Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ärrvävnad efter förlossningsskador och gynekologiska operationer

Ärrvävnad efter förlossningsskador och gynekologiska operationer

Smärta från ärr

Ärrsmärta är vanlig orsak till smärta i underlivet. Gynekologisk smärta innebär ofta både fysiska funktionsnedsättningar och stor psykisk påfrestning för kvinnan det drabbar, och kommer ju sekundärt även gå ut över hennes partner. Besvären kan omfatta smärta vid sexuell penetration, svårigheter att sitta länge, smärta vid stående och gående och besvär att bära vissa sorters underkläder och byxor. Efter operation av förlossningsskador eller gynekologiska operationer uppstår ärr, som vid all annan slags kirurgi. Beroende på individens förutsättningar rent vävnadsmässigt, och så klart beroende på operationen som sådan, kan ärrvävnaden läka olika slätt och mjukt.

Vad är ärrvävnad egentligen?

Ärrvävnad är en fibrös vävnad som ersätter den normala vävnaden efter en skada. Den är uppbyggd av samma material som den ursprungliga vävnaden, kollagen, men har en annan struktur och kvalitet. Ärrvävnad är inte elastisk på samma sätt som originalvävnaden.

Ovanliga ärr

Den “värsta sortens ärr” kallas keloida ärr och dessa innebär att ärrvävnaden litegrann går “bananas” och blir ärrvävnad på ett mer utbrett område än den initiala skadan/det initiala såret. Hypertrofiska ärr håller sig inom ramarna för originalsåret och kan bli mindre med tiden. Keloida ärr blir inte mindre med tiden.

Men även helt vanliga ärr är alltså normalt sett hårdare än vanlig vävnad.

Ärret

Det kan vara viktigt att veta att det ärret du ser liksom är “toppen på isberget” och att ärrbildningen på insidan av huden kan vara minst lika stor som den du kan se med blotta ögat. Ärr är ihopläkt vävnad från flera olika lager i kroppen, det kan vara hud, muskel, bindväv eller annat. I vanliga fall ska alla dessa kompontenter glida fritt omkring varandra, men vid ett ärr kan dessa olika delar sitta ihop. Resultatet blir en stramhet och en rörlighetsbegränsning som kan ge upphov till smärta. Ibland kan ärret som sådant vara så stramt att det faktiskt innebär en minskning av det normala blodflödet i ett område, vilket innebär att musklerna i bäckenbotten också kan få syrebrist. Muskelsyrebrist gör ont, tänk bara på hur dina lår kan skrika av smärta efter att du sprungit upp för en lång trappa…

Långvariga besvär

Långvarig smärta innebär ibland att nerverna i området blivit överkänsliga för både beröring och rörelse. De signalerar smärta för allt mindre sensationer. Kort förklarat innebär detta att hjärnan, ryggmärgen och nerverna tolkar smärta när de egentligen bara får input om något “vanligt”. Då kan det finnas en behandlingseffekt bara av att vänja ärrområdet vid beröring igen.

 Så, hur kan en fysioteraeput jobba med gynekologisk ärrsmärta?

Vi fysioterapeuter jobbar med rörelse som första behandlingsmetod när det kommer till smärta. När det gäller ärrbehandling generellt i kroppen kan vi genom att jobba med vävnadernas flexibilitet och rörelse få ärret att bli mjukare och mer eftergivligt. Ju oftare ett ärr blir berört och masserat, desto mer likt omkringliggande och normal vävnad blir det. Teknikerna som en fysioterapeut eller annan behandlare kan använda är både invärtes och utvärtes muskelstrecthing, mjukdelsbehandling, ärrmobilisering, muskelavslappning och bäckenbottenträning. Det finns evidens för att ärrmassage är effektivt för att minska besvären kring hypertrofiska ärr.

Jag jobbar med gynekologisk ärrmobilisering ungefär på samma sätt som i kejsarsnitts-massagen på klippet.  Dock mycket försiktigare och med handskar, naturligtvis. 

Det är en verksam behandling ger som resultat mer mjuk vävnad och som kan lugna ner överkänslighet kring nerver i området. Det är optimalt att börja med ärrbehandling så fort ärret är helt läkt. Gärna redan efter 8 veckor efter operationen. Kroppen är ju dock alltid på gång med förnyelse och ombildning av celler och vävnader. Ärrbehandling kan påbörjas när som helst. Ju längre du haft ditt ärr, desto längre tid kan ärrbehandlingen dock ta.

Kan jag göra något själv?

Absolut! Du kan själv testa att jobba med dina ärr, oavsett om det handlar om gynekologiska ärr eller andra ärr på kroppen.

 1. Var varsam! Om du inte riktigt vet hur du ska göra, börja väldigt mjukt och lätt.
 2. Tvätta händerna och håll fingernaglarna korta.
 3. Gör långsamma massagerörelser, håll gärna ett litet tryck på ömmande punkter tills du känner att de släpper något.
 4. Använd gärna en olja, barnolja eller olivolja fungerar ofta bra.
 5. Glöm inte att andas och försök att slappna av i bäckenbotten samtidigt.
 6. Du kan också be din partner om hjälp, men kom då överens om att det inte ska finnas några krav på att ärrbehandlingen ska övergå till någon sexuell aktivitet, så länge du själv inte vill initiera det.

Ett annat råd som jag tycker är användbart är att börja försöka lära känna kroppens olika smärtsignaler. Många kvinnor verkar till exempel uppleva smärta när det “egentligen” är en stramande känsla i ärr som kommer vid exempelvis raska promenader. Om du kan börja tänka att en töjning och en viss stramande känsla faktiskt är positiv, kanske du också kan lära om att den känselinput du får vid vissa aktiviteter faktiskt är ett “gottont” som också är nyttigt.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Relaterad läsning på bakingbabies:

Ska jag tejpa ärret efter kejsarsnitt?

Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Referenser:

25 kommentarer till “Ärrvävnad efter förlossningsskador och gynekologiska operationer”

 1. Hej!
  Tack för bra tips, jag har ett ärr som löper över hela mellangården (grad 3 skada med totalt sfinkterruptur) och i ärret början och slut känns det som att det finns överflödig hud som är obehaglig att ta på. Går den känslan att massera bort eller bör jag se om jag kan få det åtgärdat?

  1. Börja med att testa med någon månads egenbehandling och se om obehaget lättas! Det kan vara så att den känslan inte försvinner bara för att den överflödiga huden försvinner. Men om det inte blir bra ska du naturligtvis be om.en bedömning av en läkare!

 2. Vet inte om det här är ditt område, men jag skulle gärna vilja veta mer om hur ärr kan påverka kommande vaginala förlossningar. Jag blev klippt, vilket jag förstår är detsamma som en grad 2-bristning, och jag undrar om det finns några speciella risker med fler vaginala förlossningar i och med att vävnaden i ärret är mindre elastisk?

  Jag klipptes snett bakåt (typ kl 8 kan man säga) och har inte haft några problem med ärret. Det läkte bra och gör inte ont, jag märker inte ens att jag har det. Men finns det ex en ökad risk att brista eller bli klippt pga ärret?

  Vid större bristningar gör man väl ofta kejsarsnitt vid kommande förlossningar, pga skadorna. Men var går den gränsen? När anses det dåligt med vaginal förlossning pga tidigare skador?

  Tack för en superbra blogg!

 3. Jag har problem vid sex. De flesta ställningar där det inte blir något tryck bakåt fungerar typ missionären, däremot tex bakifrån gör ont. Kan massage fungera här? Det stramar så mycket att det inte funkar alls för mig. Jag fick en sfinkterruptur 3b.

  1. Det beror på litegrann varför det gör ont. Om du är överspänd i musklerna och ärret gör ont kan massage och avslappning funka. Men om det är dåligt sytt på ett sådant sätt att det faktiskt skulle behöva göras om så kommer egenbehandling kanske inte hjälpa. Det är liksom ofta biverkningsfritt att jobba på med egenvård, så oavsett kan det vara värt att testa. Funkar det är det ju guld.

   1. Hej! Tusen tack för bra inlägg! Jag undrar om det är vanligt att ärrvavnad börjar smärta mer med tiden? Jag upplevde de första 6 månaderna efter den akuta lakningsfasen ingen smärta i mitt vaginala ärr (dock obehag i mitt sfinctearr), men detta har kommit och tilltagit från och med 9 man pp, alltså de sista 3 månaderna. Jag killgissar lite att det kan vara att nerverna som kanske återhämtat sig men vet inte. Känns extra tråkigt för jag tänkte jag iaf slapp just den biten, men nu känns det även vid promenad. Ska börja med massage men tycker det är läskigt, och drar mig därför från det.

    1. Hej! Nej, det är inte jättevanligt att det blir värre med tiden. Ofta är det då istället en muskulär spänning som har börjat smyga sig på och liksom drar i ärret. Testa att slappna av i bäckenbotten något mer än du gör nu!

     1. Tusen tack för bra och ett så snabbt svar!! Blir lite tårögd! Ok, jag försöker slappna av mer – får se om det hjälper!

 4. Hej!
  Tack för tips! Jag har ett ärr i mellangården som stramar och jag upplever att det ibland spricker upp lite och kliar och svider. Det går hela vägen bort mot ändtarmen, alltså spricker, kliar och svider där också men bara på sidan som ärret sitter på. Jag gjorden en bakre plastik 2015 och även mellangårdsrekonstruktion. Vet inte vad jag ska göra åt det eller vad jag eventuellt ska smörja med. Har du några råd?
  Tack för en fantastisk blogg och för allt du delar med dig av på Facebook!
  Vänligen Lisa

 5. Vilket intressant inlägg! Jag började fundera på ärrvävnad inne i kroppen, funkar det lika? Är med i grupper där många opererat ihop sina magmuskler och ofta klagar över att de är stela och strama långt efteråt, INNE i muskulaturen/bindväven typ. Är det då som ett ärr på insidan? Och kan man då behandla det också genom att typ försiktigt töja och röra och kanske massera? Många verkar liksom bara vänta på att det ska släppa, men det kanske behövs att man rör sig ändå och tänker gottont om det?

  1. Precis! Jag efter 8-12 veckor brukar jag lära ut precis det. Att man får programmera om sig så att den obehagliga känslan när det stränar och tös helt enkelt ska tolkas som en bra töjning och uppmjukning. Jag känner alltid på de djupa ärren i magen men gör nästan aldrig något åt det, men tipsar om egenmassage vid behov. Men det är så mycket grejer i magen så man får vara lite försiktig.

 6. Hej! Bra inlägg. Jag fick en grad 3-bristning vid min förlossning för snart 5 veckor sen, jag har tänkt att använda massage som en del av återhämtningen då ärrvävnaden är väldigt stum. Jag tror att massagen kan hjälpa mig rent mentalt för att slappna av också, för att vänja sig vid att området blir berört – jag vill instinktivt ”skydda” det i det här läget. Plus att det känns obehagligt att min kropp är annorlunda än innan, jag behöver helt enkelt närma mig och acceptera de här förändringarna. En fråga – var har filmklippet du hänvisar till tagit vägen?

  1. Hm, måste ha försvunnit från youtube för länken är “trasig”. Kolla in mitt ärr-massage klipp på youtube istället, det är ett kejsarsnittsärr men det ger dig ändå ett hum. Skriver om i inlägget och länkar till det istället!

 7. Hej,

  Jag har efter en mellangårds- och sfinkerrekonustruktion fått ärr som är som hudbryggor som går “utanför kroppen” och fäster tvärs över mellangården. Dessa gör fruktansvärt ont och det liksom brinner i dem vid både lite stretch samt samlag. Jag har prövat att mer smörja dem i 6 mån snart mer än att stretcha dem.

  Vet du om man kan bränna bort sådana här ärr? Har varit på Huddinge i nov och träffade då SK som trodde att en operation bara förvärrar min ärrbildning men ville att jag skulle komma på en second opinion hos GT i maj. Jag börjar bli otålig och det börjar kännas lite hopplöst att vara begränsad i sexlivet, som nu är obefintligt pga smärtan.

  Har varit hos en sjukgymnast i Dalen som inte tyckte att jag hade problem med att jag var spänd invärtes, mer än att jag är stram vid slidmynningen. Hon ställde sig dock lite tveksam till vad hon kunde göra för mig gällande mina sk “ärrbryggor”.

  1. Hej! Jag vet verkligen inte! Bränna bort ärr tror jag inte är något som görs? Det låter…oskönt och lite farligt. Möjligen att det går med någon privatfinansierad laserteknik, men jag har som sagt _ingen_aning_. Hoppas att Gunilla har någon bra input, återkom gärna och berätta!

 8. Hej.
  Tack för all bra info.
  Jag är 63, i sent stadie av en långt klimaterieperiod.
  Vid min förlossning i 30 årsåldern sprack jag ich syddes med 4-5 stygn.
  Nu 30 årsenare har jag fått ett stramt ärr, en gråvit hård 2 cm lång och hård kant vid sidan av slidöppningen. Upptäckte detta vid toabesök för en månad sedan. Det gör ont och slemhinnan spricker, svider och retar, vid sidan om ärret. Detta kan ha eskalerat vid ett samlag för 6 månader sedan. Torrhet i slidan och minskad elasticitet kanske var droppen. Använder ibland lokalt östrogen, men dessa tvålaktiga kapslar svider. Kan det masseras. Är det slut med sex i form av samlag? Min man är ”välutrustad” vilket gör det hela värre.
  Till saken hör att jag har lätt framfall och glömmer bort att knipa regelbundet.
  Mvh/ Kajsa.

  1. Hej! Jag tycker att du ska boka en tid till en gynekolog, så där torrt och skört ska det inte behöva vara. Ett bra glidmedel kan också vara en god hjälp. Det här är en produkt jag gillar och litar på: https://www.pistill.se/p/lust-glid/glidmedel-257/vatten-oljeglid/repair.html
   Jag vet inte heller var du bor, men en bäckenbotten-fysio kan ju eventuellt också hjälpa med tips och råd om övningar eller ge annan behandling. Fysioterapeuter hittar du här: https://www.fysioterapeuterna.se/Profession/Om-professionen/Hitta-fysioterapeut/?section=2483#google-map

 9. Tack för tydligt och bra inlägg.
  Jag var på återbesök hos läkare 12 veckor efter min mellangårdsrekonstruktion. Eftersom jag själv inte velat ta i området så var det först vid gynundersökningen det upptäcktes att det gör mycket ont vid beröring av min ärrvävnad. Inuti. Jag blev väldigt orolig över detta, då jag i övrigt känner mig rätt bra och rörlig sedan operationen.
  Finns det någon chans att läkningen pågår ännu och att smärtan i ärrvävnaden kan förväntas bli bättre med tiden tror du? Eller är det endast genom behandling/fysio jag kan förbättra utsikterna?

  1. Tid kommer absolut hjälpa, omogna ärr är upphöjda och ofta ömma och mogna ärr är liksom “lugnare”, mer lika omgivande vävnad och inte lika ömma. Men går det inte åt rätt håll på ett par månader behöver du eventuellt behandling.

 10. Hej!
  Är 61 år och har gjort en bakfallsoperation och framfallsoperation och även en mellangårdsrekonstruktion för 5 veckor sedan. Efter 2 veckor gick stygnen upp på framfallet och fick akutopereras.
  Nästa veckas slut har det gått 4 veckor sedan akutoperationen och det är tänkt att jag ska börja arbeta.
  Men som det känns nu har jag svårt att gå, att ta ut stegen som vid en ”normal” promenad” utan jag går sakta med korta steg en liten promenad varje dag.
  Får en känsla av att det ska ”trilla” ut något om jag tar för långa steg.
  Ärren vid mellangården gör ont fortfarande och känns knöligt och obehagligt. Vågar knappt känna på dom.
  Frågan är om jag kan börja massera lite mjukt på mellangårdsärren nu efter 6 veckor eller om jag ska vänta lite till?
  Hur ska det kännas för att kunna börja?
  Har också fått tips om vaginalstavar för att läka inuti bättre men har inget begrepp om när jag vågar ”föra” in något inuti slidan ?
  Känns skräckinjagande att ens göra det.
  Kan jag tänka 6 veckor efter senaste akutoperationen?
  Bor i Göteborg och har du tips på någon fysioterapeut ifall jag behöver hjälp med detta?
  Tack för att ha hittat denna sidan det ger mig lite hopp om att få tillbaka min kropp.
  Mvh Birgitta

 11. Hej! Tack för att du skriver om så mycket viktiga ämnen som är svåra att få information om. Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig svara på.

  Jag födde vaginalt för 5 veckor sedan och fick grad 1 bristningar på tre olika ställen. En av bristningarna orsakade min blygdläpp att klyvas precis under klitoris. Jag syddes men stygnen gick upp mellan 1-2 veckor efter förlossningen så nu har jag en kluven blygdläpp som jag är orolig för aldrig kommer få ett ”bra ärr” som inte gör ont. Just nu har jag en lätt värkande smärta precis i ärret under klitoris och när jag går så känner jag av ”klyftan” hela tiden. Det gör inte ont men är en obehaglig känsla. Min barnmorska säger att det läker ”fint” och ”som det ska” och att jag inte borde få några besvär. Vilket känns jobbig med tanke på hur jobbigt jag har det i området. Känner mig lite förlorad då jag inte hittar någon information om hur jag bör hantera/behandla en kluven blygdläpp.
  Kan det hjälpa att göra ärrmassage av detta området tror du? & när är det i så fall läge att börja försöka?

  1. Hej!
   Det är jättesvårt att ge råd här tycker jag. Om blygdläppen är kluven och saknar stygn kommer de ju troligen läka som kluven, men smärtan brukar klinga av. Det är inget område man brukar få kvarvarande smärtor i.
   Just nu ska du undvika att röra området och mest bara låta det vara. Du ska absolut inte massera. En kluven blygdläpp kan säkert sys ihop som en kosmetisk åtgärd längre fram, men det brukar sällan ge några men i form av långvarig smärta eller obehag. Fem veckor känns såklart länge (en hel livstid för bebisen!) men är ingenting i ett läkningssammanhang. Efter 12 veckor brukar alla sår ha tagit igen och vara på väg mot “det nya normala”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *