Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Om smärta och amning

Om smärta och amning

Om smärta och amning.

I en stor andel av alla samtal jag hamnar i med patienter som efter en graviditet har kvarvarande värk kommer vi i något skede att prata om amning. Det är ganska vanligt att det antas finnas ett samband mellan amning och ledvärk. Evidensmässigt finns inget sådant samband. Oavsett om det handlar om biomekanik, belastning och hållning eller om olika känslighet till olika hormonstatus så är vi generellt oerhört olika som individer. Men på befolkningsnivå finns det ingenting som tyder på att ammande kvinnor har mer smärta än exempelvis flaskmatande kvinnor.

För det mer vetenskapliga resonemanget vill jag hänvisa till några specifika inlägg

Den kortfattade sammanfattningen: Det finns inga vetenskapliga evidens att amning ger ledvärk. Jag sökte i den medicinska databasen PubMed igen alldeles nyss, bara för att vara säker på att jag inte missat något nypublicerat. Det finns inget jag kan hitta (men känner du till en studie som jag inte sett, tipsa mig! Jag erkänner gärna att jag har fel bara det finns studier som motbevisar…)

Individuella skillnader ändå

Jag kommer aldrig förneka att människor UPPLEVER smärta och sammanknippar det med amning. Det finns dessutom människor vars kroppar  reagerar mer kraftigt på hormonerna kring graviditet och amning än andra. Smärta från amning som hör ihop med ergonomi, hållning och amning kan behandlas. Det är alldeles för förenklat att bara skylla på amningen. Jag har skrivt om det förr, och skriver det igen. Folk som har ont så att de blir påverkade i sin vardag, och i sina beslut om att fortsätta amma eller inte, HAR RÄTT ATT FÅ KOMPETENT HJÄLP.

Ledvärk efter långvarig eller repetitiv belastning

Värk i kroppen generellt handlar ofta om belastning på leder och muskler. Ofta är värken du känner en slags trötthetsvärk. Att detta kommer under en tid då du ammar ofta och länge är inte konstigt.

Amning lägger belastning på nacke, skuldra, rygg, handleder och armbågar. Denna belastning tillsammans med trötthet och sömnbrist gör att du kanske också saknar viktiga möjligheter till återhätmning.

Behandling?

Massage, avslappning och träning kan alla upplevas lindrande och sköna. Det handlar ofta om att få in syre i de spända musklerna. Den mer långsiktiga lösningen är ofta att variera belastningen mer. Du kanske inte ska sluta amma, men du kanske måste variera belastningen i amingspositionerna mer.

Berätta gärna om alla era bra tips!

Jag gissar att det i läsekretsen här finns enorma mängder bra tips! Berätta gärna i kommentarsfältet!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

3 kommentarer till “Om smärta och amning”

  1. Har en dotter som ammar ganska glest men länge så det är verkligen statisk uttröttning i muskler för min del. Fick ont i svanskotan efter en månads ammande så jag föredrar hårda stolar framför mjuka underlag så jag kan spänna rumpan, komma upp lite och avlasta (så tyvärr funkar inte uppallning med kuddar under armbågarna så bra längre), alternativt stå och amma, tycker det är lättare att ha bra hållning då. Försöker annars sitta nära ett bord så jag kan växla grepp genom att vrida handen på armen som stöttar huvudet och vila/hålla i bordskanten (med knogarna uppåt). På morgnarna tar jag upp henne och liggammar nu sen hon blivit lite större (3-4 månader), tycker inte det var så avslappnande i början men nu kan det ha fördelen att hon somnar om efter maten Kutryggen är svårast att avlasta tycker jag, massage av axel- och bröstmusklerna för att få bak axlarna har hjälpt litegrann (underlättar också andningen som en bonus ).

  2. Jag är en av dem som fick grym ledvärk av att amma. Endast under amning och endast i benen. Försvann när vi gick över till flaska. Det är möjligt att det har något med ergonomin och långvarigt sittande att göra. Tror ändå det är möjligt att vissa kroppsr inte riktigt tål hormonsvängningar i samband med amning!

  3. Jag får också ledvärk som jag aldrig tidigare haft förrän jag börjat amma. Det märks i fötter, händer, höfter och rygg när jag kliver upp efter ammat. Efter en minut el så i rörelse är det försvunnet. Spännande att se om det försvinner då jag slutar att amma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *