Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kroppens återhämtning en till tre månader efter graviditet

Kroppens återhämtning en till tre månader efter graviditet

Kroppens återhämtning en till tre månader efter graviditet

Det här inlägget handlar om kroppens återhämtning några månader efter förlossning eller ett kejsarsnitt.

Först av allt blir det reklam!

I detta inlägg blir det en kort sammanfattning och några enkla tips och råd. Men jag vill slå ett slag för att jag tillsammans med Louise Winblad skrivit en hel bok om ämnet. Den heter ”Mammaroll och snippkontroll. Du och din kropp året efter förlossningen” och finns att köpa bland annat här. Om boken:

Ska det vara så här?

Många känner sig oroliga och osäkra efter förlossningen, vad har hänt med kroppen egentligen, vad är normalt och inte? Plötsligt handlar allt om barnet och mamman är ganska bortglömd. Det är lätt att känna sig ensam. Man ser på sociala medier hur ”alla andra” klarar allt galant. Inte en enda verkar ju ha ont i rumpan eller ett icke-existerande sexliv!

Mammaroll och snippkontroll är den där brutalt ärliga vännen att hålla i handen under det första, omtumlande året efter förlossningen. Baking babies-bloggaren och fysioterapeuten Mia Fernando och Louise ”Hej hej vardag” Winblad, som gjort succé med sina träffande illustrationer av småbarnslivet, vägleder dig genom tumultet. De ger tydlig information och handfasta tips, om alltifrån hur underlivet kan kännas till hur man ska göra för att lyckas bajsa.

Berättelser från andra kämpande mammor som överlevt det första året varvas med författarnas reflektioner och bildar en stödjande helhet där dina tankar och känslor får stå i centrum.

Återhämtning efter graviditeten under perioden en till tre månader efteråt

Det här är det tredje inlägget jag skriver i en slags tidslinje för tiden efter förlossning och kejsarsnitt för att försöka svara på hur kroppen kommer kännas under återhämtningsperioden. 

Underlivet

 • Se till att boka återbesöket hos barnmorskan nu! Du får chans att ställa lite frågor och få en grundläggande undersökning av kroppens återhämtning.
 • Du bör känna att du börjar få kontakt med bäckenbottenmusklerna och helst också att eventuellt urinläckage börjar avta.
 • Vaginas väggar håller nu på att återställa sig och den grundläggande muskelspänningen i bäckenbotten och mage håller på att återhämta sig. För att bli riktigt lika stark som tidigare kommer du behöva rehabträna en del, både knipövningar och övrig träning.
 • Om du inte ammar kan mensen redan vara tillbaks.
 • Om du vill börja ha penetrerande sex, tänk på att slemhinnorna är torrare än vanligt om du ammar. Glidmedel är ett bra hjälpmedel.  Mer än hälften av alla kvinnor har fortfarande smärta vid sexuell penetration under den här perioden. Det är normalt att ha lägre sexlust än vanligt.
 • Avslaget avtar allt mer, om det inte redan har försvunnit.
 • Eftervärkar i livmodern ska ha försvunnit helt. Livmodern krymper från en vattenmelons storlek till storleken av en apelsin. När den är tillbaks i sin ursprungliga storlek är den stor som ett hönsägg.
 • När det har gått ungefär fem veckor är dina eventuella vaginala bristningar läkta så att de har 50 % av vävnadens normala styrka/tålighet. När det har gått 10 veckor är tåligheten 80%. Den sista återhämtningen är färdig när det gått ungefär ett år.

Kejsarsnittet

 • Du som kejsarsnittats kan fortfarande vara öm över ärret och ha känselbortfall i området runt omkring.
 • När allting läker kring kejsarsnittet kan det klia – försök motstå att klia på det dock! Ärret vill gärna vara i fred. Tejpa gärna en kirurgtejp över ärret och massera försiktigt över tejpen om du vill motverka kliandet.
 • När det gått tre veckor är snittet så pass läkt att vävnaden kring snittet har 20% av sin normala styrka/tålighet. Efter tre månader är tåligheten 80 %.  Detta är den enkla grunden till att du ska vara lite försiktig med återgången till träning och lyft efter ett snitt.

Resten av kroppen

 • Den här tiden är fortfarande inom spannet vad jag brukar tänka att är “den fjärde trimestern”. Med det menar jag att det kan vara klokt att försöka se sig själv, kroppen och bebisen som i ett undantagstillstånd och inte kräva för mycket…
 • Energinivåerna kan vara urusla på grund av bristande sömn, järn- eller annan brist efter graviditet och eventuellt en tids amning. För att bli piggare på lång sikt kan det vara klokt att äta näringsriktig mat och inte för ofta falla för bara energirik mat när det är tröttheten som talar… Känner dig dig onormalt trött kan det vara värt att kolla upp järndepåerna.
 • Immunsystemet kan vara något sämre än tidigare på grund av sömnbrist. Ta vara på dig! Undvik folksamlingar om du börjar tröttna på att bli förkyld, och tvätta händerna med tvål och vatten noggrant efter att du varit ute.
 • Det är normalt att ha ont i rygg, bäcken och andra leder fortfarande. Du är fortfarande uppmjukad i alla kroppens leder och långvarigt sittande och mycket bärande kräver mycket av dina muskler – muskelstyrka som du kanske inte riktigt har i dagsläget. Överansträng dig inte. Läsning och råd om bäckensmärta efter förlossning finns bland annat i det här inlägget.
 • Nu börjar du troligen tappa en del hår och nytt börjar växa ut.
 • Det kraftiga svettandet du hade precis i början brukar kunna ge med sig ungefär vid tre månader efter förlossningen.

Träning:

Här finns en serie med rehabövningar efter graviditet.

Vill du ha ytterligare hjälp med träning? Här finns en hel webbkurs med åtta månaders träning efter vaginal förlossning eller snitt.

Har jag missat något?

wpid-20140730_063147_1.jpg

Alla inläggen i serien;

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *