En serie om gördlar efter förlossning

En serie om gördlar efter förlossning

Är det bra att använda gördel efter graviditet?

Efter att ha sett en diskussion på Facebook har jag under en tid funderat på huruvida gördlar efter förlossning är bra eller inte. Flera stycken i diskussionen hade egen erfarenhet av gördel efter förlossning och flera andra hade läst, hört och upplevt olika fördelar och nackdelar. Människors berättelser och upplevelser är alltid intressanta, men de blir inget mer än anekdoter och är inte överförbara till någon annan.

Först lite anatomi

Magen består av flera lager muskler vilka sträcker sig från bröstbenet och nedersta revbenen ner till bäckenet. När alla bukmusklerna arbetar tillsammans utgör de en effektiv muskelkorsett som stödjer bäckenet och ryggraden. Några av magmusklerna är de muskler som skapar rörelser framåt och åt sidan i bålen, medan de inre musklerna stabiliserar ländryggen genom alla rörelser.

Under en graviditet orsakar hormoner tillsammans med livmoderns tillväxt en sträckning av hela bukväggen och magmusklerna, vilket ofta blir synligt genom en magmuskeldelning. När magmusklerna försvagas tippas bäckenet också framåt och kvinnan får en ökad svank. Efter förlossningen börjar livmodern omedelbart dra ihop sig och minska i storlek, vilket gör att magen och huden blir mjuk och flabbig. All vävnad som inte är livmodern hänger inte med i svängarna lika snabbt. Det tar för de allra flesta åtskilliga månader, upp till ett år, innan all vävnad har dragit ihop sig till något som kan liknas vid ursprungsläget. De flesta magar blir sig heller aldrig helt lika.

Stöd för postpreggomagen är vanligt

Att använda stöd och bälten för en postpreggomage är vanligt världen över, och ger ofta ett direkt resultat i att kvinnan ser smalare ut eftersom hud och mjukdelar pressas ihop. En gördel kan också ge ett stöd som kvinnan annars saknar och kan ha den positiva effekten att hon återgår till normal fysisk aktivitetsnivå tidigare.

Diskussionen kring maggördlar efter förlossning blir alltid lite spretig tycker jag. Dels handlar det om magmuskeldelningar, dels om smärtlindring, dels om belastning och tryck på bäckenbotten. Någon i diskussionen jag följde hade uppfattningen att kvinnor inte ska använda maggördel efter en vaginal förlossning eftersom det ökar buktrycket. Det finns en logisk tanke att ökat buktryck efter förlossning kan vara negativt för nyförlöst kvinnas bäckenbotten. Det där gick jag igång på, buktryck och bäckenbotten är ju något av ett intresse för min del!

Så jag har helt enkelt läst på!

En serie om gördlar efter förlossning

  • Vad är syftet med att ha gördel efter en graviditet?
  • Vad har en gördel för eventuella positiva effekter?
  • Och finns det några negativa effekter?
  • Och hur påverkas bäckenbotten av en gördel?

Vetenskapen är vag

Det ni ska veta är också att jag grundar mina svar på det jag läser. Forskning och studier. Det är den grunden jag står på när jag ger professionella råd i mitt yrke som fysioterapeut. Det finns också en hel värld av kvinnor som har uppfattningar och erfarenheter som forskning inte alltid omfattar. Det betyder inte att de har fel. Kanske har forskarna bara ställt sig fel frågor? Det finns inte heller särskilt många studier att falla tillbaka på.

Det som är svårt dock är att värdera information från enskilda kvinnor som har jättebra eller jättedåliga erfarenheter av exempelvis gördlar efter graviditet. Vem vet hur det skulle gått om hon gjort annorlunda? Kanske jättestor skillnad eller ingen skillnad alls.

Jag ska i de kommande dagarnas inlägg försöka ge ett vetenskapsbaserat resonemang kring detta ämne. Häng på!

Referenser:

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

En serie om gördlar efter förlossning:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (6)

Intressant! Jag är nysnittad och funderar på om jag ska införskaffa mig en gördel eller ej. Efter min förra vaginala förlossning var det faktiskt inget jag tänkte på ens. Hoppas du resonerar kring gördel efter både vaginal förlossning och kejsarsnitt? Tack för en mkt bra och informativ blogg!

Ser fram emot de kommande inläggen på temat! Jag fick barn för en dryg vecka sedan (nummer tre) och har tidigare haft problem med magmuskler som ”fastnade i fel läge” och drog isär magen istället för att hålla ihop (såg ut att vara gravid utan att vara det). Träffade en fysioterapeut i Uppsala som TRYCKTE musklerna på plats – vilket faktiskt hjälpte. Det blev en synbar förändring redan efter en behandling. Jag funderade också på gördel, men tänkte att om jag använder det eller något annat stöd, kommer ju bål- och bäckenmusklerna vänja sig vid ”externt stöd” istället för att stärkas själva (enligt principen man blir bra på det man tränar), så jag avstod. Ska bli intressant att läsa vad vetenskapen säger!

Ser fram emot de kommande inläggen på temat! Jag fick barn för en dryg vecka sedan (nummer tre) och har tidigare haft problem med magmuskler som ”fastnade i fel läge” och drog isär magen istället för att hålla ihop (såg ut att vara gravid utan att vara det). Träffade en fysioterapeut i Uppsala som TRYCKTE musklerna på plats – vilket faktiskt hjälpte. Det blev en synbar förändring redan efter en behandling. Jag funderade också på gördel, men tänkte att om jag använder det eller något annat stöd, kommer ju bål- och bäckenmusklerna vänja sig vid ”externt stöd” istället för att stärkas själva (enligt principen man blir bra på det man tränar), så jag avstod. Ska bli intressant att läsa vad vetenskapen säger!

Spännande! Jag har precis fått mitt tredje barn, funderar mycket på om det är bra eller dåligt med gördel. Kroppen blir ju bra på det den tränar på, så även om gördeln ger stöd och håller in magen så att hjärnan fattar var alla saker ska vara, är väl risken att bålmusklerna inte stärks. Ska bli intressant att ta del av den info du har letat upp!

Tack annars, för en mycket välskriven, innehållsrik och informativ blogg!

Väldigt intressant inlägg! Har länge funderat på hur jag själv ska göra efter min första förlossning nu i april iår! Följer gärna!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.