Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Knipa av strålen mått på bäckenbottenstyrka?

Knipa av strålen mått på bäckenbottenstyrka?

Knipa av strålen mått på bäckenbottenstyrka?

Är min förmåga att knipa av strålen ett bra mått på bäckenbottenstyrka? Svaret är både ja och nej. Ja, eftersom om du kan knipa av strålen så använder du dina bäckenbottenmuskler rätt. Nej, eftersom en del kvinnor kissar på ett sådant sätt att det inte kan knipa av strålen. Detta måste inte nödvändigtvis  betyda att de har bäckenbottenmuskler inte fungerar.

Jag tänkte berätta mer om det här med bäckenbottens funktion under blåstömning.

bäcken 004

Urinblåsan består av muskler som anspänns när vi ska kissa. I samma stund som urinblåsan drar ihop sig ska bäckenbotten slappna av. När bäckenbotten slappnar av och urinblåsan anspänns kommer urinöret att öppnas. Då kissar du!  När tömnningen är gjord slappnar blåsan av och bäckenbotten och urinröret stänger till igen.

Att krystkissa

När en person försöker skynda på kissandet kan bäckenbotten anspännas litegrann. Det är tvärtemot det som helst ska hända. Istället för att slappna av så krystar personen för att skynda på. Hos vissa individer blir krystkissandet till en vana. Jag tror själv jag vande mig att krystkissa snabbt som tusan, dessutom halvstående för att inte nudda ohygienisk toasits, under mina år i skolan.

En person som vanemässigt krystkissar kan ha svårt att knipa av strålen. Bäckenbotten har svårt att både krysta och knipa samtidigt. Krystkissande är inte nyttigt för vare sig urinblåsan eller bäckenbotten och är en stress-vana som ofta behöver beteendetränas bort. Vi vet tillexempel att kvinnor med långvariga förstoppningar och som ofta behöver krysta mycket vid tarmtömning har ökad risk att drabbas av framfall. Vi kan därför anta att det är fördelaktigt för kroppen att träna bort krystkissandet.

Hur ska du då göra?

Sitt avspänd på toaletten och luta dig gärna lite framåt. Har du möjlighet kan du dessutom gärna ha upp fötterna på en pall så att knäna kommer högre än höfterna. Du kan behöva träna dig till en avspänning i hela bålen när du sitter på toa om du är van att alltid spänna den för att krysta, vare sig du ska kissa eller bajsa. Slappna av och låt kisset rinna ut under åtminstone 30-60 sekunder. När du tror att du tömt blåsan, vagga lite försiktigt framåt/bakåt och åt sidorna för att se om du rent mekaniskt kan klämma ut något ytterligare ur blåsan.

Vad säger avknipandet av strålen om min muskelfunktion?

Det här är ett vanligt omtalat test bland ”vanliga personer”. Kanske förr i tiden ocksp rekommenderat från en del vårdgivare. “Testet”säger egentligen inte så mycket om muskelfunktionen. Det finns så många olika faktorer som kan påverka att det här inte är ett test som kan användas mer än på individuell nivå. Kan du knipa av strålen är det finemang! Kan du inte det finns det ofta flera orsaker.

Urinblåsan är ibland en bortskämd typ

Om din urinblåsa är van att du krystar kan själva blåsans muskulatur vara bortskämd. Därför kan tömningen ta lite tid och strålen vara svagare än du är van vid. Men var lugn, ändrar du bara beteende så kommer kroppen fixa det här! Om du tror att du krystkissar och det kan vara en orsak till att du inte kan knipa av strålen, träna avslappning/avspänning/kissmindfulness i några veckor. Testa sedan om du kan knipa av strålen.

Vilken information får jag utifrån att testa att knipa av strålen?

Till viss del får du information angående bäckenbottens rörelse när du knipet. Du kan också få en indikation om din bäckenbottenstyrka.

Kan du knipa av strålen? Har du någon erfarenhet av att krystkissa? Berätta!

 

Det här inlägget publicerades först 160331 och har sedan dess uppdaterats och förbättrats för att åter nybliceras. 

Alla inlägg i serien:

7 kommentarer till “Knipa av strålen mått på bäckenbottenstyrka?”

 1. I flera år efter min första förlossning trodde jag att jag skulle tillbaka till att stoppa strålen helt. Tillslut hamnade jag hos en uroterapeut som sa att det inte behöver vara något att sträva efter och hon fyllde min blåsa och jag fick hoppa och springa runt. Läckte inte nåt. Jag som trodde min bäckenbotten var kass! Hon beskrev det mer som ett badkar man drar ur proppen på. Har det väl börjat rinna går det inte att stoppa. Nu kniper jag ibland när jag kissar och om strålen krymper tänker jag att jag gör rätt.

 2. Jag hade vana att krystkissa i tonåren. Fick sen väldigt ofta urinvägsinfektion och läkaren uppmanade mig att bl.a. slappna av när jag kissade. Nu kan jag slappna av ordentligt när jag kissar men vet inte om det egentligen har någon inverkan på just urinvägsinfektioner. Jag måste alltid vara noga att kissa efter sex t. ex. Annars får jag snabbt sveda i urinröret igen.

  Får se hur det blir efter förlossning i augusti!

 3. Vilket bra inlägg! Efter min förlossning fick jag höra att jag borde kunna knipa av kiss-strålen efter några månader. Det gick dock inte alls och att tro att det var något sorts vedertaget test skapade bara oro hos mig.

 4. För mig (som numera rehabiliterad krystkissare!) blev det här testet inte heller bra. Jag kunde stoppa kisset, det var ju bara att sluta krysta. Men det sa inget om bäckenbottenstyrkan. (Har för övrigt färskt exempel på att detta test rekommenderas av vårdgivare…)

 5. Jag som har kunnat knipa av strålen hur lätt som helst innan barnen, vad säger det att jag inte kan det längre? Jag för verkligen inte kontakt med de musklerna hur mycket jag än kämpar. Kan tillägga att det läcker in vatten i slidan när jag badar numera också. Och att jag måste kissa efter bad och sex för annars får jag urinvägsinfektioner, troligen pga läckage av vatten upp i slida/urinrör. Detta var aldrig ett problem innan barnen. Tilläggas ska dock att jag inte har några inkontinensproblem märkligt nog. Men visst borde jag kunna knipa av strålen.?

  1. Hmm, det låter lite som att något inte är helt hundra som det var innan med dina bäckenbottenmuskler. Vad som är “felet” kan jag naturligtvis inte pinpointa utan att ha undersökt. Om du inte har några andra besvär förutom mindre schwung i knipet vid strål-av-knipning så kan du nog ändå chilla, men om du har andra problem så kan detta sammantaget vara en ledtråd till vad som kan vara fel, för en kunnig vårdgivare.

   1. Tack snälla för svar! Jag har också tänkt så, att jag inte hetsar upp mig över det, jag har ju liksom inga större problem egentligen. Och risken för uvi har jag ju lärt mig eliminera genom att kissa strategiskt.
    Nu har jag precis fött mitt tredje barn och har blivit lovad en kontroll längre fram efter avslutad amning osv. Ska jobba mycket aktivt med min bäckenbottenträning fram tills dess och se vad som händer.

    Och tack för fantastisk inspiration, kanalisering av vetenskaplig info och kunskap! Du gör skillnad! Som sjuksköterskestudent med specialintresse för kvinnohälsa så är du guld värd! Det här är ett av de områden jag kommer inrikta mig på den dagen jag börjar jobba och framförallt den dagen jag är färdig barnmorska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *