Livet efter hysterektomi

Livet efter hysterektomi

Att ta bort livmodern och livet efteråt.

Livmoderborttagning görs alltid på väl avvägda grunder och de flesta kvinnor blir besvärsfria från besvären som orsakade att livmodern togs bort. Dock medför operationen en viss risk för nedsatt funktion kring urinblåsan och förmågan att hålla tätt. Urinblåsan är delvis förankrad i livmodern och när livmodern tas bort förändras anatomin något i bäckenet. En del kvinnor som har opererat bort livmodern behöver senare genomgå en operation för framfall eller ansträngningsläckage. Förekomsten av dessa problem kan öka något på grund av att livmodern är borttagen.

Knipträning är viktigt

Därför är det viktigt att fortsätta med knipövningarna för alltid. De allra flesta har möjlighet att minska sina symtom av urinläckage genom bäckenbottenträning. Bäckenbottenträning gör att muskelplattan som lyfter urinblåsa och tarm blir tjockare och och starkare, vilket innebär ett mer stabilt stöd för de organ i bäckenet som du har kvar. Eftersom det nu finns ett tomt utrymme där livmodern tidigare suttit ökar risken för att urinblåsan, tarmen eller livmodertappen (om de finns kvar) att falla ner och bukta ut genom vaginalöppningen.

Undvik förstoppning

Förstoppning lägger onödig belastning på bäckenbotten – sök hjälp om du ofta behöver krysta kraftigt när du bajsar. Kanske hos en läkare, dietist eller sjukgymnast. Även långvariga hostor kan skapa en överbelastning i bäckenbotten som inte är föredelaktig för kvinnor med ökad risk för framfall. Även repetativa tunga lyft kan vara klokt att undvika.

Här finns tips:

Återgång till samlag

Återgång till sex och samlag handlar om hur väl området läker och när kvinnan själv känner att lusten återkommer. De flesta rekommenderas att vänta ungefär 6 veckor eller tills det slutat blöda. För en person som har problem med smärta och stora blödningar kan en livmoderborttagning medföra stora positiva skillnader i livskvalitet och förenkla livet. Att livmoderns är borta påverkar sällan sexlivet till det sämre och många verkar till och med uppleva en förbättring då problemen som orsakade hysterekotmin minskar eller försvinner.

Hormonbalansen

Äggstockarna är endokrina könskörtlar och producerar fem viktiga hormoner varav de viktigaste är östrogen och progesteron. När livmodern inte länge behövs i barnaalstrande syfte skulle den egentligen kunna tas bort utan större förlust rent funktionsmässigt, men när det gäller livmoderborttagning är det den förändrade anatomin som kan orsaka komplikationer längre fram. Äggstockarnas hormonproducerande roll kan behöva ersättas via läkemedel för en del individer.

Vidare tips

Om du vill läsa mer vill jag tipsa om detta blogginlägg och detta forum. Båda är på engelska, men väldigt bra!

Inlägg i samma serie:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (11)

Hej!
Jag tog bort min livmoder (vaginalt) två månader sedan och nu har jag fått fruktansvärd smärtanefter samlag. Jag får kramp nedåt ändtarmen och hela magen svullnar upp och gör ont. Magsmärtan sitter i i flera dagar. Gyn säger att allt läkt fint. Vad händer!? Kan det ha blivit någon sammanväxtning och går det att göra något åt detta isåfall?

Hej! Jag har träffat ett par patienter med liknande besvär som dig, och där har gynekologerna också sagt att allt ser jättebra ut. I de fallen har vi inte heller hittat en tydlig och enkel förklaring till smärtan, men jobbat mycket med avslappning i bäckenbotten som blivit nästan krampande. Det har lättat smärtan. Kolla igenom kategorin inlägg som heter ”överspänd bäckenbotten” så hittar du en del och tips och råd. Önskar dig stort lycka till!

Hej Ulrika, Jag precis samma problem. Har du blivit bättre eller fått några bra råd? Vet inte hur jag ska komma vidare med detta …

Jag opererade bort livmoder, äggstockar och en massa lymfkörtlar efter dignostiserad livmoderskancer i juni 2015. Den hade intesåriigt sig så jag blev friskförklarad! Hade en jobbig tid efteroperationen med infektion och lymfläckage med antibiotikabehandling. Gjorde det på Karolinska gyn/ kirurgi! Samma månad opererade jag små tumörer i byösten och strålade mig och äter letrozin sedan dess. Nu i våras 2018, kände jag mer och mer värk i nedre delen av buken som blivit värre. Tre gynekologbesök i våras utan att de hittade något nytt kancertecken! En trolig diverikulit har jag haft problem av men vid koloskopi i augusti förra året tog de bort några polyper men annars bra! Min husläkare har skickat remiss till karolinska eftersom han tror jag har nervskador och efterverkninga av den omfattande operationen! Jag lider verkligen! Tycker att det känns värre efter långapromenader eller att sitta länge! Har ofta ont i ländryggen! Ofta kan jag vakna ganska besvärsfri men så sätter det igång mot kvällen. Nästan som mensontlight. Läste er sida om nervsmärtor i underlivet och undrar vad ni tror? Mitt isommaren nu och inget hopp om hjälp nu! Vilken smärtstillande kan jag ta? Har försökt med inflammationshämmande naproxen men vill inte hålla på med detta utan att veta! Vad ska jag tipsa min husläkare om?tacksam för svar!

Du behöver nog också få en kompletterande undersökning av en fysioterapeut för att se om du har muskulära smärtor eller nervsmärtor, eller kanske en kombination. Mot nervsmärta brukar man kunna ta någon slags läkemedel som ”egentligen” är anpassat för depression eller epilepsi, men som kan ha goda effekter på nervsmärta pga samma slags kemi som ligger bakom. Prata med din läkare om detta!

Visst det rekommendera ibland att skriva ut nervmedecinen speciellt saroten som är en gammal 70 tals antidepressiva som är rena rävgiftet mot övriga delar av kroppen med många biverkningar 1 av tio uppvisar minst en eller flera symtomer av de många som finns med . Detta är en tablett du skall äta varje dag . Fråga dig själv om du har sådana smärtor varje dag att du överväger att äta dem trots alla biverkningar . Har du bara ont då och då så skulle jag inte äta dessa tabletter . Har du varit deprimerad någon gång eller är så kan detta också till mer deprition med självmordstankar. munterhet karries mag smärtor viktökning och hunger känslor illamående förstoppning eller diarré med så mkt mera läs om dessa tabletter först . Man skall aldrig ta en tablett som. Tar bort smärta när den ger mer biverkningar i var en vad du har ont och man får en massa nya problem . .

Hej! Det låter som att du har väldigt dåliga erfarenheter av läkemedelsbiverkningar, beklagar det! Naturligtvis ska läkemedel skrivas ut och följas upp av läkare, för att minimera svåra biverkningar. Det finns ju också en rad olika läkemedel på marknaden som alla har lite olika effekt (och möjliga bieffekter), så för dem med allvarliga besvär kan det vara värt att prova sig fram till en lösning som funkar.

Hej!
Pga stort myom togs min livmoder bort mars 2015. De lät äggstockarna vara kvar för att jag skulle slippa hamna i klimakteriet – men det gjorde jag ändå tyvärr. Jag har efter mycket testande av olika produkter fått bukt med min ångest, sömn, vallningar m.m. men jag funderar på vad som händer med min hormonproduktion? Ska jag använda något bioidentiskt?

Tyvärr är jag absolut inte rätt person för att ge dig råd om detta! Fråga din läkare! <3

Jag fick min livmoder avlägsnat vaginalt, kirurgen som utförde sa till mig att det blir inga problem för dig att gå i bikini, tyvärr så ser inte min mage ut som förut, stor bula precis under bröstbenet och när jag äter får jag smärta i området av magsäck

Min mage var också svullen länge, flera månader, minskade sakta i storlek. Jag gjorde inte vaginalt. Hade också ont i magen när tarmarna jobbade, de måste hitta sin nya plats i kroppen eftersom livmodern är borta, tog säkert ett år innan det kändes ok. Men kontakta läkare om du är orolig tycker jag.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.