Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När vi väljer barnvagn

När vi väljer barnvagn

När vi väljer barnvagn

Det här inlägget är en ett funderande inlägg. Jag vill inte att ni ska läsa detta utifrån min fysioterapeutroll, på så sätt som jag skriver om en del andra saker. Typ vissa bäckenbottengrejer skriver jag ju ur ett ”jag vet bäst”-perspektiv.

Här rör jag mig utanför både mitt kliniska verksamhetsområde och litegrann i gränslandet vad gäller vetande överlag. Jag jobbar inte med barn. Jag kan en del grundläggande barn-fysio-grejer både utifrån kurser och utifrån att jag är fysioterapeut och förälder. Så: läs det här inlägget med en ödmjuk berättarröst, om det går.

Det här handlar om hur vi resonerar när vi ska välja barnvagn. En del utifrån forskning, en del utifrån en känsla, en del utifrån ett pretto-fysio-perspektiv och en del utifrån vad vi helt enkelt gillar.

Vi vill inte ha en barnvagn med babyskyddsadapter

En grundläggande sak är att vi inte äger en bil, och därför inte har någon större användning för ett babyskydd. Men utöver detta finns det faktiskt forskning som avråder från användande av babyskydd som sittplats. Det är en utmärkt baby-säkerhets-sak vad gäller bilåkning. Men det är inte lämpligt att ha sin bebis i babyskydd i barnvagnen som en mer regelbunden lösning.

Varför?

För att när man undersökt syremättnaden i blodet hos friska nyfödda har man funnit att syremättnaden går ner när bebisen åker i babyskydd, jämfört när de ligger ner platt på rygg. För större barn och vuxna är det helt omvänt – alltså vi syresätter oss bättre när vi sitter upp än när vi ligger på rygg. För bebisar är det motsatt. Det har både med nackstyrkan, nackrörligheten och mjukheten i bröstkorgen att göra, om jag förstått det rätt. Syremättnaden har funnits gå ner i snitt från 97,9 % i ryggliggande till 95,7 % sittande i babyskydd. Därför rekommenderar bland annat ”Amercian Academy of Pediatrics” att spädbarn bara sitter i babyskydd just i samband med bilåkning. Anledningen till att avråda ”okynnes-sittande” i babyskydd handlar alltså delvis om risken för plötslig spädbarnsdöd. Babyskydd är gjorda för att optimera trafiksäkerheten, de är inte gjorda för att barn ska tillbringa mycket tid i dem utöver det.

Sittergonomi

Små bebisar ska alltså ligga plant på rygg, enligt alla medicinska rekommendationer. Hur är det med större bebisar? Det är här vi kommer litegrann ut på hal is. Jag personligen vill inte köpa en vagn med en så kallad ergonomisk sits. En ergonomisk sittdel är skålformad och har en sittplatta och ett ryggstöd som sitter ihop. Det vill säga tippar du bak ryggstödet så fäller du också sitttytan. Liggpositionen blir då så att bebisen har böjda knän och benen lätt höjda. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som är det ”ergonomiska” med detta. Om barnet hamnar att sitta lite i ett mitt-emellan-läge mellan rakt upprätt och liggande kommer alltså sittställningen att bli lite vinklad. Motsatsen är en ”vanlig” sittdel, även om det blir lite konstigt uttryckt. De ergonomiska sitsarna verkar vara långt mer vanliga nuförtiden. När du fäller ryggstödet i en traditionell sittdel kommer kroppen landa plant i ligg-läge, och sitsen vara helt rak och benen kan sträckas ut helt.

Spelar det här någon roll?

Det är här vi kommer ut på tunn is vad gäller forskning och vetande. Här har vi mina tankar och resonemang. En skålad sits vill vi gärna undvika av följande skäl:

  • Även när barnet gått förbi den första risken för plötslig spädbarnsdöd kan det vara bättre med plana ligglägen, i alla fall om barnet mer regelmässigt ska kunna sova i vagn. Att kunna sträcka ut sig raklång är viktigt för framförallt blodcirkulationen i kroppen.
  • Att sitta i en ergonomisk sits innebär också att kroppens eget aktiva sittande försvåras. Barnets bäcken och ryggrad hamnar i en sådan position att den ”ergonomiska sitsen” kan inbjuda till för mycket stöd. Aktivt sittande är alltså ett helt och håller upprätt sittande bara med hjälp av muskelkraft, och inte sittande med hjälp av ryggstöd.

Platta bebisskallar

En annan aspekt på det här med sittdelar är hur sittpositionen påverkar bebisens huvudform. Här är vi inne på något som jag hört flera fysioterapeuter som jobbar med bebisar prata mycket om. Det saknas dock forskning som kan backa upp resonemanget. Men: Om bebisens aktiva sittande begränsas på grund av en ergonomisk sits kan också nackens rörlighet begränsas. Om bebisen inte stimuleras till att röra huvudet mycket och fritt kan detta påverka risken för platt bakhuvud eller försena återhämtningen av sneda nackmuskler hos bebisar som fötts med sådana.

Men vad vet vi?

Det finns inga, eller mycket få, vetenskapliga belägg för hur barnvagnens sittställning påverkar barns hälsa på lång sikt. Jag tror och tänker att barns kroppar är mycket flexibla och kommer utvecklas oavsett. Pratar vi om kortare sträckor och ett i övrigt aktivt barn, är det säkerligen inget problem med det omfattande stödet som en ergonomisk sits kan ge. Men är det ett barn som kanske är lite sent i utvecklingen och eller som inte älskar annan motorisk träning kan en ergonomisk sittdel vara en ytterligare en faktor som snarare stjälper än hjälper barnet i sin utveckling.

Vi kommer köpa en vagn innan bebisen ens är född. I och med detta kommer vi ta det säkra före det osäkra och välja en vagn med traditionell sits. Vi vill inte att vagnen vi väljer ska bli en del av en uppförsbacke i vårt barns motoriska utveckling. Att sitta i vagn ska vara så aktivt som möjligt och i vila ska positionen vara så plan som möjligt.

Som alltid- en dosfråga!

Ett genomsnittlig amerikansk bebis sitter i vagn mellan 30 minuter och 2 timmar per dag. Några motsvarande svenska siffror har jag inte sett. Jag tänker att vår bebis kommer ligga i det övre spannet av detta, i och med att hen troligen kommer hänga med på både lämning och hämtning av storebröderna. Och den föräldralediga av oss vuxna kommer ju troligen också gör någon promenad, utflykt eller inhandlingsvända varje dag. Det samlar ihop sig till en hel del vagntid.

Hur har ni resonerat vid köp av vagn?

Och: Har ni något tips på vilken vagn vi faktiskt ska införskaffa? Vi vet premisserna, men vi har inte hittat själva produkten än…

Referenser:

A comparison of respiratory patterns in healthy term infants placed in car safety seats and beds.

SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Evidence Base for 2016 Updated Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment.

 

28 kommentarer till “När vi väljer barnvagn”

  1. Om ni är ute efter en vagn med ”vanlig” sittdel så gillar jag Britax Smile 2. På den kommer sitt- och liggdelen lite högre upp så att man slipper böja sig så mycket för att se barnet. Det tycker jag är bra! Nya Joolz Hub har också ”vanlig” sittdel, och blir liten ihopfälld. Lite dyrare, men ack så fin tycker jag!

  2. Jag röstar på Britax Smile/Brio Smile (om ni köper begagnat). Vi har en Brio Smile som jag älskar och vi resonerade som ni gör. Den är lätt att packa ihop, har klicksystrm som gör att det är lätt att vända sitsen och sittdelen har en jättestor (lång) suflett så det bli ordentligt mörkt utan behov av täckande sjalar (som ju inte är så bra i sig). För mig var det också viktigt att vagnen hade lufthjul samt fyra hjul för jag hatar skrapet av plasthjul och vill ha fjädringen som lufthjul ger. De två främsta hjulen är låsningsbara vilket är bra när det är snö ute. Sittdelen blir dessutom så plan så det egentligen räcker med att ha sittdel plus en mjuklift den första tiden om man vill vara lite ekonomisk. Den är också såpass smal så den får plats i sk stockholmshissar, men väldigt rymlig inuti och den har en bra förvaring undertill.

  3. När min son var bebis gick vi en tid hos Mira barnfysioterapi (pga torticollis), och där resonerade de som du: fullt liggläge och plan sits är det ergonomiska alternativet. Det finns några bra modeller, tex Kronan, Britax Go/Smile, men jag gick på fysioterapeutens råd och valde Trille Viper 4S. Jag tror inte att skillnaden är så väldigt stor mellan den och liknande modeller dock. Men Trillen fungerade väldigt bra på alla sätt. Vi bytte från liggdel till sittdel när han var kanske fem månader och han satt väldigt bra på den plana sitsen.
    Jag såg att någon annan också hade tipsat om Ulrika Myhr. Hon jobbar just på Mira och här finns en artikel hon har skrivit om vagnar: http://www.learntomove.se/barnvagnar/

  4. Intressanta funderingar! Har haft lite samma inför våra vagnköp. Skönt att höra de från fler och någon som vet mer om vad det handlar om, även om allt inte har vetenskaplig grund. Hög prio på vårs vagnar har också varit fyra fasta hjul men då har vi inte gått inne i stan alls ofta utan ute i naturen. Då tycker vi Brio Happy har varit oslagbar! Kommer fram överallt och i början får de plats mjuk- eller hårdlift. Men som sagt sår det ingen ultimat stadsvagn pga storleken och större svängradie.
    Lycka till med köpet! Av ren nyfikenhet, vad har ni haft innan och vad var bra/mindre bra med de vagnarna? Syskonvagn är väl inte aktuellt för er?! Jag hade som ”krav” innan syskon att storebror inte skulle behöva vagn för jag var inte sugen på varken syskonvagn eller ståbräda. Och de gick bra! Storebror var 2,5 år och sov mer sällan på dagen och var bra på att traska brevid. Men eftersom vi hade en stor vagn och mjuklift som syrran låg i så gick det att lägga den under vagnen, ta lillasyster i Manduccaselen så kunde storebror få åka i vagnen vid behov. Btw, ergonomisk sele är vårt allra bästs barntips alla kategorier! Men de har jag för mig att ni redan har Manduccan behövde dessutom inget tjockt och varmt spädbarnsinlägg första tiden utan hade ett nätt inbyggt. Bonustips!
    Oj de blev långt. Lycka till med ert köp

    1. Vi har haft Emmaljunga, den klassiska varianten med fyra fasta hjul. Den var fantastisk på många sätt, men kändes lite som en pansarvagn i stadsmiljö. Sen bytte vi till en enklare Trille. När Wilfred var nyfödd hade vi Wollmar i enkelvagn och Wilfred i sjal eller sele, alternativt Wollmar på ståbräda och Wilfred i mjuklift i vagnen. När de var 1 och 3 köpte vi också en syskon-sittvagn (en gammal brio) bara för att typ kunna forsla med dem när de var trötta hem från släktkalas, typ. Vi har ingen bil så vi behöver aldrig tänka på att vagnen ska få plats i bil, men däremot i kollektivtrafik. Nu behöver vi definitivt inte syskonvagn, barnen är väldrillade i att gå långt, hehe.

      1. Ja, pansarvagn är de verkligen! Men för oss är det typ bästa argumentet 🙂 Är mer i naturen o skogen än i stan, trots att vi bor i Göteborg. Tur att det finns olika vagnar för oliks behov! Vi har också en Kronan sulky, mindre o smidigare men fortfarande fyra fasta hjul o kommer fram bra, men tyvärr sämsta korgen under. Trång, svåråtkomlig och liten. Vi har den som extravagn i bilen o om vi ska in till stan. Och nu är lillasyster 2 år så vagn behövs mer sällan. Skönt!

  5. Vi körde kronan duo s, utan den skålade ”ergonomiska” sittdelen. Rejäl vagn som klarade promenader i ordentlig snö och allt. Nackdelen var att spännena för att sätta fast ligg/sittdelarna var extremt tröga, så ofta lyckades inte jag ta av ffa sittdelen de ggr den skulle packas in i bil.

  6. Maud Karlestedt Nolet

    Gå in på www. learntomove.se där kan du gå in på småbarnsprodukter och sedan på barnvagn.
    Där kan du läsa om barnvagns ergonomi och vad man ska tänka på.

    Bra homepage om du vill läsa och lära mer om barn.
    Är gjort av barnspecialist Ulrika Myhr

    Mvh
    Maud Karlestedt Nolet
    Barnfysioterapeut

  7. Kan rekommendera Kronans barnvagnar, vi har haft en Duo/S till båda våra barn. Sittdelen har fullt liggläge och är ej ”ergonomisk”. Nackdelen är om man vill köpa en ny är att de endast säljs på deras hemsida, så man kan inte testköra.

    1. När vi köpte kronan duo s för 2 år sedan fanns de att testköra hos babyproffsen, så vi provkörde på den vid Stadshagen, värt att kanske kolla med dem.

      1. Köpte min hos Babyproffsen 2016. Så värt att kolla där. Visst kan det vara lite hårt att knäppa av liggdel/sittdel, men aldrig så hårt att jag inte lyckats få av det. Jag gillar vagnen, tycker dock att sufletten är något kort.

  8. En fundering om det här med platt huvud på bebisar:
    Jag väntar mitt första barn om en månad och då jag har varit i barnbutiker för att kolla/köpa saker till den kommande bebisen får jag uppfattningen om att säljaren försöker kränga på mig ALLT och säger “Det är bäst för din bebis”. En av de saker jag aldrig hadr hört om innan jag blev gravid var den här “pandakudden”, en skålformad kudde, som en bebis då enligt säljarna bara MÅSTE ha för annars får de platt bakhuvud. Stämmer det verkligen? Är det något jag ändå behöver köpa inför bebisens ankomst?

    1. Vi har aldrig haft, men har haft bebisar som varit starka i nacken och gillat att ligga på mage från och med tidigt. Ett barn som vägrar magläge och är svag i nacken kanske behöver?

    2. Måste och måste, vi tycker att den har varit kalasbra. Båda våra barn har ogillat det starkt att ligga på mage och storebror fick skallasymmetri och lättare torticollis som liten bebis (gick över med sjukgymnastik och sidokudde). Till lillebror köpte vi en pandakudde från början, vilket var bra eftersom han först nu vid knappt fem månaders ålder accepterar att ligga på mage någon längre stund.

  9. Hej igen,

    Jag jobbar som barnfysioterapeut på Mirabarnfysioterapi i Sollentuna.

    Tips om att förrebyga skallasymmetri:

    – sov växelvis med huvudet roterad åt vänster och höger-
    – vaken tid lek op mage, ca 30 min per dag från 2-3 månaders ålder

    En speciell kudde behövs bara när bebisen har blivit platt på huvudet.

    Mer kanman läsa på:

    Www. Learntomove.se och
    http://Www.torticollis.dinstudio.se

    Maud

  10. Hej! Jag är också fysioterapeut och hade lite samma resonemang vid köp av vagn. Tänkte på funktioner, design men även hur lätt den var att fälla ihop o packa med sig. Vi köpte en Cybex Priam och är så himla nöjda!!! Var ich provkörde x antal vagnar men denna uppnådde alla vårs önskemål, bästa var att den var busenkel att fälla ihop. Har precis bytt till sittdelen & den ör så smidig & bra! Dessutom är förvaringskorgen under supet, rymmer mycket. Kanske kan det vara ett alternativ? Lycka till! /Julia

    1. Min syster köpte just den, bytte från Emmaljunga SuperNitro eftersom de flyttade från landet till stan. Ett annat plus med den tycker hon är att sitsen är högt upp vilket dels underlättar att lyfta i och ur tyngre barn och att barnet sitter i bordshöjd om man äter någonstans där det inte finns tillgång till barnstol

  11. Tack för ett som alltid väldigt genomtänkt inlägg. Är själv fysioterapeut utan direkt barnkompetens och har varit i liknande tankar som du (kände dock inte till studien om syremättnad i babyskydd). Här kom 3an efter några års mellanrum och den här gången köpte vi en Kronan duo S. Bebis är bara 4 månader så har inte hunnit prova sittdelen än men min lista med plus inför köp var: stor liggdel där det även ryms en mjuklift som vi kan bära bebis i till vagnsförrådet (ingen hiss i huset), liggdelen har ett uppfällbart ryggstöd så funkar även när bebis vill börja sitta på egen hand, svängbara hjul fram som är lite större än genomsnittet, lätt att växla till låsta vid promenader i naturen, luftdäck, fjädring iaf på bakhjulen, sittdel med plant ryggläge. Vi ville också kunna klicka i babyskydd då jag tyvärr hämtar och lämnar med bil just nu och ville kunna slippa bära babyskyddet vid såna tillfällen. Hittills är vi mycket nöjda. Den klarar både skogspromenader (kanske lite skumpigare än vår gamla brio över de mest ojämna partierna) och stadsmiljö. Det är gott om plats för våran stora bebis, men vagnen känns ändå väldigt smidig.
    Vi ville också kunna köpa begagnat och fick en vagn med både liggdel och mjuklift för halva priset.

  12. Det finns väldigt mycket att försöka ta hänsyn till, vill inte röra till det mer för er, men för oss har det varit viktigt att vagnen är så giftminimerad som möjligt, speciellt om barnen ska vara där mycket. En vagn med ekologiska textilier eller i vart fall Öko-tex (dvs. kontrollerat så att det inte finns alltför giftiga ämnen) har vart ett krav för oss. Vårt första barn var/är dessutom väldigt lång så då fanns det inte så många vagnar kvar att välja på 🙂

  13. För oss löser bärsjal och bärsele alla barnvagsproblem. Vi använder inte barnvagn. Går alltifrån korta ärenden till långa skogspromenader med bärsjal än så länge (min son är 8 veckor nu).

  14. Alla vagnar med “ergonomisk” sits är ju inte likadana. Vår Emmaljunga nxt90 har en nästintill platt sittyta och gör sittande aktivt. Det där med ickefullt liggläge har fördelar i form av att vagnen tar mindre plats. Här i Göteborg är det en fördel om man åker buss för man får ändå nätt och jämt plats.. Fullt läge är ju säkert skönt men evolutionen har nog mest rustat oss för att sova sittande i bärdon? 🙂

  15. Äntligen någon som adresserar detta med ergonomisk sittdel och barns utveckling. Det har jag saknat!
    Jag är hemma med mitt andra barn som nyss fyllt ett. Han hatade vagn från början så då blev det mycket bärande i sjal.
    Men from ca 3 mån ålder så har han haft sina huvudsakliga sovstunder i vagn och sover fortfarande middag 1-1,5h per dag. Vi promenerar också överallt dit vi ska i princip (även om han nu får /vill gå rätt mycket själv så det tar sin lilla tid).
    Ungefär 95% av alla jag möter “på stan” har nyare vagnar med erg. sittdel. Få har gamla trotjänare likt min fyrhjuliga Emmaljunga men jag älskar den.
    Möjligen att vi skaffar en trehjuling med rörligt hjul fram så småningom när barnet blir tyngre, men då kommer sittandet i vagn inte vara så långa stunder heller tänker jag .
    Vi gick också hos Mira i Sollentuna pga mild torticollis och min uppfattning var att pandakudde inte förebygger utan att det är att främja nackträning och barnets naturliga utveckling som gäller och då främst via magläge. Även om barnet inte “vill” pga hen inte orkar hålla uppe huvudet och liksom hackar mot underlaget …men det är ju därför man tränar 🙂
    Sned styrka i nacke kan barnet dra på sig redan i moderlivet beroende på hur hen ligger så det behöver inte bero på att barnet efter födseln legat för mycket eller legat fel.
    Lycka till med ert vagnletande!

  16. Väntar vårt andra barn och har vår fem år gamla Emmaljunga Mondial duo/kombi (”klassisk” modell, underrede med fast hjul) i källaren och tänker nog inte ens kolla marknaden denna gång. Vi var så nöjda. Vi hade samma tankar kring plan liggdel, och kör inte bil. Eftersom vi åker mycket kollektivt i Stockholm och har en liten hiss i trapphuset så var en smal vagn avgörande. Tycker bland det bästa var hur rymlig och välisolerad vagnen är. På vintern behövde vi aldrig åkpåse, och vagnen var lätt att hålla sval på sommaren. Bebisen kunde rulla runt när han blev äldre och satt upp själv i liggdelen (finns även ett litet ryggstöd att fälla upp). Bra höjd för ögonkontakt och fantastisk fjädring. Enda minuset var att lufthjulen var lite opålitliga, men det löste vi genom att köpa nya innerslangar på cykelbutiken. Lycka till

  17. Men oj vilket intressant inlägg! Framför allt studien om syremättnad i babyskydd. (DET är ju en grej man tycker att BVC borde veta och informera om istället för att tjata om meningslösheter som att man inte får ha salt i barnmat, etc. men det är ju en annan diskussion…) Hade mitt andra barn jättemycket i babyskyddet på vagnen, men det gör jag ju inte om nu när trean kommer. Funderar också på vår cykelvagn från Thule som är den vi har haft som syskonvagn (och planerar ha även denna gång). Där sitter/ligger spädbarn i en hängmatta man köper som tillbehör, och det blir ju också ganska långa stunder. Är inte helt orimligt att det har samma effekt som ett babyskydd…åh vad jobbigt det blev nu då!

    En reflektion kring platt huvud, som bara är baserad på personlig erfarenhet, är att vi fick kämpa lite mer med magliggande och huvudrörlighet med första barnet, men andra gången blev ju bebisen väldigt underhållen av ett runtspringande syskon som gjorde att huvudet rörde sig av bara farten. Och nu med två syskon för bebisen att betrakta så känns det som att nacken snarare kommer bli överansträngd än understimulerad Men det är ju bara min egen teori!

  18. Vi har en Britax Go Big. Vår unge på 1.5 år har alltid sovit i den dagtid sen förra sommaren. Rymlig och skön att dra i både skog och stad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *