har kört något pass så upplever jag att pulsen går upp väldigt snabbt vilket ju inte är så konstigt, men har du läst något om huruvida det är farligt med kortare pulstoppar över 70-80% såsom vid en kortare intervall för att få känslan av att ta ut sig? Det blir ju definitivt högre ansträngning än ”walk and talk” men under väldigt kort tid. Allt jag har hittat tolkar jag beskriver medelpuls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *