Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Partnerns förberedelse inför förlossning

Partnerns förberedelse inför förlossning

Partnerns förberedelse inför förlossning

Vad partner ska förbereda sig på inför en förlossning är naturligtvis lika individuellt som för den födande. Här kommer mina tankar, tips och råd. Du som partner, eller du som fött själv, får gärna fylla på listan i kommentarsfältet!

Läs på om förlossningens olika faser

Du bör ha koll på vad som kan hända under en vanlig okomplicerad förlossning och de rekommendationer som finns inför förlossningens olika stadier. Du behöver veta vad du ska hålla utkik för när det gäller tidpunkt för att åka in till förlossningen.

Ladda ner en app för att ta tid på värkarna

Lär känna appen och hur den fungerar och testa tillsammans med din partner.

Förbered dig på att vara ett känslomässigt och ett fysiskt stöd

Det här rådet är egentligen en “no brainer”. Den födande kan behöva väldigt konkret stöd. Läs på om andning under förlossning och se till att själv andas lugnt och regelbundet själv. Läs på om avslappningstekniker och massage och testa tillsammans med din partner innan förlossningen. Ingen är särskilt bra på saker första gången man gör det. Det är sällan läge att experimentera under en förlossning. TRÄNA innan på det du vill kunna hjälpa till med. Lär dig också TENS-maskinen om den blivande mamman har hyrt en sådan. Ha vetevärmare eller andra smärtlindringsredskap i ordning och ha koll på alla instruktioner du behöver.

Förbered dig på att vara talesperson för din partner

Kom överens med din partner om när och hur du eventuellt ska gå in som talesperson för den födande. Ska du vara den som är frågvis? Ska du vara modig och ifrågasätta om något känns fel? Det kanske är du som får bli den som berättar för personalen att din partner är orolig, rädd, missnöjd eller önskar byta barnmorska. Det sista kanske inte händer så ofta. Men ta i alla fall på dig rollen av att vara den som vågar prata för er sak.

Förbered mat och dryck åt dig själv

Den födande kommer bli erbjuden mat och dryck under förlossningen, men inte du. Det kommer eventuellt bli långvarigt och du kommer kanske inte vilja gå iväg för att köpa mat. För att vara ett bra stöd behöver du ha energi i kroppen. Se därför till att du själv har saker att äta och dricka som håller dig alert.

Glöm inte kameran

Prata igenom detta innan förstås. Vad vill ni ha bilder på och vad vill ni absolut inte ha fångat på bild? Även om värkar och smärta inte känns så fotogeniska ut när de sker så kan det finnas en poäng med att ha något av det fångat på bild. Se inte detta som en uppmaning att prioritera den fysiska närvaron med din partner före fotograferandet. Men några minnen kanske ni vill ha?

Förbered dig på en tumultartad upplevelse

Det är inte helt ovanligt att den födandes partner upplever förlossningen som skrämmande. Det finns också partners som drabbas av traumatiserade känslor och tankar efter en förlossning. Även partnern kan också drabbas av en postpartumdepression. Ta därför din egen upplevelse på allvar. Även om den födande har patent på sin egen upplevelse av förlossningen så innebär det inte att du inte har rätt till dina tankar. Behöver du hjälp att bearbeta, nämn detta för personalen på BB eller på MVC/BVC.

Förbered dig på att göra ALLT

Om din partner inte mår helt hundra efter förlossningen kommer du kanske vara den som både byter blöjor och hjälper din partner att byta kläder. Du får kanske både hämta mat till din partner och hjälpa bebisen till bröstet. Se detta som en fantastisk chans att få en bra början med ditt barn. Se till att din partner får vara med så mycket hon orkar.

För att optimera er upplevelse. Lär känna din partners önskemål:

  1. Hur vill du ha hjälp med smärta och värk?
  2. Hur vill vi att barnmorskan ska vara
  3. Vad gör vi om vi inte får förtroende för barnmorskan?
  4. Vad kan jag göra för att få dig att slappna av?
  5. Har du några önskemål om vad vi ska ha med oss till förlossningen?
  6. Vilka kroppsställningar vill du ha under förlossningen?
  7. Hur vill vi ha det när barnet är fött?

Har jag missat något viktigt? Berätta!

Det här är ett inlägg i serie:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

1 kommentar till “Partnerns förberedelse inför förlossning”

  1. Vill bara poängtera att det också är viktigt att partnern ser till att den födande får i sig energi. Jag blev inte erbjuden något annat än saft, trots att det ”ska” erbjudas typ nyponsoppa och glassdrinkar där jag födde. Kanske pga tidsbrist. Där får man inte heller äta fast föda då det medför risker om man ev behövar sövas. Kan säga att jag inte hade mycket energi att föda ut mitt barn efter 17 timmar med bara vatten och saft i magen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *