Träning mot postpartumdepression

 

Träning mot postpartumdepression

10-25 % av all kvinnor har minst en depression under livet. Postpartumdepression är en av de vanligaste komplikationerna efter en graviditet och är alltså en depression som uppstår i samband med förlossning eller tiden efter. Symtomen kvarstår minst i två veckor. De kan omfatta nedsatt livskvalitet, ångest, gråtmildhet, nedsatt intresse för livet, osäkerhet, tvångstankar, irriterbarhet, trötthet, skam och skuld och en rädsla för att skada barnet. Med mera! Efter en postpartumdepression har kvinnan en ökad risk att drabbas av en depression inom de fem närmsta åren.

Träning som behandling mot depression

Träning är en generellt accepterad behandling för depression. Det är gratis, tillgängligt och biverkningsfritt för det mesta. Att det fungerar handlar både om biokemiska och fysiologiska responser i kroppen. Vissa studier visar att fysisk träning är minst lika effektivt som antidepressiva vid behandling av depression!

Funkar träning som behandling för postpartumdepression?

När jag gjorde en sökning inför det här blogginlägget som publicerades första gången 2015 hittade jag egentligen inga evidens alls för att träning skulle kunna fungera som behandling för postpartumdepression. På några få år har det hänt mycket. Nu verkar forskningen vara ganska övertygad om att fysisk aktivitet och träning under och efter graviditet är förknippat med en lägre förekomst av postpartumdepression. Att rekommendera gravida och nyförlösta kvinnor att motionera i någon form kan alltså vara lika viktigt för en psykiska som för den fysiska hälsan.

Hurdan träning behöver det vara?

Hos kvinnor med postdepression så kan motion påverka symtomen till det bättre. Vissa studier visar på att gruppträning kan vara bättre än träning ensam. Den extra positiva effekten kan då handla om det sociala samspelet som blir i en grupp som träffas regelbundet. De flesta studier omfattar konditionsträning som främsta inslag. Detta stämmer också överens med de mer generella riktlinjer kring fysisk aktivitet. Rekommendationen är att återgå till minst 150 minuters motion i veckan, och träning så snart kroppen och hälsan tillåter. Det behöver inte vara högintensiv träning, utan det kan vara lätt till moderat ansträngning som krävs. Det är inte lika mycket efterforskat på om styrketräning kan ha samma effekt. Önskar du testa träning som behandling för postpartumdepression föreslår jag att du börjar med den motionsform som du tycker att känns roligast. Under förutsättning att kroppen klarar av det , naturligtvis.

Referenser:

 

Comments (3)

Tack för såna här inlägg Mia! Jag gillar peppen du ger oss: att alltid röra sig efter sin förmåga. Jag var stressad efter förlossningen för det dröjde innan jag fick tillbaka rörelseförmågan efter långvarig bäckensmärta. Jag visste att jag fysiskt och psykiskt behövde röra på mig, men det gjorde för ont. Första promenaden lite längre bort var magisk. Att jag dessutom fick postpartum depression gjorde allt, allt så tungrott. Bloggen har varit en livboj för att orka fortsätta söka hjälp tills jag mådde bra igen. Nu när mitt barn är två år är jag sugen på ett till 🙂

Tack, detta inlägg ger mig motivation att träna nu under min graviditet! Två saker jag inte kan släppa dock är dels att du väl måste mena 150 min per vecka och inte per gång? Och blir det inte timingmässigt en missmatch mellan postpartumdepression och att återgå till träning när kroppen tillåter – eller är det bara jag som tänker att depressionen ofta visar sig rätt snart efter födsel (typ 1-2 veckor), medan man brukar behöva vänta längre med träning?

150 minuters motion i veckan i veckan, förtydligar! Alltså här behöver du ju definiera vad träning är för dig. Du kan ju fortfarande cykla eller gå promenader och få upp pulsen något ganska tätt inpå en förlossning (lite beroende på en del faktorer såklart). Den slags motion kan ju räcka för att vara behandlande för depression, om jag förstått rätt. Postpartumdepression ska debutera inom tre månader (något flytande gränser) så du måste ju liksom inte ta en rask promenad hem från BB, direkt. Det verkar ju också som att sömn är kanske den allra viktigaste faktorn för att inte drabbas av depression, så skulle det stå mellan att träna och sova skulle jag nog ändå välja sova, speciellt så där de första veckorna. Regelrätt träning kan du ju behöva vänta längre med, men du kan ju ofta motionera tidigare.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.