Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Estetiska könsingrepp – vad handlar det om?

Estetiska könsingrepp – vad handlar det om?

Estetiska könsingrepp – vad handlar det om?

Nu har jag satt rubriken på denna serie inlägg ”estetiska könsingrepp”. Men om du läste gårdagens inlägg så förstår du att utifrån individens perspektiv är det sällan så enkelt som att estetik och funktion skulle vara två helt olika saker. Jag har dock benämnt dessa inlägg  ”estetiska könsingrepp” för att de ändå kan samlas under någon slags paraply av skönhetingrepp som utförs av plastikkirurg.

Det är inte ett förminskande

Ibland upplever jag att det inom kvinnosjukvården fnyses år ”estetiska problem” som att problemet skulle ligga hos en fåfäng individ. Det finns naturligtvis också personer som enbart eftersträvar en viss estetik, men jag skulle säga att de allra flesta som överhuvudtaget överväger ett kostsamt ingrepp gör det på grund av behovet av funktion. Nu pratar vi kanske inte om bröstförstoringar, för dem har jag svårt att se det funktionella med. Jag tänker också att vi på individnivå heller inte kan håna det upplevda behovet av att passa in i en idealbild. Vi alla har våra issues med idealbilden.

Ingrepp utan kirurgi

Vaginal revjuvenation utan kirurgi handlar ofta om någon slags laserbehandling. Det låter ganska läskigt – lasern ger en liten celldöd som sedan kickar igång en läkeprocess. Behandlingen tar dock kort tid och ska inte göra ont. Läkeprocessen medför att slidan fastar till sig, får med stuns och fukt. Individen kan uppleva en förbättring vad gäller lust, upphetsning och nöjdhet med samlivet. Dock verkar resultaten vara ganska kortvariga och hålla ungefär 6 månader. Det här betyder att individen sedan får upprepa behandlingen för ytterligare effekt.

En ofarlig behandling?

När jag läser forskning om ämnet verkar de flesta vara ganska överens om att det här är en ofarlig behandling, Samtidigt saknas ändå långtidsuppföljningar. Jag kan inte tillräckligt om laser och dess effekter, men tänker mig ändå att det måste finnas någon slags gräns för hur många behandlingar vävnaderna mår bra av. Fördelen med den här behandlingen är att den inte är kirurgisk. Det innebär att ingen skär och syr i dig. Du behöver inte vara sjukskriven och får inte ont efteråt. Ett problem med detta område är också att merparten av forskningen som bedrivs om ämnet kommer från företagen som också säljer och utför behandlingen. Vilket inte alltid känns helt hundra tillförlitligt.

Kirurgiska ingrepp för utseende och form

Förutom vaginal rejuvenation via laser eller andra dylika behandlingsmetoder finns en rad andra, mer invasiva metoder. En del av dem är estetisk kirurgi som handlar om att få till ett specifikt utseende på genitalierna. Ofta handlar det om blydläpparnas storlek och form, och om att vaginalöppningen är tight och stängd. Även här finns naturligtvis en hel variation. Det kan vara en fysisk funktionsnedsättning att slidan alltid står öppen, som kan indikera muskelskador. Jag har också hört talas om kvinnor med blydläppar så stora att de utgör ett faktiskt hinder för att cykla, rida och använda vissa sorters byxor. Men det finns också en annan ände av skalan, där en kvinna önskar sig ett annat utseende på genitalierna helt enkelt på grund av en idealbild av kvinnokön som delar lika delar prepubertala och pornografiska inslag.

Kirurgiska ingrepp för slapphet och vidd

Det finns också plastikkirugi som försöker åtgärda samma problem med laserbehandlingarna riktar sig mot. Alltså slappheten, vidhet och nedsatt känsel vid sex. Här finns det också en hel variation. En del av dessa kirurgiska åtgärder blir i slutänden helt samma som en medicinsk operation för att laga muskler och återställa framfall. En del andra handlar bara om att skära bort en snutt vaginal slemhinna och tighta till öppningen. Jag har sett operationsresultat från privata plastikkirurger som uppger att de har kompetens att laga hela anatomin, inklusive muskler och framfall, men där resultatet ändå blir halvdant och mer riktat mot slemhinna. Vad du köper och vad du får är alltså inte alltid samma. Och hur ska du som kund kunna avgöra?

Att vilja ha ett återställt utseende kan vara detsamma som funktion

Här kan jag återkoppla till min egen historia igen. Efter om-operationen där man lagade mina felläkta muskelskador efter förlossningen 2012 fick jag också en tightare vagina, en mer normal längd på mellangården och mer normalt utseende på blygdläpparna. Jag är enormt glad och tacksam över detta. Jag är inte den som fördömer någon som önskar sig detsamma. Men huvudsaken är ändå att jag fick det muskulära stödet som min bäckenbotten behöver för att åldras väl och för att minska mina symtom här och nu. Och det är inte garanterat att du får via privat plastikkirurgi.

Imorgon kommer fortsättningen

Imorgon kommer sista inlägget (för nu?) på temat! Kommentera gärna, men kom ihåg att jag inte resonerat klart om detta än!

Referenser:

Alla inlägg i denna miniserie:

Estetiska könsingrepp – enkla att fördöma?

Bör vi förbjuda estetiska könsingrepp?

3 kommentarer till “Estetiska könsingrepp – vad handlar det om?”

  1. Hej
    Tror att även att jag skulle behöva göra en om- operation för att laga felläkta muskelskador efter förlossning. Mitt problem är bara att jag inte vet vart jag ska vända mig för bästa hjälp? Har varit I kontakt med olika gynekologer som dessvärre inte verkar jätteduktiga på detta ämne. Har därför kollat in privata alternativ med tex laserbehandling men det känns osäkert det också. Vart kan jag vända mig för att träffa en duktig gynekolog/kirurg där man kan lita på att de kan sin sak? Är det landstinget i första hand som bör ordna detta?

    Mvh Ida

    1. Hej. Håller med om att det är lite knöligt att hitta rätt i vården. Det brukar vara lättast att ta kontakt med gyn/kvinnokliniken på sjukhuset där du födde och berätta precis det du skrev nu, att du misstänker missade eller felläkta muskler i bäckenbotten efter tidigare förlossning. Då brukar det gå att ordna besök hos läkare som kan bäckenbotten. Ibland behöver man vara jobbig och be om second opinion, “kan du remittera mig till en kollega?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *