Gördlar och buktryck

Gördlar och buktryck

Ökar en gördel buktrycket?

Din bål är en ballong. Överst har du diafragma och ovan dem kungorna. Runt omkring har du alla bålmusklerna och i botten har du bäckenbotten. När trycket ökar i ballongens midja ökar trycket ner mot din bäckenbotten. Samma kan du tänka kring en ketchupflaska. Du öppnar locket, vänder den med korken neråt, tryck på flaskans sidor och ut kommer ketchupen. Vad är det som orsakar att kethcupen kommer ut? Jo, en kombination av gravitationen och ditt tryck på flaskan, samt öppningen i korken.

Så, låt oss nu ta detta tankesätt till kroppen. Bålen är flaskan, bäckenbotten är korken. Urinrör och analöppning är öppningarna… När du lyfter tungt, spänner magen och/eller håller andan ökar trycket i din kethupflaska eller ballong. Om din bäckenbotten är stark nog håller den emot, om den inte är det buktar hela bukinnehållet nedåt.

Bäckenbottens funktion

Det bästa sättet att beskriva din bäckenbotten är som en korsning mellan en studsmatta och en hängmatta. Bäckenbottens slyngformade muskler kan studsa upp och ner samtidigt som vi rör oss, men de lyfter samtidigt upp hela bukens innehåll mot tyngdlagen precis som en hängmatta. Hela tiden när vi rör oss sker som en ”armbrytning”. Vi ser hela tiden vilken som är starkast – vår bäckenbottens lyftande kraft eller belastningen vi utsätter den för. Förhoppningsvis vinner bäckenbotten.

Bäckenbotten förlorar armbrytningen när trycket inne i magen blir större än den kraft som bäckenbotten kan stå emot. Vi kallar denna kraft för intraabdominellt tryck, och det skapas både av våra egna rörelser och genom yttre faktorer som att lyfta, bära, hoppa. Det som är tyngst är hopp, löpning, rörelser när båda fötterna lämnat underlaget samtidigt och när buktrycket ökar upprepade gånger som vid upprepade tunga lyft.

Det högsta uppmätta trycket

Det forskningsmässigt allra högsta trycket mot bäckenbotten sker när musklerna spänns och du ska hosta. Går och står du samtidigt som du höstar blir trycket ännu högre. Det finns  vad jag vet ingen träning eller andra yttre faktorer som skapar ett högre buktryck än detta.

När jag researchade inför detta inlägg hittade jag några olika studier som undersökt buktryck hos patienter som genomgått stora bukoperationer (alltså ej kejsarsnitt eller vaginala förlossningar). En studie gjorde en jämförelse mellan användning gördlar efter bukkirurgi, där hälften av patienterna fick använda en icke-elastisk bomullsgördel och andra halvan en elastisk sådan. Det intraabdominella trycket ökade i båda grupperna när de använde gördlarna, men blev högre i den gruppen som hade en icke-elatisk gördel. Det intraabdominella trycket var högt första dagen efter operationen och gick sedan ner successivt den första veckan, alltså på grund av operationen som sådan. Slutsatsen var  att elastiska gördlars påverkan på buktrycket är relativt liten och anses säkra att använda.

Gruppen med elastiska gördlar stannade kortare tid på sjukhuset och stygnen efter operationen kunde tas bort snabbare och slutsatsen var i stort att elastiska gördlar anses  är det mest lämpliga alternativet att rekommendera patienter efter bukkirurgi.

Gammal kunskap

När jag försöker hitta litteratur om maggördlar, buktryck och bäckenbotten hittar jag, på något sätt komiskt nog, enbart en artikel från The new York medical Journal från 1897. Och då pratar vi alltså inte om elastiska gördlar, utan om korsetter med snörning med syfte att skapa en getingmidja. I denna artikel, vars studiekvalitet jag inte kan avgöra, menade författarna att bäckenbotten buktar utåt av en hårt snörd korsett. Kan tänka det, ja.

Det illustreras rätt tydligt:

Bilderna är härifrån

Jag tänker att knappt ens någon (förutom kändisknäppisar…) tror att det är något som helst vettigt med att använda en dylik korsett nuförtiden. En elastisk gördel troligtvis inte har mer än marginell effekt på bäckenbotten och buktrycket. Mne för en helt nyförlöst och svag bäckenbotten kan denna tryckskillnad ändå kännas och vara något för mycket. Det behöver inte vara farligt, men det är onödigt.

Referenser:

Alla inlägg i serien:

Previous

Next

2 Comments

 • Hej, tack för intressant läsning! Jag ville bara dela med mig av min erfarenhet som givetvis är högst personlig och kanske inte kan översättas på alla. Jag har en bred och djup delning, främst ovanför naveln och upp till revbenen, som jag inte blir av med. Har även ett litet navelbråck. Har haft stor hjälp av Abhealer gördel de senaste åren (yngsta barnet är 3,5). I perioder har jag använt den stora delar av dagen,, men just nu använder jag den bara när jag tränar tungt på gymmet typ marklyft eller benböj.

  Även direkt efter graviditeterna när min mage var som en tom ballong som hängde utåt/neråt upplevde jag att gördeln hjälpte magen att dra ihop sig snabbare. Då hade jag en billigare gördel, köpte en Abhealer när magen börjat gå tillbaka så jag var min vanliga storlek.

  Ska tilläggas att jag har en normalfungerande bäckenbotten trots en vaginal förlossning och ett akutsnitt. Det jag behöver är något som hjälper till att hålla min delning vid tunga lyft – och då är det egentligen inte hela gördeln jag behöver utan ett litet området just vid bråcket och ovanför där bukhinnan lätt buktar ut. Jag är hyfsat vältränad och har ganska normal funktion på min mage trots delningen men just vid tyngre lyft håller den inte riktigt – och det känns för tråkigt att inte få träna övriga kroppen ordentligt enbart för att magen inte håller.

  Om du ser någon nackdel med den här typen av användning är jag så klart nyfiken.

  • Hej! Det finns lite olika syn på det här med ett yttre stöd generellt, typ att “ett yttre stöd gör att musklerna inte jobbar själva”. Det är mer ett argument för att man inte ska använda nackkrage och typ rygggördel när man har ont i ryggen, utan snarare försöka hålla sig rörlig och icke-rörelserädd. Den slags attityd kan dock spilla över litegrann mot maggördlar, att “vi liksom ogillar yttre stöd”. Grejen med en symtomgivande diastas är ju att musklerna inte heller svarar optimalt på träning i många fall, och då kan jag inte se det argumentet håller alla gånger. Så: För personer med besvärsgivande diastaser fattar jag alla gånger att en gördel kan kännas skönt i vissa lägen, och kan underlätta livet och förmågan att göra det man vill. Allt handlar om dos, och det måste också vara individuellt.

   Däremot förhåller jag mig skeptisk till att en gördel hjälper magen att dra ihop sig och det finns heller inga evidens för att så skulle vara fallet. Men: med det inte sagt att jag inte tror på att du har en adekvat uppfattning hur det varit för dig. Men utifrån min yrkeslegitimation måste jag förhålla mig till vetenskaplig evidens, och den verkar (även om den inte är suuuperomfattande) inte stödja påståendet att gördlar kan vara “aktivt behandlande”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *