Att ta bort livmodern – operationen

Att ta bort livmodern – operationen

Hysterektomi

Det här inlägget handlar om de olika operationsalternativ som finns när livmodern ska tas bort. Att ta bort livmodern kallas på medicinskt språk för hysterektomi. ”Hyster” kommer från det grekiska ordet för livmoder (hystera) och  ”ektomi” är ett ord för att beskriva ett kirurgiskt borttagande av något från kroppen. Det finns flera olika varianter av hysterektomier. Dels finns det olika sorters tekniker för ingreppen och dels finns det alternativ för hur mycket som faktiskt tas bort. Ungefär var tionde kvinna i Sverige genomgår en hysterektomi. I andra delar av världen är dessa ingrepp ännu vanligare. Operationer där livmodern avlägsnas är den vanligaste förekommande stora gynekologiska operationen i Sverige, kejsarsnitt borträknade.

Orsaker

Operationen görs om du har problem med muskelknutor på livmodern, allvarliga blödningar, cellförändringar, cancer, endometrios eller livmoderframfall. Att ta bort livmodern är aldrig första behandlingen utan patient och läkare har ofta försökt med flertalet andra behandlingar innan detta kommer på tal. Grundinställningen från medicinskt håll är att aldrig ta bort friska organ och detta ses som en utväg när andra behandlingar inte gett tillräckligt gott resultat.De flesta blir helt bra efter en hysterektomi från de symtom som ledde till operationen. Operationen är vanlig och anses vara stor men i de allra flesta fall okomplicerad.

De olika operationsteknikerna

Borttagning av livmodern kan ske på lite olika sätt.

 • Genom titthålsoperation
 • Genom ett snitt i nedre delen av magen
 • Genom slidan

Olika faktorer som avgör operationssätt

Hur operationen kommer gå till kommer avgöras av individuella orsaker och klinikens möjligheter. Återhämtningen efter en operation är ofta kortare om operationen sker genom slidan eller genom titthål. Titthålsoperation kallas också laparoskopi och innebär att operationen blir ”minimalinvasiv” och att det blir minimalt med sår och trauma för kroppen och därför även färre komplikationer så som exempelvis infektioner. Efter en titthålsoperation får kvinnan ofta nedsatt arbetsförmåga och blir sjukskriven i 2-3 veckor om hon har ett fysiskt lätt arbete, och från tyngre arbeten 3-4 veckor.

Som ett kejsarsnitt

Snitt i magen görs om livmodern är stor eller om det finns sammanväxningar i buken som skulle försvåra de andra alternativen. Ibland händer det också att en operation startar på ett sätt, men avslutas via buken då det under operationen blev tydligt att detta ändå var den lämpligaste vägen. Dessa operationer sker genom ett snitt i magen, ofta på samma sätt som vid ett kejsarsnitt. Detta är en stor operation och ger smärta och medför en viss infektionsrisk och ger kvinnan nedsatt rörlighet efter operationen. Kvinnan får ofta nedsatt arbetsförmåga till lättare arbeten i 3-4 veckor, och tyngre arbeten 4-6 veckor.

När operationen sker genom vaginalöppningen medför den ofta ett visst bukobehag samt en ökad risk för urinvägsbesvär efter operationen jämfört med tittahålsoperation.  Kvinnan får nedsatt arbetsförmåga och blir sjukskriven från lättare arbeten i 2-3 veckor, och tyngre arbeten 3-4 veckor. Hysterektomier genom slidan verkar ge något större risk för framfall och ansträngningsinkontinens.

Vad tas bort?

Beroende på orsaken till operationen och dina individuella förutsättningar kan man ta bort livmodern med eller utan äggledare och äggstockar. Om livmodertappen lämnas kan den göra menstruationsliknande blödningar fortästter komma även efter borttagningen av livmodern. Då måste du också fortsätta gå på cellprovsundersökningar. Äggstockarna är producenter av de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon och därför kan dessa lämnas kvar om det bedöms lämpligt för din hälsa. Det är vanligare att ta bort äggstockarna om kvinnan redan är i klimakteriet, hos yngre kvinnor sparas ofta dessa om möjligt då de har en viktig del i hormonbalansen i kroppen.

Återhämtning

Det kommer ett helt eget inlägg ägnat åt återhämtning och rehab efter dessa slags operationer imorgon. Efter 4-6 veckor är såren fullständigt läkta- Det tar kortare tid för titthålskirurgi och vaginala operationer och längre tid efter bukoperationer.

Att ta bort livmodern – operationen

Vill tipsa på att det på youtube ofta finns tydliga klipp som visar hur de olika ingreppen går till. Om du är intresserad rekommenderar jag en sökning på ”animated laparoscopic hysterectomy”, ”animated abdominal hysterectomy” eller ”animated vaginal hysterectomy”. Om du tar bort ”animated” i sökningen får du klipp med videos på riktiga ingrepp, vilket du själv kan avgöra om du önskar se.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!!

Inlägg i samma serie:

 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

7 Comments

 • Hej.
  Tycker verkligen om eran sida!
  Vilket ämne ni än skriver om, kan alla förstå.
  Jag fundera på att op bort min livmoder, den är inte snäll längre och jag är förbi barnafödandet.
  Har dock ett stort problem, har grova sammanväxningar i hela buken – allt sitter ihop med varandra!
  I mitt tänk är det inte bara att ta bort livmodern, värsta föreställningen är att allt bara trillar ner.
  Vilket leder till mer smärta o fler op.
  Gyn skulle gladeligen op:a mig imorgon,typ.
  Har försökt prata/förklara men får bara ”det ordnar sig ska du se”.
  Vet inte ens vilken typ av läkare jag ska vända mig till?
  Har andra permanenta skador och smärtproblematik, vilket gör att jag är lite mer försiktig av mig när det gäller op.
  *Oskuret är bäst*
  Gyn väntar på att jag ska ringa, har försökt allt annat,mediciner skrapning är.
  Har återkommande polyper och mens numera är syndafloden dygnet runt med dubbla nattbindor som jag blöder igenom även om jag bara ligger ned.
  Har aldrig förr blött vid al men numera så blir det 1-4 dygn inte mycket ett par trosskydd som värst.
  Däremot blir smärtorna bara värre,ligger just nu med kramp från naveln o hela vägen runt till svanskotan.
  Hoppas ni kan putta mig i rätt riktning -läkare-nät.
  Tackar på förhand för hjälp.
  /A

  • Har tyvärr inte alls något råd om vilken läkare eller så. Men med tanke på sammanväxningarna så skulle jag precis som du är inne på, rekommendera en vääääääldigt duktig och erfaren. Är det endometrios som är orsaken till sammanväxningarna så tror jag eventuellt att det är i uppsala de är bäst? Men har inte superkoll, tyvärr.

 • Tack för svar.
  Ja inte lätt att hitta i djungeln.
  Har misstänkt endo flera ggr men gyn har inget sett (?)
  Sammanväxningar pga av akutsnitt o 2 titthåls-op.
  Önskar er en skön söndag.

 • Hej,
  Jag har opererat bort min livmoder och känner mig väldigt osäker på vad jag kan göra och inte kan göra. Jag vet att jag endast får lyfts ca.4 kg de första 4-6 veckorna och ta korta promenader. Nu är det tre veckor sedan operationen och jag kan max gå 20 min om dagen sedan blir jag spänd och svullen i magen. Är det normalt? Är det okej att börja med enklare magträning?
  Jag läste även att du skrev att det tar upp till ett år innan man är helt läkt. Jag undrar då, kan jag åka skidor utför efter 3.5 månad efter operation? Jag har frågat min läkare men jag måste tyvärr ska att det känns som att han är osäker på dessa frågor.
  Tacksam för svar.

  Mvh. Tess

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *