Flyga under graviditet

Flyga under graviditet

En läsare hörde av sig med en fråga 

”Jag är gravid och vi håller på att planera in en resa när jag är i vecka 24. Har läst lite olika saker om det här med att flyga under graviditet. Vet du någonting om vad reglerna grundar sig på?”

Att flyga som gravid

Det finns inte supermycket forskning på detta ämne, och en del av de studier jag läst är också rätt gamla. Men det jag hittar när jag läser kan sammanfattas så här:

  • Att flyga kommer inte påverka barnet i magen.
  • Du ska helst inte flyga efter vecka 37, framförallt på grund av risken att råda hamna i aktivt förlossningsskede i ett flygplan. Samma gäller för vecka 32 om du är gravid med tvillingar.
  • Långvarigt sittande kan öka svullnaden i benen.
  • Svullna slemhinnor kan göra att du får besvär med ökad smärta i öronen vid lyft och landning eller nästäppa/snuva av den torra luften i planet
  • Långvarigt sittande ökar risken för blodpropp, hos en gravid är blodproppsrisken ca 1/1000
  • Det verkar inte som att ens flygvärdinnor har en ökad risk för graviditetskomplikationer till följd av själva flygandet. Om det uppstår komplikationer handlar det om långa arbetspass, dygnsrytmsförändringar och hård arbetsbelastning.
  • Friska och gravida kvinnor har inga orsaker till att oroa sig över resor med flyg. Kvinnor med hjärt-kärlsjukdomar, kraftig övervikt eller i övrigt ökad risk för blodpropp bör prata med sin barnmorska om eventuell förebyggande behandling inför långresor.

Risken för blodpropp

En blodpropp är en propp av blod som fastnar i ett blodkärl. När en blodpropp sätter sig i en ven hindrar den blodflödet tillbaka till hjärtat. Ett tidigt symtom blir en kraftig svullnad och hårdhet kring stället där proppen sitter, ofta djupt inne i ett ben.  En blodpropp djupt i en ven blir riktigt farlig om en del av proppen lossnar och åker iväg och sätter sig i exempelvis lungorna. Risken att få en blodpropp är faktiskt störst de första veckorna efter en graviditet. På det hela taget är detta mycket ovanligt (1 eller 2 på tusen kvinnor). Proppar i lungorna kan vara livsfarliga, men är alltså ännu mer ovanliga. När en blodpropp har åkt iväg och fastnat i lungorna blir symtomen ofta en plötslig svårighet att andas, bröstsmärta eller tryck över bröstet och svimning och medvetslöshet.Det finns en massa olika individuella faktorer som kan öka risken för blodpropp. Prata med din barnmorska och be henne ta reda på hur det ser ut för just dig utefter dina specifika förutsättningar!

Om du ska resa och vara stilla i mer än fyra timmar ökar risken för blodpropp.

Det är alltså inte, vad jag kan förstå, själva flygandet i sig som ökar risken för blodpropp. Stillasittandet är riskfaktorn. För att minska risken för blodpropp bör du alltså vara så rörlig du kan, både generellt men också specifikt under resor. Du ska använda kompressionsstrumpor för att hjälpa det venösa återflödet till hjärtat och dricka normala mängder med vätska. Under en resa bör du också se till att ha mjuka och löst sittande kläder. Försök att stå och gå minst en gång i timmen. (Jag minns att jag under resan till Sri Lanka i vecka 21-någonting med Wollmar i magen ställde mig och och gjorde tåhävningar en gång i timmen. Se mer om mina erfarenheter av långresa som gravid här).

Anledningar till att resa som gravid…

wpid-20120319_062536.jpgwpid-DSC00788.jpg

wpid-20120306_150727.jpgwpid-20120318_160528.jpg

Prata med in barnmorska om du behöver tänka på något speciellt inför resan.

Hoppas du får en spännande och givande resa! Lycka till!

 

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *