Om jag fick bestämma vad som ska förändras…
I gårdagens inlägg beskrev jag hur jag anser att det är ett grundläggande attitydproblem som skapar en del av de problem vi har med svensk kvinno- och förlossningsvård. Vården är så inlärd att bejaka det friska i graviditeter och förlossningar att det inte finns en beredskap för att anpassa när det normala övergår till något annat.
Det är en prioriteringsfråga
Synen på att det är friskt och lätt att föda barn ligger också till grund för de pengaproblem som förlossningsklinikerna har. Det kan ju inte vara så mycket annat än attitydproblem som gör att man kan prioritera tusen andra saker inom hälsosjukvården men nedprioritera förlossningsvården så. Svenska kvinnor kan föda barn lite var som helst och när som helst. I bilen, i väntrummet eller i en förlossningsklinik i Finland. Inget ont om Finland, men det känns lite onödigt bökigt.
Det är en politisk fråga
Den politiska syn vi har på graviditet och förlossning innebär också att Försäkringskassan inte går under WHO:s definition av sjukdom och ohälsa, utan istället sin egen. Och kvinnor som genomgår stora operationer eller får avsevärt nedsatt funktionsförmåga efter graviditet/förlossning får i regel aldrig igenom en sjukskrivning. För det ingår tydligen liksom i hela grejen med att bli mamma.
Om jag fick bestämma vad som ska förändras:
- Kvinnoklinikerna måste få de pengar de behöver för att bedriva säker förlossnings- och sjukvård. Det räcker inte med minsta möjliga bemanning.
- Försäkringskassan behöver ompröva sin definition av hälsa och sjukdom runt omkring graviditet och förlossning
- Kvinnor måste anses adekvata nog att fatta egna och informerade beslut om sina förlossningar
- Den slasktratt som kvinnor med smärta och besvär efter förlossning hamnar i, med orden ”det är normalt” måste städas upp.
- De som syr ihop kvinnor efter förlossningar måste ha en kompetens som faktiskt innebär att nyförlösta kvinnor får sina bristningar lagade
- Barnmorskor som gör efterkontroller har utökad kompetens för bedömning och rådgivning postpartum
- Bäckenbottencentra måste finnas mer jämt spridda över landet och tillgången till god kompetens för rekonstruktiv kirurgi efter bäckenbottenskada måste öka
- Fysioterapeuter måste räknas som en viktig och naturlig del av kvinnosjukvården
Det du som patient kan göra:
- Var en besvärlig patient – kräv bra vård och ge dig inte utan att du får den med ett gott bemötande
- Anmäl skador till patientnämnden
- Kräv att den förlossningsklinik du ska föda på har personal som genomgått bäckenbottenutbildning.se
- Skriv ner konstruktiva förbättringsförslag och kräv att dina åsikter handläggs i vårdavdelningens avvikelsesystem
Bravo!
Jag önskar att alla barnmorskemottagningar hade en egen fysioterapeut och en kurator som kunde stötta under och efter graviditeten. Jag önskar också att det i efterkontrollen även ingick ett enskilt besök till fysioterapeuten för bedömning och rådgivning kring de frågor som den nyblivna mamman har. Det skulle öka kvaliteten mycket tror jag!
Mia for President!!!!