Livet efter hysterektomi

Livet efter hysterektomi

low angle photography of a road

Att ta bort livmodern och livet efteråt

Livmoderborttagning görs alltid på väl avvägda grunder och de flesta blir besvärsfria från besvären som orsakade att livmodern togs bort. Dock medför operationen en viss risk för nedsatt funktion kring urinblåsan och förmågan att hålla tätt. Urinblåsan är delvis förankrad i livmodern och när livmodern tas bort förändras anatomin något i bäckenet. Många som genomgått en hysterektomi får besvär från bäckenbotten eller av framfall. Bäckenbottenträning är behandlande för urininkontinens och kan lindra symtom av små till måttliga framfall. Risken för att drabbas av framfall ökar om man fött flera barn vaginalt och haft tuffa förlossningar, om man har ett fysiskt tungt arbete eller en familjehistoria av framfall.

En del personer som har opererat bort livmodern behöver senare genomgå en operation för framfall eller ansträngningsläckage.

Knipträning är viktigt

Därför är det viktigt att fortsätta med knipövningarna, kanske för alltid. De allra flesta har möjlighet att minska sina symtom av urinläckage genom bäckenbottenträning. Bäckenbottenträning gör att muskelplattan som lyfter urinblåsa och tarm blir tjockare och och starkare, vilket innebär ett mer stabilt stöd för de organ i bäckenet som du har kvar. Eftersom det nu finns ett tomt utrymme där livmodern tidigare suttit ökar risken för att urinblåsan, tarmen eller livmodertappen (om de finns kvar) att falla ner och bukta ut genom vaginalöppningen.

Se vägledning till bäckenbottenträning här.

Undvik förstoppning

Att vara förstoppad och att krysta hårt regelbundet ökar risken för framfall. Se därför över dina kost- och tarmvanor för att optimera avföringskonsistensen.

Här finns tips:

Återgång till vaginal sexuell penetration

Vaginal sexuell penetration bör man vänta med ganska länge efter operationen. Fråga läkaren som opererar just dig vilken tid som rekommenderas. De flesta får numera rådet att vänta 12 veckor med vaginal sexuell penetration, detta för att slidtoppen ska vara helt läkt.

För en person som har problem med smärta och stora blödningar kan en livmoderborttagning medföra stora positiva skillnader i livskvalitet och förenkla livet. Att livmoderns är borta påverkar sällan sexlivet till det sämre och många verkar till och med uppleva en förbättring då problemen som orsakade hysterektomin minskar eller försvinner.

Hormonbalansen

Vid de tillfällen då man tar bort äggstockarna kan vissa märka av skillnader i sexlusten. Utan äggstockar produceras mindre testosteron i kroppen, och detta märker en del av i form av minskad sexlust. De flesta märker ingenting. Äggstockarnas hormonproducerande roll kan behöva ersättas via läkemedel för en del individer.

Vidare tips

Om du vill läsa mer vill jag tipsa om detta blogginlägg och detta forum. Båda är på engelska, men väldigt bra!

Inlägg i samma serie:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

16 Comments

 • Hej!
  Jag tog bort min livmoder (vaginalt) två månader sedan och nu har jag fått fruktansvärd smärtanefter samlag. Jag får kramp nedåt ändtarmen och hela magen svullnar upp och gör ont. Magsmärtan sitter i i flera dagar. Gyn säger att allt läkt fint. Vad händer!? Kan det ha blivit någon sammanväxtning och går det att göra något åt detta isåfall?

  • Hej! Jag har träffat ett par patienter med liknande besvär som dig, och där har gynekologerna också sagt att allt ser jättebra ut. I de fallen har vi inte heller hittat en tydlig och enkel förklaring till smärtan, men jobbat mycket med avslappning i bäckenbotten som blivit nästan krampande. Det har lättat smärtan. Kolla igenom kategorin inlägg som heter ”överspänd bäckenbotten” så hittar du en del och tips och råd. Önskar dig stort lycka till!

  • Hej Ulrika, Jag precis samma problem. Har du blivit bättre eller fått några bra råd? Vet inte hur jag ska komma vidare med detta …

 • Jag opererade bort livmoder, äggstockar och en massa lymfkörtlar efter dignostiserad livmoderskancer i juni 2015. Den hade intesåriigt sig så jag blev friskförklarad! Hade en jobbig tid efteroperationen med infektion och lymfläckage med antibiotikabehandling. Gjorde det på Karolinska gyn/ kirurgi! Samma månad opererade jag små tumörer i byösten och strålade mig och äter letrozin sedan dess. Nu i våras 2018, kände jag mer och mer värk i nedre delen av buken som blivit värre. Tre gynekologbesök i våras utan att de hittade något nytt kancertecken! En trolig diverikulit har jag haft problem av men vid koloskopi i augusti förra året tog de bort några polyper men annars bra! Min husläkare har skickat remiss till karolinska eftersom han tror jag har nervskador och efterverkninga av den omfattande operationen! Jag lider verkligen! Tycker att det känns värre efter långapromenader eller att sitta länge! Har ofta ont i ländryggen! Ofta kan jag vakna ganska besvärsfri men så sätter det igång mot kvällen. Nästan som mensontlight. Läste er sida om nervsmärtor i underlivet och undrar vad ni tror? Mitt isommaren nu och inget hopp om hjälp nu! Vilken smärtstillande kan jag ta? Har försökt med inflammationshämmande naproxen men vill inte hålla på med detta utan att veta! Vad ska jag tipsa min husläkare om?tacksam för svar!

  • Du behöver nog också få en kompletterande undersökning av en fysioterapeut för att se om du har muskulära smärtor eller nervsmärtor, eller kanske en kombination. Mot nervsmärta brukar man kunna ta någon slags läkemedel som ”egentligen” är anpassat för depression eller epilepsi, men som kan ha goda effekter på nervsmärta pga samma slags kemi som ligger bakom. Prata med din läkare om detta!

   • Visst det rekommendera ibland att skriva ut nervmedecinen speciellt saroten som är en gammal 70 tals antidepressiva som är rena rävgiftet mot övriga delar av kroppen med många biverkningar 1 av tio uppvisar minst en eller flera symtomer av de många som finns med . Detta är en tablett du skall äta varje dag . Fråga dig själv om du har sådana smärtor varje dag att du överväger att äta dem trots alla biverkningar . Har du bara ont då och då så skulle jag inte äta dessa tabletter . Har du varit deprimerad någon gång eller är så kan detta också till mer deprition med självmordstankar. munterhet karries mag smärtor viktökning och hunger känslor illamående förstoppning eller diarré med så mkt mera läs om dessa tabletter först . Man skall aldrig ta en tablett som. Tar bort smärta när den ger mer biverkningar i var en vad du har ont och man får en massa nya problem . .

    • Hej! Det låter som att du har väldigt dåliga erfarenheter av läkemedelsbiverkningar, beklagar det! Naturligtvis ska läkemedel skrivas ut och följas upp av läkare, för att minimera svåra biverkningar. Det finns ju också en rad olika läkemedel på marknaden som alla har lite olika effekt (och möjliga bieffekter), så för dem med allvarliga besvär kan det vara värt att prova sig fram till en lösning som funkar.

 • Hej!
  Pga stort myom togs min livmoder bort mars 2015. De lät äggstockarna vara kvar för att jag skulle slippa hamna i klimakteriet – men det gjorde jag ändå tyvärr. Jag har efter mycket testande av olika produkter fått bukt med min ångest, sömn, vallningar m.m. men jag funderar på vad som händer med min hormonproduktion? Ska jag använda något bioidentiskt?

 • Jag fick min livmoder avlägsnat vaginalt, kirurgen som utförde sa till mig att det blir inga problem för dig att gå i bikini, tyvärr så ser inte min mage ut som förut, stor bula precis under bröstbenet och när jag äter får jag smärta i området av magsäck

  • Min mage var också svullen länge, flera månader, minskade sakta i storlek. Jag gjorde inte vaginalt. Hade också ont i magen när tarmarna jobbade, de måste hitta sin nya plats i kroppen eftersom livmodern är borta, tog säkert ett år innan det kändes ok. Men kontakta läkare om du är orolig tycker jag.

 • Tagit bort livmoder samt del av äggstock, upplever att problemen blir värre med åldern efteråt. Själv får jag ont om jag sitter och ska böja mig framåt, känns som tarmvred, går över om jag snabbt rätar upp mig. Har även problem med både MR 1 och 2, känsligare för kyla och blir kisdnödig. Behöver ha nära till toalett för både ettan o tvåan samt kan lätt sätta stopp i toan vid nr 2. Inte ett dugg kul kan jag säga och nu med även tabletter mot högt kolesterol blev det ytterligare värre.
  Hade varit fint om man stärkt upp vid operationen så man sluppit detta elände!

 • Hej, op bort både livmoder samt äggledarna för 8år sedan. Sista mån har jag börjat Få små blödningar från slidan. Vad kan det bero på. Fundersam.. slutade med östrogen. För typ 6år sen då läkarna sa att de var stor risk för tromboser.

 • Hej .
  Jag har en fråga ..jag tog bort min livmoder o allt 2013 .men nu är det så att jag har börjat blöda o jag vet inte hur detta är ens möjligt när man inte har något kvar .
  Har inte haft samlag eller nått på ett bra tag .
  Vad kan det vara för fel ?

  • Hej! Du ska boka en tid hos en gynekolognså att de kan undersöka och ge råd och behandling. Ibland är det torra slemhinnor och ibland är det andra saker som är viktiga att identifiera och hitta rätt väg framåt för. Försök boka en tid hos gynekolog så snart som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *