Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tema förlossningsförberedelse

Tema förlossningsförberedelse

Tema förlossningsförberedelse

Jag är inte barnmorska eller förlossningsläkare. Jag är gynekologiskt och obstetriskt inriktad fysioterapeut. Jag inleder den här inläggsserien så, för att ni ska förstå mitt perspektiv. Jag vill inte att ni ska tro att jag sitter med sanningar från alla perspektiv i det här sammanhanget. Jag är inläst och kliniskt kunnig på ämnet förlossningsskador, och den här serien utgår från detta perspektiv.

Allting går inte att förbereda sig på, och allt går inte att påverka

I mitt arbete träffar jag kvinnor som haft fantastiska förlossningar, men som drabbats av förlossningsskador. Jag träffar också kvinnor med traumatiska förlossningsupplevelser, men nästan inga skador alls. Jag träffar dem som trots att de förberett sig enligt konstens alla regler sprack från Ystad till Haparanda. Kvinnor gör “alla rätt” och spricker ibland ändå. Personalen gör ibland alla rätt, men kan ändå inte rädda den födande från en förlossningsbristning. Att kräva en förlossningsvård med hundraprocentig nolltolerans mot förlossningsskador är orimligt. Det kommer alltid finnas saker som tillstöter som riskerar att ge förlossningsskador. Vi har förhållandevis smala bäcken och stora barn. Det är inte riskfritt. Vaginala förlossningar är inte riskfria och kejsarsnitt är inte riskfria.

En serie inlägg om förberedelser och önskemål inför förlossning

Under några dagar här framöver ska jag ta er igenom ett resonemang om hur du, din partner och din barnmorska kan göra för att optimera förlossningsupplevelse och minska risken för skador. Jag vill dock vara oerhört tydlig: Det finns ingen prestation i att föda barn. Du kan inte föda barn dåligt. Går något fel handlar det inte om din insats. Förstår du? Även om jag kommer ge råd och tips, så handlar en lyckad förlossning inte om din förmåga att prestera.

Upplevelsen

Många kvinnor får en dålig upplevelse av förlossningen när de upplever att den går dem ur händerna. Kvinnor upplever trauman över både saker som sker och saker som inte sker.  Jag kallar det “underlåtenhetstrauman”. Att inte inbjudas till en diskussion, inte få vara med bestämma över alternativ eller en upplevelse av att inte ha anses vara kompetent nog att ta del av stora och viktiga beslut vad gäller förlossningen. Kanske är blir din behållning av dessa inlägg en vetskap över vilka beslut du kan vara med och påverka.

Dagen innan Wilfred föddes

Att bli nöjd med sin förlossning

Nöjdhet med förlossning omfattar ofta att en känsla av kontroll. En känsla av att ha varit  insatt i vad som hände och delaktig i besluten. Känsla av delaktighet gör att kvinnor upplever sin förlossning som mindre smärtsam och mer positiv. Om den födande kvinnan upplever att det är en stor skillnad mellan förväntningarna och utfallet för förlossningen ökar också risken för att hon kommer ha en negativ förlossningsupplevelse. Vi kanske inte kan kräva en förlossningsvård utan förlossningsskador, men vi kan kräva en vård där kvinnan har rätt att delta i beslut. Att aldrig någonsin uppleva sig överkörd. Hur akut det än kan bli. Mitt mål med denna inläggsserie är att skapa en empowerment.

Hoppas ni vill hänga på!

Dela otroligt gärna era tankar, förväntningar, glädjeämnen, rädslor och orosmoln i kommentarsfältet!

Det här är ett inlägg i serie:

Referenser till den här inläggsserien:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

1 kommentar till “Tema förlossningsförberedelse”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *